Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

tejföl

Puha csöröge fánk egyszerűen - avagy a forgács fánk

A puha csöröge fánk az első a fánkok közül, amire gyerekkoromból emlékszem, és ami a nagymami igazi remekművei közé tartozott. Nagyon könnyű összedobni: nem kell bele sem sütőpor, sem élesztő, mégis könnyű, lyukacsos, puha fánkot kapsz!

Gyors pizza serpenyőben

Drága anyósom talált egy serpenyőben készíthető gyors pizza receptet, amihez ráadaásul nem kell túl sok liszt. Neki ez azért fontos, mert gluténérzékeny, és a gluténmentes lisztekért nem rajong nagyon, nekünk meg azért, hogy vacsorára is nyugodt lelkiismerettel faljuk fel.

Dödölle recept serpenyőben

Nem csak Éliásoknak és Tóbiásoknak... A dödölle egy igazi klasszikus, nagyanyáink és dédanyáink gyakran készítették, mert egyszerű, olcsó és laktató. A szegények eledeleként emlegetik, de a gánica vagy krumpligánica is dödöllét jelent.

Leveles tészta pirított gombával töltve

Vajon pirított gombát töltöttem leveles tésztába, hogy elég legyen egy kis friss salátát mellédobni és kész legyen a csinos kis (ünnepi) vacsora. Hamar kész, persze meg kell várni, hogy megsüljön, de ha neten rendelnék, arra még többet várhatnék.

Rácponty - ponty szeletekből

A rácponty általában irdalt és felezett pontyból készül. Ha nincs egész pontyod, az nem lehet akadálya a rácponty készítésnek. Nálunk a halászlé főzéskor szoktak a fagyasztóba kerülni a halászléből kimaradó patkó formájú ponty szeletek. Mutatom, hogy készítem el rácpontynak.

Frankfurti leves

A frankfurti leves egy kiadós, laktató leves, amelynek legfőbb alkotó elemei egy negyed kelkáposzta és egy csomag virsli. Érdemes jó minőségű virsliből csinálni! A kelkáposztát a fagyasztóból kaptam elő hozzá - abból nálunk sosem fogy el egy egész, viszont fagyasztva remekül eláll egy évig is.

Almás béles

Az almás bélesem - amit a képen látsz - nyári almából készült, amely apró szemű és édes volt. Készítheted bármilyen almából így bármely évszakban van hozzávaló. Kóstold meg az almát, amikor lereszelted és izlésednek megfelelően adj hozzá édesítőt, cukrot.

Túrós tészta

Klasszikus, könnyű összedobni, és kb. mindenki szereti. Mi kell még? Ja, abszolút nosztalgikus kaja, de ma már megengedett egy kis csalás, mondjuk tönkölylisztből készült részta, zsírszegény túró és tejföl, a régi sercegő zsírszalonna helyett pedig nagyon jól passzol hozzá a pirított füstöltsonka. 

Tejfölös mártogatós

Ez a tejfölös mártogatós egy nagyon egyszerű és gyors recept! Variálható, és nagyon népszerű!

Gombás ponty, kacsasütőben elkészítve

Egyszerűen összeállítható tepsiben vagy kacsasütőben, utána már csak a sütést kell ellenőrizni. Körettel együtt készül, így arra sincs gond.

A pontyot elég az elején befűszerezni, célszerű az elkészítés lépéseit követni.

Burgonyakrémleves 10 perc alatt

Burgonykrémleves 10 perc alatt, friss zöldségből? Igen!! A titka, hogy a reszelt zöldségek pillanatok alatt megfőnek. Ami mindenképp kell hozzá, az egy kis krumpli és répa. Krémlevesed fűszerezheted majorannával, vagy rozmaringgal és szerencsendióval, adhatsz hozzá egy kis almát is.

Rakott csirkemell

Gyors, finom, omlós, ízes rakott csirkát szerettem volna kreálni, csirkemell filéből kiindulva, gluténmentesen. 

Mézes puszedli

Mézes puszedli, fehér cukros mázzal, habkönnyű tésztával. Még egy meglepetés áfonyát is találhatsz a sütik közepén, ha ezt a receptet használod. :)

Tejfölös avokádókrém

tejfölös avokádókrém elkészítése nagyon egyszerű, ráadásul az avokádón kívül csak hagymára, citromra, tejfölre és ra lesz szükséged.

Brokkoli saláta

 Már az ókori rómaiak is ették, úgyhogy a fintorgók fontolják meg, kipróbálják-e a lilahagymával salátává alakuló szuperzöldséget. Különben is, ez egy virág(zat), bimbók tömkelege. Salátaként izgalmas körete lehet sült húsoknak, de önálló fogásként is finom. 

Rakott krumpli

A rakott krumpli vagy rakott burgonya egy hagyományos, nagyon népszerű főétel. Természetesen ennek is több változata ismert: a többség azonban esküszik rá, hogy a legfinomabb rakott krumpli kolbásszal készíthető el! Ez a magyar rakott krumpli.

Brokkoli krémleves

Sokáig azt hittem, krémlevest főzni bonyolult és időigényes. Aztán pont az ellenkezője derült ki, szerencsére! Az pedig szinte mindegy, mi a fő komponens, ebben a receptben brokkoli lesz, és gluténmentes verzió. 

Egyszerű lencsefőzelék konzervből

A világ legegyszerűbb lencsefőzeléke konzervből készül! És még finom is... Tejföllel és dijoni mustárral szoktam csinálni, ezek alkotják a lelkét.

Újévi lencsefőzeléknek is kiváló - feltétlen dobd össze, ha a lottó ötösre pályázol  ;)

Kukorica prósza recept: édesen vagy sósan

A kukorica prósza készítése pofonegyszerű, és kevés munkát igényel. Készítheted édes vagy sós fogásként is: lekvárral vagy tepertővel megpakolva. A prószám olyan, mint egy igazán jó piskóta: könnyű és lágy.

Ha igazi prósza ínyenc vagy, házi tejből készítesz hozzá aludt tejet - de az az igazság, hogy ez sima bolti kefírrel is mennyei :)

Padlizsánkrém

A padlizsánkrém a padlizsán elkészítésének legjobb módja, az egyik legnépszerűbb padlizsános recept! Kend pirítósra mint szendvicskrém, és mellesleg remek húsmentes ételt kapsz. A padlizsánkrém a hidegtálak legkedveltebb krémje.

Banános krémtúró

Nem különöseben kedvelem a banánt, de ez az egyszerűen és gyorsan elkészíthető banános krémtúró mennyei. Könnyű, diétás vacsinak is megteszi, vagy egy édes, de mégis egészséges tízórainak! Futóknak, sportolóknak edzés után fehérje és ásványianyag pótlásként tökéletes!