Főtt tojás

Alapanyag kategória: tojás

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A tojásokat rakd egy akkora lábasba vagy fazékba, amelyben tudsz még annyi vizet tölteni rá, hogy az jól ellepje a tojásokat és még a fölött is legyen némi hely.

2. lépés

Tedd fel a tojásokat a vízzel együtt közepes lángra a gáztűzhelyen. Ha közvetlenül a hűtőböl vetted elő a tojásokat, akkor sose a felforrt vízbe tedd, különben elpattan a héja és kifolyik a tartalma.

3. lépés

Amikor buborékozva forr már, onnan számítsd a 3-5 percet a lágytojáshoz, és a tíz percet a kemény tojáshoz. A kemény tojáshoz akár 8 perc is elég lehet, de ez a tojás méretétől is függ.

4. lépés

Az idő lejárta után vegyük egyből le a tűzhelyről és öntsük le a forróvizet. Töltsük fel hidegvízzel és ezt is öntsük le, majd ismét töltsük fel hideg vízzel. A lényeg, hogy a tojás héja minél hidegebb legyen, úgy a legkönnyebb leszedni.

5. lépés

Jöhet a tojás héjának eltávolítása: kopogtasd az asztal lapjához/ főző lábas széléhez, hogy megrepedjen a héj. A gyors lehűtés eredményeként nagyobb darabok is lejöhetnek egyben – ezzel gyorsabb a művelet. Ne törd apróra a teljes tojás héját, azzal lassítasz a hámozási folyamaton.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4 darab tojás a héjában
Főtt tojás
Főtt tojás

Sok ételbe jól jön, vagy éppen nélkülözhetetlen a főtt tojás. Ha egy gyors kajára vágsz, edd a főtt tojást magában, vagy szendvicsen, esetleg kenyér mellé salátában :-)

A tojásfőzés hozzátartozik a konyhai tudományokhoz. A tojások főzési idejét attól a pillanattól kezdve számítjuk, amikor buborékolva forr a víz körülöttük. Ne a hűtőből közvetlenül a forró vízbe tedd a tojásokat, mert eltörik a héjuk, kifolyik a fehérjéje! A vízzel egyützt melegedjenek fel.

Ha szeletelni akarod a tojást, akkor kemény tojást készíts: 10 percig főzd. Így tuti kemény lesz, bármekkorák is a tojások. Lágytojást úgy készíthetsz, hogy már három-öt perc után kiveszed a tojásokat hideg vízbe. Így még folyni fog a belsejük.

Hideg vízbe tedd őket főzés után. Minél hidegebb a héj, annál könnyebb lesz leszedni.

A rakott krumplihoz például kemény tojásokra lesz szükséged.

Egy nagy (50g-os) tojás kalória értéke 77 kcal.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top