Főtt tojás

Alapanyag kategória: tojás

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A tojásokat rakd egy akkora lábasba vagy fazékba, amelyben tudsz még annyi vizet tölteni rá, hogy az jól ellepje a tojásokat és még a fölött is legyen némi hely.

2. lépés

Tedd fel a tojásokat a vízzel együtt közepes lángra a gáztűzhelyen. Ha közvetlenül a hűtőböl vetted elő a tojásokat, akkor sose a felforrt vízbe tedd, különben elpattan a héja és kifolyik a tartalma.

3. lépés

Amikor buborékozva forr már, onnan számítsd a 3-5 percet a lágytojáshoz, és a tíz percet a kemény tojáshoz. A kemény tojáshoz akár 8 perc is elég lehet, de ez a tojás méretétől is függ.

4. lépés

Az idő lejárta után vegyük egyből le a tűzhelyről és öntsük le a forróvizet. Töltsük fel hidegvízzel és ezt is öntsük le, majd ismét töltsük fel hideg vízzel. A lényeg, hogy a tojás héja minél hidegebb legyen, úgy a legkönnyebb leszedni.

5. lépés

Jöhet a tojás héjának eltávolítása: kopogtasd az asztal lapjához/ főző lábas széléhez, hogy megrepedjen a héj. A gyors lehűtés eredményeként nagyobb darabok is lejöhetnek egyben – ezzel gyorsabb a művelet. Ne törd apróra a teljes tojás héját, azzal lassítasz a hámozási folyamaton.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4 darab tojás a héjában
Főtt tojás
Főtt tojás

Sok ételbe jól jön, vagy éppen nélkülözhetetlen a főtt tojás. Ha egy gyors kajára vágsz, edd a főtt tojást magában, vagy szendvicsen, esetleg kenyér mellé salátában :-)

A tojásfőzés hozzátartozik a konyhai tudományokhoz. A tojások főzési idejét attól a pillanattól kezdve számítjuk, amikor buborékolva forr a víz körülöttük. Ne a hűtőből közvetlenül a forró vízbe tedd a tojásokat, mert eltörik a héjuk, kifolyik a fehérjéje! A vízzel egyützt melegedjenek fel.

Ha szeletelni akarod a tojást, akkor kemény tojást készíts: 10 percig főzd. Így tuti kemény lesz, bármekkorák is a tojások. Lágytojást úgy készíthetsz, hogy már három-öt perc után kiveszed a tojásokat hideg vízbe. Így még folyni fog a belsejük.

Hideg vízbe tedd őket főzés után. Minél hidegebb a héj, annál könnyebb lesz leszedni.

A rakott krumplihoz például kemény tojásokra lesz szükséged.

Egy nagy (50g-os) tojás kalória értéke 77 kcal.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Redőny és tetőablakok

2023. január 2.|

Ha árnyékolásról van szó, akkor a redőny az egyik legjobb lehetőség, ezért nem is meglepő, hogy a legtöbben ezt a megoldást választják, ha árnyékolásról van szó. […]

A kendermagolaj megjelenik a konyhákban

2022. december 26.|

A kendermag egyik legérdekesebb tulajdonsága az, hogy a konyhában is felhasználhatjuk. Az egészségtudatos étkezésnek köszönhetően a kender tápanyagforrásként is megjelenik a köztudatban, főleg, a vegetáriánus konyhákban, ahol az egyik legnagyobb problémát a növényi alapú fehérjeforrás [...]

Tetőablak a konyhában

2022. november 21.|

A tetőtéri konyhaablakok nagyon fontos funkciót látnak el, épp ezért kiválasztásukat nem árt alaposan megfontolni. A konyha a családi élet egyik fontos helyszíne, a közös étkezések, főzések, beszélgetések terepe. […]

Go to Top