Tartár mártás készítése házilag – egyszerű tartármártás recept

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Tartár mártás készítése házilag – egyszerű tartármártás recept

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Tedd egy tálkába a majonézt, majd keverd el benne a sót, cukrot és mustárt!

2. lépés

Add hozzá a citromlevet is, és keverd bele alaposan!

3. lépés

Add hozzá a tejfölt. Egy utolsó keverés, s már mehet is a hűtőbe, vagy akár azonnal tálalhatod is.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 dl majonéz
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál friss bazsalikom levél (elhagyható)
Tartár mártás készítése házilag – egyszerű tartármártás recept
Tartár mártás készítése házilag – egyszerű tartármártás recept

Tartármártás készítése

Ez egy majonéz alapú tartár mártás alaprecept. Csak majonézre, tejfölre, citromlére, mustárra és alapvető fűszerekre lesz szükséged (cukor, só). Persze igazíthatsz is az ízén, attól függően mihez tálalod: tehetsz bele némi zöldfűszert a végén, pl. petrezselyemzöldet, snidlinget, bazsalikomot, kaport. Ez az édes-, sós-, savanyú és kesernyés íz utolérhetetlen módon csábító és nagyon fel tudja dobni a főétel ízét, húsokét és köretekét.

Készítsd el a saját tartármártásodat házilag és kőeccerűen! Az eredeti tartár és a laktózmentes verzió íze azonos, használd minkét szósz elkészítéséhez ezt a receptet! 

Tartármártás halhoz, karácsonyra

A tartármártást leginkább halak és rántott gomba fejek mellé szokták tálalni, de egy szárazabbra sikerült csirkemellet vagy csirkecombot is remekül fel lehet vele dobni. Selymességével a karácsonyi rántott hal, sült hal finom kiegészítője, de más húsokhoz is kínálhatod karácsonykor.

Laktózmentesen

Készítheted laktózmentesen is, laktózmentes tejföllel. Az sem baj, ha 1 ember miatt a teljes mennyiséget laktózmentesre készíted, mert ettől csak könnyebben emészthető és egyébként ízre teljesen egyező tartármártást kapsz.

A tartármártás eredete

A tartármártás a 19. századi francia szakácskönyvekben jelent meg először. Bármennyire is meglepő, az eurázsiai sztyeppék tatárjairól nevezték el. Ha érdekel a tartár eredete, a wikipédián további érdekességeket olvashatsz róla!

Milyen majonéz kell hozzá?

A majonéz a tartármártás alapja. Ha nem szeretnéd a bolti verziót használni, készítsd el a majonézt is házilag.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top