Recept kategória: karácsonyi ételek, mártás, szósz, vegetáriánus receptek
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Tedd egy tálkába a majonézt, majd keverd el benne a sót, cukrot és mustárt!
2. lépés
Add hozzá a citromlevet is, és keverd bele alaposan!
3. lépés
Add hozzá a tejfölt. Egy utolsó keverés, s már mehet is a hűtőbe, vagy akár azonnal tálalhatod is.
Hozzávalók
- 1 dl majonéz
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál friss bazsalikom levél (elhagyható)

Tartármártás készítése
Ez egy majonéz alapú tartár mártás alaprecept. Csak majonézre, tejfölre, citromlére, mustárra és alapvető fűszerekre lesz szükséged (cukor, só). Persze igazíthatsz is az ízén, attól függően mihez tálalod: tehetsz bele némi zöldfűszert a végén, pl. petrezselyemzöldet, snidlinget, bazsalikomot, kaport. Ez az édes-, sós-, savanyú és kesernyés íz utolérhetetlen módon csábító és nagyon fel tudja dobni a főétel ízét, húsokét és köretekét.
Készítsd el a saját tartármártásodat házilag és kőeccerűen! Az eredeti tartár és a laktózmentes verzió íze azonos, használd minkét szósz elkészítéséhez ezt a receptet!
Tartármártás halhoz, karácsonyra
A tartármártást leginkább halak és rántott gomba fejek mellé szokták tálalni, de egy szárazabbra sikerült csirkemellet vagy csirkecombot is remekül fel lehet vele dobni. Selymességével a karácsonyi rántott hal, sült hal finom kiegészítője, de más húsokhoz is kínálhatod karácsonykor.
Laktózmentesen
Készítheted laktózmentesen is, laktózmentes tejföllel. Az sem baj, ha 1 ember miatt a teljes mennyiséget laktózmentesre készíted, mert ettől csak könnyebben emészthető és egyébként ízre teljesen egyező tartármártást kapsz.
A tartármártás eredete
A tartármártás a 19. századi francia szakácskönyvekben jelent meg először. Bármennyire is meglepő, az eurázsiai sztyeppék tatárjairól nevezték el. Ha érdekel a tartár eredete, a wikipédián további érdekességeket olvashatsz róla!
Milyen majonéz kell hozzá?
A majonéz a tartármártás alapja. Ha nem szeretnéd a bolti verziót használni, készítsd el a majonézt is házilag.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Redőny és tetőablakok
Ha árnyékolásról van szó, akkor a redőny az egyik legjobb lehetőség, ezért nem is meglepő, hogy a legtöbben ezt a megoldást választják, ha árnyékolásról van szó. […]
A kendermagolaj megjelenik a konyhákban
A kendermag egyik legérdekesebb tulajdonsága az, hogy a konyhában is felhasználhatjuk. Az egészségtudatos étkezésnek köszönhetően a kender tápanyagforrásként is megjelenik a köztudatban, főleg, a vegetáriánus konyhákban, ahol az egyik legnagyobb problémát a növényi alapú fehérjeforrás [...]
Tetőablak a konyhában
A tetőtéri konyhaablakok nagyon fontos funkciót látnak el, épp ezért kiválasztásukat nem árt alaposan megfontolni. A konyha a családi élet egyik fontos helyszíne, a közös étkezések, főzések, beszélgetések terepe. […]