Carbonara spagetti recept – az eredeti és a "magyaros" verzió

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Carbonara spagetti recept – az eredeti és a "magyaros" verzió

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Tegyél fel vizet főni a tésztának. Amíg a tészta fő, elkészítjük a carbonara szószt.

2. lépés

Egy másik lábasban egy evőkanál olívaolajon pirítsd ki a húsos szalonna zsírját. Egy kis tálban keverd össze villával a tojást és a reszelt sajtot. Sózd, borsozd meg picit.

3. lépés

A leszűrt tésztát öntsd a szalonnás lábasba és forgasd össze őket. Gyújtsd meg alatta ismét a gázt, forrósítsd össze a keveréket.

4. lépés

Zárd le a gázt, és UTÁNA öntsd hozzá a tojásos szószt. Keverd jól össze és kész!

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 2 darab tojás
  • 200 g tészta (spagetti vagy penne)
  • 100 g húsos szalonna
  • 50 g reszelt sajt
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
Carbonara spagetti recept – az eredeti és a "magyaros" verzió
Carbonara spagetti recept – az eredeti és a "magyaros" verzió

Az olasz carbonara tészta az egyik házilag is leggyorsabban elkészíthető olasz étel. Vigyázat: az eredeti recept szerint nem kell hozzá sem tejföl, sem tejszín! A lelke a húsos szalonna, a tojás és a sajt. Itt most ez a tejföl és tejszín nélküli, eredeti verzió olvasható. Azonban ez is készíthető olaszos hozzávalókból, vagy egyszerűbben, az itthon is könnyen megvásárolható sajtokból és szalonnából.

Leginkább spagetti tésztával szokás összekeverni a carbonara szószt vagy mártást, de a penne is jól megy hozzá.

Ínyenc vagy?

Mi elég megengedőek voltunk az összetevőket illetően. De eláruljuk: az igazi carbonara az úgynevezett guanciale húsos szalonnával készül, amely a sertés pofájából származik. Sajtként a pecorino, esetleg a parmezán megy hozzá. Szizi konyhájában megtalálod ezt az eredeti, igazi carbonara receptet.

Ha nem tudod, vagy nem akarod ezekkel készíteni, akkor az itthon fellelhető kemény sajtok, trappista, gouda vagy edámi is alkalmas carbonara készítéshez, illetve a boltokban kapható füstölt húsos szalonna. A képen látható carbonara is ezekből a “magyaros” hozzávalókból készült.

És mi lesz a fokhagymával?

A világ egyik legkeresettebb carbonra receptje szerint (BBC GoodFood) bizony fokhagyma is jár a carbonara-ba! Az olaszok szeme valószínűleg azért áll keresztbe ettől a megoldástól, mert a guanciale és a pecorino csodás ízorgiát alkot, és nem igényli az étel fokhagymát. Ha a kevésbé karakteres itthoni sajtokból, füstölt szalonnából készül a carbonara, akkor viszont jól megfér benne a fokhagyma is.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top