Alapanyag kategória: habtejszín

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A lehűtött habtejszínt öntsd egy magasabb falú tálba, és botmixerrel, kb 10 perc alatt “köpülj” vajat. Ha nincs botmixered, használj egy másfél literes pillepalackot, vagy shakert, és abban fel-le rázva is sikerül a mutatvány. Figyelj, hogy igazi tejszínt vegyél, SEMMIKÉPP SE növényi készítményt!

Mit tapasztalsz közben? Kb 4-5 perc alatt kemény tejszínhabbá alakul a tejszín, majd elkezd kicsapódni. További 4-5 perc alatt kiválik a vaj, és a tálban tejszerű savót láthatsz mellette. Még fél perc, és lekapcsolhatod a mixert. Ebben az utolsó szakaszban kicsit fröcsöghet a savó, ezért praktikus a tálat még a munka megkezdése előtt a mosogatóba állítani. Pillepalackos módszerrel persze nem fröcsög.

2. lépés

Nagyjából gyúrd gombóccá a vajat (majdnem 100 g lesz belőle), és a keverőtálba engedj hideg csapvizet. Hagyd 2 percig ebben a vajat, hogy lehűljön. Aztán, mintha gyurmáznál, kicsit gyúrd át a vajat, hogy ne maradjon benne savó. (Mintha hógolyót gyúrnál.) Kész! Hűvös helyen vagy hűtőben tárolva 4-5 napig finom marad.

Hozzávalók

10 adaghoz

  • 250 ml Habtejszín (30% zsírtartalmú cukrozatlan tejszín)
Házi vaj
Házi vaj

A házi vaj elkészítése egyszerű és gyors, így belevágtunk mi is. A készítés folyamatára voltunk kíváncsiak, na és hallottunk egy kőeccerű módszerről is, ezért rögtön kétfélét is leteszteltünk.

Az eredmény: mennyei vaj lett rögtön elsőre, meg az érzés, hogy ilyet is tudunk. Azóta nem is vettünk boltban vajat, csak tejszínt. :) Ez az egyetlen hozzávaló, úgyhogy meg kell adni a módját. Cukrozatlan, de habtejszínként árult tejszínt kell hozzá venni, mert ez 30%-os. Vagy igazi, kimért tejszínt, ha van a közelben elérhető tejbolt. A főzőtejszínként árult termékeknek alacsonyabb a zsírtartalma, ez nem lesz jó hozzá.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top