Recept kategória: egytálételek, Húsételek, karácsonyi ételek, Szilveszteri, újévi receptek, Vacsora ötletek
Alapanyag kategória: feketebors, kocsonyának való, petrezselyem, sárgarépa, Só, vöröshagyma
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A feldarabolt kocsonyának valót alaposan tisztítjuk, ha kell perzseljük le róla a szőrt, a gáz lángjánál. Az erősebb pecsétnyomokat némileg ritkítom, pusztán a látvány miatt.
Tegyük fel főni úgy, hogy annyi vizet öntsünk rá, hogy az bőségesen elfedje a húsokat, börkét.
2. lépés
Tegyük a kocsonyához a megtisztított répákat, hagymákat és borsot. Eny hén sózzuk is. Fedjük le!
Állítsuk be a lángot nagyon kicsire, főzzük jó sokáig, minimum 3-4 óráig. Pótolhatjuk az elpárolgott vizet, apránként.
3. lépés
Amikor már teljesen megfőtt, akkor szedjük tányérokra először a sűrűjét. Osszuk szét, majd öntsük fel lével is, lehetőleg fedje be a húsokat.
A nagyobb csontokat és minden kiesőt, vegyük ki belőle, ne maradjon a tányéron. A sárgarépát is ki szoktam belőle venni, de van aki szereti a kocsonyából megenni. Ha nagyon sok lenne a lében az apróság, akkor sűrű szövésű szűrőn merjük a tányérokba a levét. Így igazán áttetsző aszpikot kapunk.
4. lépés
Hideg helyre, pl a spájzba vagy hűtőbe tegyük a kocsonyával telt tányérokat! Kb 4-6 óra alatt megdermed. Egy éjszaka alatt biztosan: délelőtt szoktam feltenni és így estére már a kamrában pihegnek a kocsonyák, reggelire teljesen kész.
Hozzávalók
- 1.5 kg kocsonyának való disznóhús (köröm farok fül stb)
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab petrezselyem
- 10 darab feketebors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 darab vöröshagyma
- ízlés szerint só
A kocsonya főzés titkaival szerencsére nem lehet lexikonokat megtölteni. A kocsonya készítése házilag roppant egyszerű, az íze pont olyan lesz, mint amilyet szeretünk.
Mi általában évente egyszer készítjük, miután már hidegre fordul az idő. Leginkább karácsony előtt, amikor is a készülődésben napokig kitart és nem kell főzni. De amúgy a január nagy klasszikusa ez az étel, akkor készítik a legtöbben.
A titkok pedig…
- A főzés közben, de legkésőbb a főzés végén feltétlenül szedjük le a zsírt a tetejéről! A képen éppen azt az állapotot láthatod, amikor elfelejtettem leszedni a zsírt frissében :-( mindenki a tányérján-, evés előtt szedegette le a zsírt :-( A kocsonya, vagy aszpik akkor lesz szép tiszta, ha még dermedés előtt az összes zsírt, habot eltávolítjuk a tetejéről.
- Ne akarj spórolni a főzési időn. A kocsonya akkor dermed szépre, ha van ideje a csontokból mindennek kifőnie.
- Ha igazán tiszta, áttetsző zselés aszpikot szeretnél, szűrd át a levét, mikor kiöntöd tálakba dermedni.
…és ennyi! Nem nagy hókusz-pókusz, ugye?
A hozzávalók
A boltban csomagban kapható kocsonyának valót szoktam venni, de volt már rá példa, hogy a hentesnél válogattam össze a hozzávalókat: körmöt, farkat, börkét és némi húsos részt is a disznóból.
Daraboltassuk is fel ezeket a hozzávalókat, mert különösen a körmöket otthon bizony nagy küzdelem feldarabolni. Kevenc hentesünk még örül is a kérésnek, addig legalább beszélgethet velünk :-) és mi is jól érezzük magunkat, így előre felmagasztalva a finom kocsonyánkat :-)
A kocsonya egészséges?
A kocsonya a disznó kötőszövetekben gazdag részéből készül. A kötőszövetek pedig nagyrészt a kollagén nevű fehérjéből állnak. Így a kocsonya remek fehérje forrás, s ha nem sózzuk el, és a zsírját is leszedjük főzés közben, a kocsonya egyáltalán nem egy egészségtelen étel!
Ráadásul a kollagénről egyre több bizonyíték mutatja, hogy fogyasztása segít az ízületek egészségének megőrzésében, a sebgyógyulásban, sőt, a bőrt is fiatalíthatja!
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]
Ezért elengedhetetlen a vendéglátósok számára a pihenés
A vendéglátásban dolgozók élete rendkívül pörgős. Egy hosszabb műszakhoz szükségük van energiára, hiszen sem a pincéreknek, sem a szakácsoknak, sem a konyhai kisegítőknek nincs lehetőségük nap közben pihenni. […]