A kocsonya főzés titkai – avagy a jó kocsonya recept egyszerű!

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » A kocsonya főzés titkai – avagy a jó kocsonya recept egyszerű!

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A feldarabolt kocsonyának valót alaposan tisztítjuk, ha kell perzseljük le róla a szőrt, a gáz lángjánál. Az erősebb pecsétnyomokat némileg ritkítom, pusztán a látvány miatt.

Tegyük fel főni úgy, hogy annyi vizet öntsünk rá, hogy az bőségesen elfedje a húsokat, börkét.

2. lépés

Tegyük a kocsonyához a megtisztított répákat, hagymákat és borsot. Eny hén sózzuk is. Fedjük le!

Állítsuk be a lángot nagyon kicsire, főzzük jó sokáig, minimum 3-4 óráig. Pótolhatjuk az elpárolgott vizet, apránként.

3. lépés

Amikor már teljesen megfőtt, akkor szedjük tányérokra először a sűrűjét. Osszuk szét, majd öntsük fel lével is, lehetőleg fedje be a húsokat.

A nagyobb csontokat és minden kiesőt, vegyük ki belőle, ne maradjon a tányéron. A sárgarépát is ki szoktam belőle venni, de van aki szereti a kocsonyából megenni. Ha nagyon sok lenne a lében az apróság, akkor sűrű szövésű szűrőn merjük a tányérokba a levét. Így igazán áttetsző aszpikot kapunk.

4. lépés

Hideg helyre, pl a spájzba vagy hűtőbe tegyük a kocsonyával telt tányérokat! Kb 4-6 óra alatt megdermed. Egy éjszaka alatt biztosan: délelőtt szoktam feltenni és így estére már a kamrában pihegnek a kocsonyák, reggelire teljesen kész.

Hozzávalók

8 adaghoz

  • 1.5 kg kocsonyának való disznóhús (köröm farok fül stb)
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab petrezselyem
  • 10 darab feketebors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 darab vöröshagyma
  • ízlés szerint só
A kocsonya főzés titkai – avagy a jó kocsonya recept egyszerű!
A kocsonya főzés titkai – avagy a jó kocsonya recept egyszerű!

A kocsonya főzés titkaival szerencsére nem lehet lexikonokat megtölteni. A kocsonya készítése házilag roppant egyszerű, az íze pont olyan lesz, mint amilyet szeretünk.

Mi általában évente egyszer készítjük, miután már hidegre fordul az idő. Leginkább karácsony előtt, amikor is a készülődésben napokig kitart és nem kell főzni. De amúgy a január nagy klasszikusa ez az étel, akkor készítik a legtöbben.

A titkok pedig…

  1. A főzés közben, de legkésőbb a főzés végén feltétlenül szedjük le a zsírt a tetejéről! A képen éppen azt az állapotot láthatod, amikor elfelejtettem leszedni a zsírt frissében :-( mindenki a tányérján-, evés előtt szedegette le a zsírt :-( A kocsonya, vagy aszpik akkor lesz szép tiszta, ha még dermedés előtt az összes zsírt, habot eltávolítjuk a tetejéről.
  2. Ne akarj spórolni a főzési időn. A kocsonya akkor dermed szépre, ha van ideje a csontokból mindennek kifőnie.
  3. Ha igazán tiszta, áttetsző zselés aszpikot szeretnél, szűrd át a levét, mikor kiöntöd tálakba dermedni.

…és ennyi! Nem nagy hókusz-pókusz, ugye?

A hozzávalók

A boltban csomagban kapható kocsonyának valót szoktam venni, de volt már rá példa, hogy a hentesnél válogattam össze a hozzávalókat: körmöt, farkat, börkét és némi húsos részt is a disznóból.

Daraboltassuk is fel ezeket a hozzávalókat, mert különösen a körmöket otthon bizony nagy küzdelem feldarabolni. Kevenc hentesünk még örül is a kérésnek, addig legalább beszélgethet velünk :-) és mi is jól érezzük magunkat, így előre felmagasztalva a finom kocsonyánkat :-)

A kocsonya egészséges?

A kocsonya a disznó kötőszövetekben gazdag részéből készül. A kötőszövetek pedig nagyrészt a kollagén nevű fehérjéből állnak. Így a kocsonya remek fehérje forrás, s ha nem sózzuk el, és a zsírját is leszedjük főzés közben, a kocsonya egyáltalán nem egy egészségtelen étel!

Ráadásul a kollagénről egyre több bizonyíték mutatja, hogy fogyasztása segít az ízületek egészségének megőrzésében, a sebgyógyulásban, sőt, a bőrt is fiatalíthatja!

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top