Recept kategória: Ebéd ötletek, egyszerű sütik, fánk recept, gyors sütemények, olcsó ételek, sütemény, Uzsonna, Vacsora ötletek, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: Finomliszt, tejföl, tojás
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A lisztet mérd egy tálba, add hozzá a sót, cukrot és a vajat. Ha kb. 20 másodpercig mikrózod a vajat, puha lesz és könnyen el tudod keverni a liszttel. Picit keverd, majd add a tésztához a szétválasztott tojások sárgáját és a tejfölt is. Egy-két percig gyurmázd a tésztát, amíg egy nagy gombóccá áll össze. Ha nagyon tapad a kezedre, szórj még bele egy evőkanálnyi lisztet. Puha, de nem ragacsos tésztagombócot kapsz eredményül. Dobd hűtőbe 10 percre.
2. lépés
Egy lábasba önts 2 ujjnyi vastagságban napraforgó olajat (vagy kókuszzsírt, ha azt szeretnél inkább használni) a sütéshez.
3. lépés
Nyújtólapon vagy tiszta asztallapon egy evőkanálnyi szétterített liszten nyújtsd ki 3 mm vékonyra a tésztát és egy késsel (ha van, akkor rádlival,derelye szaggatóval) hosszában vágd kb. 4 centis csíkokra, majd merőlegesen is csíkozd fel a tésztaszalagokat kb 6-8 centinként. A széleken kisebb darabok maradnak, de azok is ugyanolyan finomra sülnek!
4. lépés
A tésztalapocskák belsejébe húzz pici csíkot a késsel. Vedd kézbe a tésztalapocskát, aztán ezen a kis nyíláson fordítsd át az egyik csücsköt. Ez a mozdulat nem feltétlenül szükséges, enélkül is szép formásak lesznek a fánkok. Van, aki egyszerűen csak kilyukasztja őket és úgy süti. Ismételd az összes lapkával a csücsök átfordítást, ha szeretnéd.
5. lépés
Közben közepes-nagy lángon hevítsd fel az olajat és az edény méretétől függően 2-6 darabonként tedd az olajba a fánkokat. Oldalanként fél-1 perc alatt világosbarnára sülnek. Szedd őket szalvétával bélelt tálra, és hintsd meg kevés porcukorral. Frissen a legjobb, lekvárral vagy anélkül. :)
Hozzávalók
- 250 g finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 3 g cukor
- 50 g vaj
- 3 darab tojás sárgája
- 150 ml tejföl

A puha csöröge fánk az első a fánkok közül, amire gyerekkoromból emlékszem, és ami a nagymami igazi remekművei közé tartozott. Nagyon könnyű összedobni: nem kell bele sem sütőpor, sem élesztő, mégis könnyű, lyukacsos, puha fánkot kapsz! Bizony, jól olvastad: csak összekevered a hozzávalókat, és dagasztás, kelesztés nélkül már sütheted is a kis remekműveket!
Szóval bátran viszem tovább a hagyományt, és most nektek is megmutatom, mennyire gyorsan és problémamentesen elkészíthető.
Egészségesebb verzió
Mivel ez nem egy élesztős recept, nem érzékeny a lisztre. Így ha szeretnéd, a fehér liszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű liszteket is. Akár 30-50-70%-ban is lecserélheted a fehér lisztet – csak arra vigyázz, minél több benne a teljes kiőrlésű liszt, annál jobban érződik majd rajta az íze.
Én például kedvelem a Graham és a tönköly liszt ízét, így azt használom leggyakrabban. A rozst pedig kifejezetten kerülöm.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]