Puha csöröge fánk egyszerűen – avagy a forgács fánk

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Puha csöröge fánk egyszerűen – avagy a forgács fánk

Alapanyag kategória: Finomliszt, tejföl, tojás

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A lisztet mérd egy tálba, add hozzá a sót, cukrot és a vajat. Ha kb. 20 másodpercig mikrózod a vajat, puha lesz és könnyen el tudod keverni a liszttel. Picit keverd, majd add a tésztához a szétválasztott tojások sárgáját és a tejfölt is. Egy-két percig gyurmázd a tésztát, amíg egy nagy gombóccá áll össze. Ha nagyon tapad a kezedre, szórj még bele egy evőkanálnyi lisztet. Puha, de nem ragacsos tésztagombócot kapsz eredményül. Dobd hűtőbe 10 percre.

2. lépés

Egy lábasba önts 2 ujjnyi vastagságban napraforgó olajat (vagy kókuszzsírt, ha azt szeretnél inkább használni) a sütéshez.

3. lépés

Nyújtólapon vagy tiszta asztallapon egy evőkanálnyi szétterített liszten nyújtsd ki 3 mm vékonyra a tésztát és egy késsel  (ha van, akkor rádlival,derelye szaggatóval) hosszában vágd kb. 4 centis csíkokra, majd merőlegesen is csíkozd fel a tésztaszalagokat kb 6-8 centinként. A széleken kisebb darabok maradnak, de azok is ugyanolyan finomra sülnek!

4. lépés

A tésztalapocskák belsejébe húzz pici csíkot a késsel. Vedd kézbe a tésztalapocskát, aztán ezen a kis nyíláson fordítsd át az egyik csücsköt. Ez a mozdulat nem feltétlenül szükséges, enélkül is szép formásak lesznek a fánkok. Van, aki egyszerűen csak kilyukasztja őket és úgy süti. Ismételd az összes lapkával a csücsök átfordítást, ha szeretnéd.

5. lépés

Közben közepes-nagy lángon hevítsd fel az olajat és az edény méretétől függően 2-6 darabonként tedd az olajba a fánkokat. Oldalanként fél-1 perc alatt világosbarnára sülnek. Szedd őket szalvétával bélelt tálra, és hintsd meg kevés porcukorral. Frissen a legjobb, lekvárral vagy anélkül. :)

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 250 g finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 3 g cukor
  • 50 g vaj
  • 3 darab tojás sárgája
  • 150 ml tejföl
Puha csöröge fánk egyszerűen – avagy a forgács fánk
Puha csöröge fánk egyszerűen – avagy a forgács fánk

A puha csöröge fánk az első a fánkok közül, amire gyerekkoromból emlékszem, és ami a nagymami igazi remekművei közé tartozott. Nagyon könnyű összedobni: nem kell bele sem sütőpor, sem élesztő, mégis könnyű, lyukacsos, puha fánkot kapsz! Bizony, jól olvastad: csak összekevered a hozzávalókat, és dagasztás, kelesztés nélkül már sütheted is a kis remekműveket!

Szóval bátran viszem tovább a hagyományt, és most nektek is megmutatom, mennyire gyorsan és problémamentesen elkészíthető.

Egészségesebb verzió

Mivel ez nem egy élesztős recept, nem érzékeny a lisztre. Így ha szeretnéd, a fehér liszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű liszteket is. Akár 30-50-70%-ban is lecserélheted a fehér lisztet – csak arra vigyázz, minél több benne a teljes kiőrlésű liszt, annál jobban érződik majd rajta az íze. 

Én például kedvelem a Graham és a tönköly liszt ízét, így azt használom leggyakrabban. A rozst pedig kifejezetten kerülöm.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Kiknek való a vendéglátás?

2024. december 29.|

Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]

Go to Top