Puha csöröge fánk egyszerűen – avagy a forgács fánk

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Puha csöröge fánk egyszerűen – avagy a forgács fánk

Alapanyag kategória: Finomliszt, tejföl, tojás

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A lisztet mérd egy tálba, add hozzá a sót, cukrot és a vajat. Ha kb. 20 másodpercig mikrózod a vajat, puha lesz és könnyen el tudod keverni a liszttel. Picit keverd, majd add a tésztához a szétválasztott tojások sárgáját és a tejfölt is. Egy-két percig gyurmázd a tésztát, amíg egy nagy gombóccá áll össze. Ha nagyon tapad a kezedre, szórj még bele egy evőkanálnyi lisztet. Puha, de nem ragacsos tésztagombócot kapsz eredményül. Dobd hűtőbe 10 percre.

2. lépés

Egy lábasba önts 2 ujjnyi vastagságban napraforgó olajat (vagy kókuszzsírt, ha azt szeretnél inkább használni) a sütéshez.

3. lépés

Nyújtólapon vagy tiszta asztallapon egy evőkanálnyi szétterített liszten nyújtsd ki 3 mm vékonyra a tésztát és egy késsel  (ha van, akkor rádlival,derelye szaggatóval) hosszában vágd kb. 4 centis csíkokra, majd merőlegesen is csíkozd fel a tésztaszalagokat kb 6-8 centinként. A széleken kisebb darabok maradnak, de azok is ugyanolyan finomra sülnek!

4. lépés

A tésztalapocskák belsejébe húzz pici csíkot a késsel. Vedd kézbe a tésztalapocskát, aztán ezen a kis nyíláson fordítsd át az egyik csücsköt. Ez a mozdulat nem feltétlenül szükséges, enélkül is szép formásak lesznek a fánkok. Van, aki egyszerűen csak kilyukasztja őket és úgy süti. Ismételd az összes lapkával a csücsök átfordítást, ha szeretnéd.

5. lépés

Közben közepes-nagy lángon hevítsd fel az olajat és az edény méretétől függően 2-6 darabonként tedd az olajba a fánkokat. Oldalanként fél-1 perc alatt világosbarnára sülnek. Szedd őket szalvétával bélelt tálra, és hintsd meg kevés porcukorral. Frissen a legjobb, lekvárral vagy anélkül. :)

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 250 g finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 3 g cukor
  • 50 g vaj
  • 3 darab tojás sárgája
  • 150 ml tejföl
Puha csöröge fánk egyszerűen – avagy a forgács fánk
Puha csöröge fánk egyszerűen – avagy a forgács fánk

A puha csöröge fánk az első a fánkok közül, amire gyerekkoromból emlékszem, és ami a nagymami igazi remekművei közé tartozott. Nagyon könnyű összedobni: nem kell bele sem sütőpor, sem élesztő, mégis könnyű, lyukacsos, puha fánkot kapsz! Bizony, jól olvastad: csak összekevered a hozzávalókat, és dagasztás, kelesztés nélkül már sütheted is a kis remekműveket!

Szóval bátran viszem tovább a hagyományt, és most nektek is megmutatom, mennyire gyorsan és problémamentesen elkészíthető.

Egészségesebb verzió

Mivel ez nem egy élesztős recept, nem érzékeny a lisztre. Így ha szeretnéd, a fehér liszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű liszteket is. Akár 30-50-70%-ban is lecserélheted a fehér lisztet – csak arra vigyázz, minél több benne a teljes kiőrlésű liszt, annál jobban érződik majd rajta az íze. 

Én például kedvelem a Graham és a tönköly liszt ízét, így azt használom leggyakrabban. A rozst pedig kifejezetten kerülöm.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza

2025. augusztus 10.|

A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]

Go to Top