Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Rántott hal, rántott ponty

Rántott hal, rántott ponty

Rántott hal, rántott ponty nélkül elképzelhetetlen a karácsony, de várni sem bírunk, annyira szeretjük. Többször is készül évente nálunk: az illata és frissen sült íze utolérhetetlen.

Ne hagyd ki Te sem az ünnepi fogások közül, ám ha csak úgy megennéd se hagyd magadat lebeszélni róla.

Vásárold meg hozzá a halat amikor futja időből a pucolásra és az azonnali elkészítésre is. Így a legfinomabb. Karácsonykor persze a fagyasztó a barátod, hidd el, így is nagy sikere lesz.

Az elkészítési idő 4 szelet hallal nagyon kevés, de mivel itt főleg a panírozásra kell a legtöbb idő, ha több szeletet szándékozol készíteni, akkor több elkészítési idővel is kell számolnod.

Kínálhatsz hozzá tartármártást, sajtszószt, a friss saláta nem maradjon el mellőle. Persze gyerekkoromban még a csalamádéval vagy a feketeretek salátával ettük. Ez utóbbiak azért is jók, mert szinte egész évben hozzá lehet jutni vagy az alapanyagohoz, vagy magához a csalamádéhoz, pl piacon, ha nem lapulna a spájzodban egy üveggel :-)

A recept fotóján, még ha nem is annyira szembetűnő, burgonyapürével tálaltam, hozzá 'bolero' saláta keverékkel. ...a cékla csíkocskáktól boleró, még az is imádja, aki a céklát nem eszi meg.

4 adag
Hozzávalók: 
4
szelet
ponty
2
darab
tojás
3
dl
finomliszt
3
dl
zsemlemorzsa
ízlés szerint
1
l
olaj a sütéshez
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Tedd fel az olajat melegedni a sütéshez! Mire bepanírozod a ponty patkókat - azaz előkészíted a sütéshez -, már eléggé forró lesz.

Verd fel a tojásokat egy csipetnyi sóval, egy dl-nyi tejet is önthetsz hozzá! A tejtől szebb lesz a rántott színe is.

2. lépés

Sózd be a ponty patkókat és hagyd így, amíg a panírozáshoz előkészíted, alkalmas tányérokon: a lisztet, a zsemlemorzsát és egy mélytányérban a tojásokat.

(ha most vágnád szeletekre a pontyot, akkor kb újjnyi vastagságra vágd, tehát kb 1.5-2 cm vastagságúra - természetesen a feje és a fark rész közöttiről beszélek. A farok és a fej mehet a halászlé sűrűjébe, vagy a fagyasztóba a halászlé későbbi elészítéséhez)

3. lépés

Panírozás(klasszikusan, semmi extra):

  • forgasd jó alaposan lisztbe a szeleteket! Kicsit paskold meg azért, hogy sehol ne legyen vastagon rajta a liszt, éppen csak felszívja a nedvességet a halról.
  • forgasd át a felvert tojásban, a liszt sehol se látszódjék ki alóla szárazan,
  • a zsemlemorzsában alaposan megforgatva kész a sütéshez a szelet.
4. lépés

Ha már érezni az olaj szagát, vagy a belepottyantott zsemlemorzsa sisteregve forog benne, akkor kezdheted a sütést.

5. lépés

Kb 5-10 perc, fordítsd meg, mindkét oldalán süsd szép pirosra a szeleteket. Konyhai törlőpapírral azonnal töröld meg, szivasd fel vele az olaj maradékokat.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)