Recept kategória: Ebéd ötletek, Egészséges, Húsételek, karácsonyi ételek
Alapanyag kategória: ponty, tojás, zsemlemorzsa
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Tedd fel az olajat melegedni a sütéshez! Mire bepanírozod a ponty patkókat – azaz előkészíted a sütéshez -, már eléggé forró lesz.
Verd fel a tojásokat egy csipetnyi sóval, egy dl-nyi tejet is önthetsz hozzá! A tejtől szebb lesz a rántott színe is.
2. lépés
Sózd be a ponty patkókat és hagyd így, amíg a panírozáshoz előkészíted, alkalmas tányérokon: a lisztet, a zsemlemorzsát és egy mélytányérban a tojásokat.
3. lépés
Panírozás(klasszikusan, semmi extra):
4. lépés
Ha már érezni az olaj szagát, vagy a belepottyantott zsemlemorzsa sisteregve forog benne, akkor kezdheted a sütést.
5. lépés
Kb 5-10 perc, fordítsd meg, mindkét oldalán süsd szép pirosra a szeleteket. Konyhai törlőpapírral azonnal töröld meg, szivasd fel vele az olaj maradékokat.
Hozzávalók
- 4 szelet ponty
- 2 darab tojás
- 3 dl finomliszt
- 3 dl zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
- 1 l olaj a sütéshez
Rántott hal, rántott ponty nélkül elképzelhetetlen a karácsony, de várni sem bírunk, annyira szeretjük. Többször is készül évente nálunk: az illata és frissen sült íze utolérhetetlen.
Ne hagyd ki Te sem az ünnepi fogások közül, ám ha csak úgy megennéd se hagyd magadat lebeszélni róla.
Vásárold meg hozzá a halat amikor futja időből a pucolásra és az azonnali elkészítésre is. Így a legfinomabb. Karácsonykor persze a fagyasztó a barátod, hidd el, így is nagy sikere lesz.
Az elkészítési idő 4 szelet hallal nagyon kevés, de mivel itt főleg a panírozásra kell a legtöbb idő, ha több szeletet szándékozol készíteni, akkor több elkészítési idővel is kell számolnod.
Kínálhatsz hozzá tartármártást, sajtszószt, a friss saláta nem maradjon el mellőle. Persze gyerekkoromban még a csalamádéval vagy a feketeretek salátával ettük. Ez utóbbiak azért is jók, mert szinte egész évben hozzá lehet jutni vagy az alapanyagohoz, vagy magához a csalamádéhoz, pl piacon, ha nem lapulna a spájzodban egy üveggel :-)
A recept fotóján, még ha nem is annyira szembetűnő, burgonyapürével tálaltam, hozzá ‘bolero’ saláta keverékkel. …a cékla csíkocskáktól boleró, még az is imádja, aki a céklát nem eszi meg.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Dósa szerinti táplálkozás, avagy milyen az ayurvedikus étrend?
Az ayurvedikus életmód sokkal több, mint azt sokan gondolják. Akik nincsenek igazán otthon a holisztikus szemléletben, csak annyit látnak, hogy az ayurveda a természetes gyógymódot részesíti előnyben, esetleg hozzá tartozik a jóga, és talán a [...]
Válaszd ezt a szakmát, ha szeretsz sütni-főzni a családodnak
A vendéglátásban elhelyezkedni nem móka és kacagás. Sokak számára stresszes és megerőltető lehet, mégis rengetegen vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy más hivatásban kipróbálják magukat. […]
Az Agrárszektor Mestere: Az Aranykalászos Gazda
Az agrárszektor mélyén, a napfényes táblák között, olyan élet pulzál, melyet csak kevesen ismernek igazán. Az aranykalászos gazdák, a földek művészei, olyan hivatást űznek, amely a természet körforgásának része. […]