Recept kategória: egyszerű sütik, karácsonyi ételek, karácsonyi sütik, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: citromhéj, étcsokoládé, lekvár, liszt, margarin, mazsola, olaj, porcukor, tojás, vaníliás cukor
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A kimért liszthez keverd hozzá a reszelt citrom héjat és a vaniliás cukrot, tedd félre!
A mazsolát tedd szűrőbe és öblitsd át vízzel, a legjobb ha egy kis langyos vízzel mosod át. Tedd félre ezt is, hogy lecsöpögjön róla a víz!
2. lépés
A vajat (vagy margarint) keverd habosra , fokozatosan hozzáadva a porcukrot, egyenként a tojásokat. Amikor már könnyed hab állagú, akkor egy fakanál segítségével keverd bele az imént félretett lisztet a citromhéjjal és vaniliás cukorral. Ezzel kész is a linzer tésztája.
3. lépés
A tepsit béleld sütőpapírral vagy szilikonnal! A tésztát tedd habnyomóba (vagy egy kilyukasztott sarkú uzsonnás zacskóba) és a tepsibe diónyi kerek lepényeket halmozz.
Az egyes lepénykék között legyen 2-3 cm, mert kicsit szétterülnek a sütés elején!
4. lépés
Minden linzer tetejére tegyél 3-4 szem mazsolát (egy kicsit nyomd is a tésztába), majd mehet a sütőbe.
Közepes fokozaton süsd, így kb. 5 perc alatt elkészül.
5. lépés
A linzerkorongokat a tepsiből egy folpackkal vagy alufóliával borított deszkára szedd, jó szorosan illesztve őket. Mindegyiknek sima egyenes felületre kell kerülnie, hogy a frissen kisült korongok szép egyenes “talppal” hűljenek ki, száradjanak meg. Szorosan azért kell őket rakni, hogy amikor a csokoládét rácsorgatjuk, akkor ne sok vesszen belőle kárba :-)
6. lépés
Egy lábasban forralj vizet. Amikor forrni kezd, akkor tegyél egy, az edény tetejére illeszkedő hőálló (fém) tálat, és a legalacsonyabb fokozatra kapcsolva melegítsd tovább. Fontos, hogy a tál alja ne lógjon bele a vízbe.
Ebbe a tálba tördeld bele a csokoládét és az étolajat. Keverd, amígy teljesen homogénné nem olvad. Kicsit folyósnak kell lennie, hogy vékony sugárban lehessen vele meglocsolni a linzert. Ha nem lenne eléggé folyós, akkor tegyél még hozzá egy kis étolajat.
Próbáld egy kis kanállal a lepénykékre csurgatni a csokoládét: egy pöttyet billentsd a kanalat a folyós csokoládéval, miközben a lepénykék felett huzogatod, minden irányban.
7. lépés
Amikor megdermedt a csokoládé a lepénykéken – esetleg egy éjszakára is szükség lehet hozzá -, akkor a barack lekvárral – vagy más finom lekvárral, dzsemmel – kend meg a linzerkorongok felét, és tapaszd össze egy másik, nem lekváros koronggal.
Ha minden lepényke párra talált :-), akkor tedd zárható dobozba a sütiket fogyasztásig, hogy ne száradjanak ki.
Hozzávalók
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 2 darab tojás
- 35 dkg finomliszt
- 1 darab citrom reszelt héja
- 25 dkg mazsola
- 50 dkg barack lekvár
- 1 kávéskanál étolaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 csomag vaníliás cukor
Ezt a mazsolás linzert, lekvárral töltve, jó előre megsütheted, mert hosszan tárolható. Már, ha el nem fogy közben! :) Érdekes ízével és látványával kiváló kísérője ünnepi ebédeknek, délutáni teázásoknak. Nálunk ez a karácsonyi süti!
A feltüntetett elkészítési idő a munkaidőt jelenti. A legvégén a csoki máz szikkadásához viszont mindenképpen kell pár óra (vagy egy éjszaka, ha előző este készíted el másnapra). Egy adagból – a lepénykék méretétől függően – 20-25 db kész süti lesz.
Feltétlenül tegyél a tepsibe sűtőpapírt vagy szilikon sütőlapot, ezt nem kell cserélni akkor sem, ha két vagy több tepsivel sütsz is.
A linzer eredete
A linzer hamisítatlan magyar édesség, amely az 1848-as szabadságharc után született meg a Ruszwurm Cukrászdában. Lekvárral vagy krémmel szokták összetapasztani a két süti “felet”. Ha szívesen olvasnál még a linzer eredetéről, nézd meg a Zila Kávéház bejegyzését!
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]
Ezért elengedhetetlen a vendéglátósok számára a pihenés
A vendéglátásban dolgozók élete rendkívül pörgős. Egy hosszabb műszakhoz szükségük van energiára, hiszen sem a pincéreknek, sem a szakácsoknak, sem a konyhai kisegítőknek nincs lehetőségük nap közben pihenni. […]