Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Mazsolás lepényke - linzer süti recept

Mazsolás linzer, lekvárral töltve

Ezt a mazsolás linzert, lekvárral töltve, jó előre megsütheted, mert hosszan tárolható. Már, ha el nem fogy közben! :) Érdekes ízével és látványával kiváló kísérője ünnepi ebédeknek, délutáni teázásoknak. Nálunk ez a karácsonyi süti!

A feltüntetett elkészítési idő a munkaidőt jelenti. A legvégén a csoki máz szikkadásához viszont mindenképpen kell pár óra (vagy egy éjszaka, ha előző este készíted el másnapra). Egy adagból - a lepénykék méretétől függően - 20-25 db kész süti lesz.

Feltétlenül tegyél a tepsibe sűtőpapírt vagy szilikon sütőlapot, ezt nem kell cserélni akkor sem, ha két vagy több tepsivel sütsz is.

A linzer eredete

A linzer hamisítatlan magyar édesség, amely az 1848-as szabadságharc után született meg a Ruszwurm Cukrászdában.  Lekvárral vagy krémmel szokták összetapasztani a két süti "felet". Ha szívesen olvasnál még a linzer eredetéről, nézd meg a Zila Kávéház bejegyzését!

1 adag
Hozzávalók: 
25
dkg
vaj vagy margarin
25
dkg
porcukor
2
darab
tojás
35
dkg
finomliszt
1
darab
citrom reszelt héja
25
dkg
mazsola
50
dkg
barack lekvár
1
kávéskanál
étolaj
10
dkg
étcsokoládé
1
csomag
vaníliás cukor
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A kimért liszthez keverd hozzá a reszelt citrom héjat és a vaniliás cukrot, tedd félre!

A mazsolát tedd szűrőbe és öblitsd át vízzel, a legjobb ha egy kis langyos vízzel mosod át. Tedd félre ezt is, hogy lecsöpögjön róla a víz!

2. lépés

A vajat (vagy margarint) keverd habosra , fokozatosan hozzáadva a porcukrot, egyenként a tojásokat. Amikor már könnyed hab állagú, akkor egy fakanál segítségével keverd bele az imént félretett lisztet a citromhéjjal és vaniliás cukorral. Ezzel kész is a linzer tésztája.

3. lépés

A tepsit béleld sütőpapírral vagy szilikonnal! A tésztát tedd habnyomóba (vagy egy kilyukasztott sarkú uzsonnás zacskóba) és a tepsibe diónyi kerek lepényeket halmozz.

Az egyes lepénykék között legyen 2-3 cm, mert kicsit szétterülnek a sütés elején!

4. lépés

Minden linzer tetejére tegyél 3-4 szem mazsolát (egy kicsit nyomd is a tésztába), majd mehet a sütőbe.

Közepes fokozaton süsd, így kb. 5 perc alatt elkészül.

5. lépés

A linzerkorongokat a tepsiből egy folpackkal vagy alufóliával borított deszkára szedd, jó szorosan illesztve őket. Mindegyiknek sima egyenes felületre kell kerülnie, hogy a frissen kisült korongok szép egyenes "talppal" hűljenek ki, száradjanak meg. Szorosan azért kell őket rakni, hogy amikor a csokoládét rácsorgatjuk, akkor ne sok vesszen belőle kárba :-)

6. lépés

Egy lábasban forralj vizet. Amikor forrni kezd, akkor tegyél egy, az edény tetejére illeszkedő hőálló (fém) tálat, és a legalacsonyabb fokozatra kapcsolva melegítsd tovább. Fontos, hogy a tál alja ne lógjon bele a vízbe.

Ebbe a tálba tördeld bele a csokoládét és az étolajat. Keverd, amígy teljesen homogénné nem olvad. Kicsit folyósnak kell lennie, hogy vékony sugárban lehessen vele meglocsolni a linzert. Ha nem lenne eléggé folyós, akkor tegyél még hozzá egy kis étolajat.

Próbáld egy kis kanállal a lepénykékre csurgatni a csokoládét: egy pöttyet billentsd a kanalat a folyós csokoládéval, miközben a lepénykék felett huzogatod, minden irányban.

7. lépés

Amikor megdermedt a csokoládé a lepénykéken - esetleg egy éjszakára is szükség lehet hozzá -, akkor a barack lekvárral - vagy más finom lekvárral, dzsemmel - kend meg a linzerkorongok felét, és tapaszd össze egy másik, nem lekváros koronggal.

Ha minden lepényke párra talált :-), akkor tedd zárható dobozba a sütiket fogyasztásig, hogy ne száradjanak ki.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)