Follow Kőeccerű on Instagram

Mazsolás lepényke

Mazsolás lepényke

Ez a mazsolás lepénykét - apró linzert - jó előre is megsütheted, mert hosszan tárolható. Már ha el nem fogy közben! :) Érdekes ízével és látványával kiváló kísérője ünnepi ebédeknek, délutáni teázásoknak. Nálunk ez a karácsonyi süti!

A feltüntetett elkészítési idő azt takarja, amennyit dolgozni kell vele. A legvégén a csoki máz szikkadásához viszont mindenképpen kell pár óra, nálam egy éjszaka szokott lenni. Az 1 adagból - a lepénykék méretétől függően - 20-25 db kész lepényke lesz.

Egy-két dologról nem szabad megfeledkezni az elkészítése során, egyébként extra nehézség nélkül elégedett lesz vele minden vendég.

A lepénykéket készítheted kisebb-nagyobb méretben, de ez akkor is szép lesz, ha a végére már esetleg egyre nagyobb méretűeket nyomsz a tepsibe :-) Feltétlenül tegyél a tepsibe sűtőpapírt vagy szilikon sütőlapot, ezt nem kell cserélni akkor sem, ha két vagy több tepsivel sütsz is.

1 adag
Hozzávalók: 
25
dkg
margarin
25
dkg
porcukor
2
darab
tojás
35
dkg
finomliszt
1
darab
citrom reszelt héja
25
dkg
mazsola
50
dkg
barack lekvár
1
kávéskanál
étolaj
10
dkg
étcsokoládé
1
csomag
vaníliás cukor
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A kimért liszthez keverd hozzá a reszelt citrom héjat és a vaniliás cukrot, tedd félre!

A mazsolát tedd szűrőbe és öblitsd át vízzel, a legjobb ha egy kis langyos vízzel mosod át. Tedd félre ezt is, hogy lecsöpögjön róla a víz!

2. lépés

A margarint keverd habosra , fokozatosan hozzáadva a porcukrot, egyenként a tojásokat. Amikor már könnyed hab állagú, akkor egy fakanál segítségével keverd bele az imént félretett lisztet a citromhéjjal és vaniliás cukorral. Ezzel kész is a lepényke tésztája.

3. lépés

A tepsit béleld sütőpapírral vagy szilikonnal! A tésztát tedd habnyomóba (vagy egy kilyukasztott sarkú uzsonnás zacskóba) és a tepsibe diónyi kerek lepényeket halmozz.

Az egyes lepénykék között legyen 2-3 cm, mert kicsit szétterülnek a sütés elején!

4. lépés

Minden lepényke tetejére 3-4 szem mazsolát nyomj (csak egy kicsit nyomd is a tésztába, amikro rászórtad), majd mehet a sütőbe.

A gázsütőben - a max a 8-as fokozat - 4-es fokozaton sütöm, de a tiédet Te ismered! Ne legyen erős a sütés, így is megsülnek a lepénykék kb 5 perc alatt.

5. lépés

A lepénykéket a tepsiből egy folpackkal vagy alufóliával borított deszkára rakom. Jó szorosan illesztve őket. Mindegyiknek sima egyenes felületre kell kerülnie, hogy a frissen kisült lepénykék szép egyenes talppal hűljenek ki, száradjanak meg. Szorosan azért kell őket rakni, hogy amikor a csokoládéval lespricceljük, akkor ne sok vesszen belőle kárba :-)

6. lépés

Tegyél egy lábassal vizet a tűzre! Amikor forrni-, gőzölögni kezd, akkor egy- a fazék tetejére illeszkedő zománcozott tálat - esetleg hőálló tálat tegyél a tetejére, a lángot vedd vissza kissé alatta!

Ebbe a tálba tördeld bele a csokoládét és az étolajat. Keverd, amígy teljesen homogénné nem olvadt. Kicsit folyósnak is kell lennie, annyira, hogy vékony sugárban lehessen vele meglocsolni a lepénykéket. Ha nem lenne eléggé folyós, akkro tegyél még hozzá étolajat. Ügyelj rá, hogy ne forrósodjon fel a tálban a csokoládé.

Próbáld egy kis kanállal a lepénykékre csurgatni a csokoládét: egy pöttyet billentsd a kanalat a folyós csokoládéval, miközben a lepénykék felett huzogatod, minden irányban.

7. lépés

Amikor megdermedt a csokoládé a lepénykéken - esetleg egy éjszakára is szükség lehet hozzá -, akkor a barack lekvárral - vagy más finom lekvárral, dzsemmel - kenj meg egy lepényke alját lekvárral, majd egy másikat nyomj rá! Lepényke talpat egy másik lepényke talpához.

Ha minden lepényke párra talált :-), akkor teheted fém dobozba is, vagy más módon - de mindenképpen zárt helyen tárolva őket, hogy ne száradjanak ki.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)