Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Last minute mézeskalács

Last minute mézeskalács

Rögtön ehető, akár melegében, ahogy a karácsonyi gyerekdal is zengi! :)

A sógornőmtől kaptam ezt a mézeskalács receptet, aki vegyész. Hivatástudatból addig gyúrja a recepteket (meg a tésztát), amíg tökéletes lesz a végeredmény.  

6 adag
Hozzávalók: 
3
tojás
350
g
méz
1
késhegynyi
4
evőkanál
napraforgó olaj
500
g
finomliszt
0.5
zacskó
mézeskalács fűszer
1
zacskó
sütőpor
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

 Egy tálban habverővel keverd kissé habos állagúra a mézet két tojással (a harmadik a sütik tetejének kenéséhez kell), majd az olajjal, aztán add hozzá a lisztet, sót, mézeskalács fűszert és sütőport, és gyúrd tésztává. Gyúrás közben adj a tésztához 2 evőkanál vizet.

2. lépés

 Csomagold a tésztát folpackba/zacskóba, és dobd a fagyasztóba 20 percre (vagy sima hűtőbe 40 percre).

3. lépés

 Nyújtsd ki a tésztát fél cm vastagságúra, szúrj/vágj ki belőle formákat (akár pohárral is csinálhatod, ha nincs formád), és tedd olajjal kikent tepsibe, tetejét a harmadik (kikevert) tojással kend le (ecsettel, vagy akár konyhai papírtörlőből rögtönzött ecsettel: tekerj hengerré egy papírtörlőt, ahogy a palacsintát, hajtsd félbe, és használd ecset helyett). Tehetsz rá aszalt gyümölcsöket, diót, mandulát díszítésnek.

4. lépés

 180 C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt sül készre (amint kezd picit színesedni, kész). Vedd ki a tepsit, és hagy 2-3 percig a tepsiben hűlni a sütiket, majd óvatosan szedd tálba a mézeskalácsokat.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)