Recept kategória: saláta, salátaöntet, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: bab, feketeretek, gyöngyhagyma, kukorica, lilahagyma
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Hámozd meg és reszeld le a feketeretket, sózd meg
2. lépés
Szabadítsd meg a lilahagymát a héjától és vád fel úgy, hogy szálakat kapj. Félbevátom hosszirányba és a szálak irányában vágom fel mindkét felet.. Keverd a retek közé.
3. lépés
bontsd fel a kisüveg gyöngyhagymát, szűrd le a levét – erre nem lesz szükségünk. Mehet ez is a retekhez, keverd bele egy-két határozott fakanalas mozdulattal.
4. lépés
a zöldhagymát mosd meg vagy ha szükséges, akkor a felső vékony hártyáját le is szedheted. A zöld részét vágd le és dobd a komposztálandók közé. Karikázd fel a maradó részt és keverd a feketeretek közé.
5. lépés
A piros bab konzervet bontsd fel és a csap alatt többször öblítsd át a babot. Végül keverd a salátába! A babot lecserélheted kukoricára is, ha azt jobban kedveled.
6. lépés
a mézet keverd alaposan össze – egy pohárban vagy tálkában – az olívaolajjal, végül add hozzá a balzsam ecetet. Öntsd ezt a levet a salátára és keverd össze alaposan. Akár azonnal tálalhatod is, de ha később kerül az asztalra, akkor tedd a hűtőbe, egy-két hétig is eláll, nyugodtan megeszegetheted magadban is, egészségedre!
Hozzávalók
- 2 darab feketeretek
- 1 darab lilahagyma
- 1 darab gyöngyhagyma – kisüvegben kb 25 dkg
- 1 csomag zöldhagyma
- 1 darab bab- vagy kukorica konzerv ~ nettó 250 gr
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál olívaolaj
- 4 evőkanál balzsamecet

Feketeretek saláta – kifejezetten a feketeretek miatt készült, erre épülve állt össze. Ritka- és így értékes gyógyító hatásai vannak a feketereteknek, erről röviden és eccerűen olvashatsz a házipatika.com oldalon.
Feketeretek – hogy került a salátába?
Ami ellene szólt korábban, hogy ritkán-, szinte sosem sikerült olyan gyönge feketeretek gyökeret vennem, hogy azt élvezettel tudjam enni bármihez is. A termesztésével sem sikerült megbírkóznom: kicsik lettek és csípősek :-) NEM csípős feketeretkez azóta sem sikerült hozzájutnom, ennél a salátánál viszont eltűnik a csípőssége.
Vágj bele Te is, variáld kedvedre – pl bab helyett tehetsz bele kukoricát is, netán mindkettőt is elbírja. Próbáld ki fehér balzsamecettel is, kellemes méz nélkül is, finom egy féle hagymával is, vöröshagymával is, …
Válljék kedves egészségedre! Nekem az alábbi változat jött be legjobban
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]
Ezért elengedhetetlen a vendéglátósok számára a pihenés
A vendéglátásban dolgozók élete rendkívül pörgős. Egy hosszabb műszakhoz szükségük van energiára, hiszen sem a pincéreknek, sem a szakácsoknak, sem a konyhai kisegítőknek nincs lehetőségük nap közben pihenni. […]