Recept kategória: saláta, salátaöntet, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: bab, feketeretek, gyöngyhagyma, kukorica, lilahagyma
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Hámozd meg és reszeld le a feketeretket, sózd meg
2. lépés
Szabadítsd meg a lilahagymát a héjától és vád fel úgy, hogy szálakat kapj. Félbevátom hosszirányba és a szálak irányában vágom fel mindkét felet.. Keverd a retek közé.
3. lépés
bontsd fel a kisüveg gyöngyhagymát, szűrd le a levét – erre nem lesz szükségünk. Mehet ez is a retekhez, keverd bele egy-két határozott fakanalas mozdulattal.
4. lépés
a zöldhagymát mosd meg vagy ha szükséges, akkor a felső vékony hártyáját le is szedheted. A zöld részét vágd le és dobd a komposztálandók közé. Karikázd fel a maradó részt és keverd a feketeretek közé.
5. lépés
A piros bab konzervet bontsd fel és a csap alatt többször öblítsd át a babot. Végül keverd a salátába! A babot lecserélheted kukoricára is, ha azt jobban kedveled.
6. lépés
a mézet keverd alaposan össze – egy pohárban vagy tálkában – az olívaolajjal, végül add hozzá a balzsam ecetet. Öntsd ezt a levet a salátára és keverd össze alaposan. Akár azonnal tálalhatod is, de ha később kerül az asztalra, akkor tedd a hűtőbe, egy-két hétig is eláll, nyugodtan megeszegetheted magadban is, egészségedre!
Hozzávalók
- 2 darab feketeretek
- 1 darab lilahagyma
- 1 darab gyöngyhagyma – kisüvegben kb 25 dkg
- 1 csomag zöldhagyma
- 1 darab bab- vagy kukorica konzerv ~ nettó 250 gr
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál olívaolaj
- 4 evőkanál balzsamecet

Feketeretek saláta – kifejezetten a feketeretek miatt készült, erre épülve állt össze. Ritka- és így értékes gyógyító hatásai vannak a feketereteknek, erről röviden és eccerűen olvashatsz a házipatika.com oldalon.
Feketeretek – hogy került a salátába?
Ami ellene szólt korábban, hogy ritkán-, szinte sosem sikerült olyan gyönge feketeretek gyökeret vennem, hogy azt élvezettel tudjam enni bármihez is. A termesztésével sem sikerült megbírkóznom: kicsik lettek és csípősek :-) NEM csípős feketeretkez azóta sem sikerült hozzájutnom, ennél a salátánál viszont eltűnik a csípőssége.
Vágj bele Te is, variáld kedvedre – pl bab helyett tehetsz bele kukoricát is, netán mindkettőt is elbírja. Próbáld ki fehér balzsamecettel is, kellemes méz nélkül is, finom egy féle hagymával is, vöröshagymával is, …
Válljék kedves egészségedre! Nekem az alábbi változat jött be legjobban
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza
A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]