Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Kovászos uborka

Kovászos uborka, előtte-utána :-)

Kovászos uborkát tudsz venni akár télen is - van téli változata is -, de ha igazán finom kovászos uborkát szeretnél enni, akkor készítsd el magad, otthon! Itt a legegyszerűbb recept, nehézségi foka nulla :-)

Egy ötliteres üveghez számíts 2,5 kg uborkát, illetve ehhez tudsz már viszonyítani, ha pl kisebb befőttes üvegbe raknád. Kisebb üvegbe viszont válasszál kisebb méretű uborkákat, hogy két sort tudj belőlük az üvegbe rakni. A kapornál fontos, hogy legyen szár is, optimális esetben virága is van, de még az elvirágzott kapor - magokkal - is megfelelő az ízesítésre.

A kapron és són kívül nem használtam semmi más fűszert. Van ki tesz bele fokhagymát, borsot, ...nálunk ez a szimpla-, semmi fűszer változat megy. A kapor viszont nem maradhat ki belőle.

A kovászos uborka elkészülési idejénél csak azt az időt számoltam, amíg az uborka belekerül az üvegbe és kész az érlelésre. 2-3 nap kell amíg beérik a szabadban vagy a konyha melegénél.

1 Adag alatt az egy 5 literes üvegre gondoltam

1 adag
Hozzávalók: 
2.5
kg
kovászolnivaló uborka
2.5
l
erősen sós meleg víz
1
csomag
kapor
1
szelet
fehér kenyér
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Az uborkát alaposan mosd meg. Használj a tisztításához pl egy tiszta ruhadarabot vagy egy körömkefét. Fontos, hogy a recék és buborcsékok között is tiszta legyen.

A tiszta uborkáknak vágd le a két végét, majd hosszában szúrd át és vágj bele hasítékot.

2. lépés

A tisztára mosott üveg aljára tedd a kapor felét! Jöhetnek az uborkák, szépen elrendezve. Ha netán nincs türelmed a szépen elrendezgetéshez, akkor nyugodtan bele is hajigálhatod az uborkákat, úgy is finomak lesznek, csak a helykihasználásod lesz lazább, mintha szépen sorbarendeznéd őket.

3. lépés

Az uborkákra tedd a kapor második felét, majd egy nagy szelet fehér kenyeret. Használhatod a már megszikkadt vagy megszáradt kenyeret is.

4. lépés

Készítsd el a sós vizet! Használj melegvizet. Egy ötliteres üveghez kb 2.5 liter víz kell, a sót literenként 2 evőkanállal szoktam mérni. Elkeverem hogy teljesen feloldódjon a só benne, így öntöm az üvegbe, a bekészített alapanyagokra. Legyen tele az üveg.

5. lépés

Egy tiszta ruhával és befőző gumival vagy egy fonallal kösd le, hogy ne tudjanak a bogarak belemenni és levegőt is kapjon. Az esőtől és egyéb portól egy kis tálkával vagy tányérral védd.

Így mehet ki a szabadlevegőre, nem feltétlenül a tűző napra. Kb 2-4 nap kell az éréséhez. Kóstolással el tudod dönteni jó-e már. A közben megcsappanó vizet sós vízzel pótold, ne maradjanak csupaszon az uborkák végei. Ha megérett, akkor vedd le róla a kenyeret és az uborkákat a levében tárold, akár hűtőben. Nincs is finomabb, mint a saját készítésű, hűtött kovászos uborka, nyáron!


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Hasonló Eccerű receptek: 

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)