Sonkás kiflik

Recept kategória: egyszerű sütik, kenyérsütőgép

Alapanyag kategória: cukor, élesztő, liszt, olívaolaj, , szezámmag, tojás, víz

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Készítsd be a kenyérsütőgép tartályába a tészta hozzávalóit: alulra a 4 dl vizet, rá a 65 dkf lisztet. Ennek egy kis részét, mondjuk 10 dkt-t helyettesthetsz teljeskiőrlésű, Graham vagy rozsliszttel is. Legfelülre – egymástól elkülönítve – jöhet a só, cukor és olaj, valamint a szárított élesztő.

Indítsd el a dagasztó programot – de a géped márkájától függetlenül egy óra múlva vedd ki belőle a tésztát!

2. lépés

Amíg a gép dolgozik és a tészta elkészül, addig vágd fel a sonkát nagyon vékony szeletekre. Készítsd elő a tepsiket(tegyél az aljára sütőpapírt vagy szilikont) és a sütőt.

Egy tojást üss pohárba, a kenéshez, magokat egy kis tálkába, hogy a kenést követően azonnal meg tudd szórni a tésztát a sütés előtt.

Nyújtódeszkára is szükséged lesz!

3. lépés

A tésztát nyújtsd ki deszkán kb egy ujjnyi vastagságra vagy még vékonyabbra – a tepsiben még kelni fog.

Vágd fel csíkokra, pl háromra a deszka hosszában, majd a csíkokból vágj háromszögeket. Mindegyik háromszög tésztára egy-egy sonka szeletet teszünk. Ne lógjon ki túlságosan a tésztáról a sonka, de ha kicsire sikerült egy-egy szeletet farigcsálni, akkor kettő is kerülhet egy kiflibe.

4. lépés

A sonkás háromszöget a szélesebbik felénél fogva, tekerd fel és rakd a kifliket a tepsikre.

Kend meg a tetejüket a felvert tojással, szórd meg a magokkal, pl szezámmaggal.

5. lépés

Süsd a kifliket a legkisebb hőfokon – a 8-as skálájú gázsütőben az 1-es fokozaton. (Elektromos sütőben 100-150 fok körül). A kiflik legyenek enyhén barnás színűek, kb 25-35 perc alatt készül el.

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 4 dl víz
  • 55 dkg liszt (BL55)
  • 10 dkg teljeskiőrlésű liszt (vagy ehelyett is mehet finomliszt)
  • 5 dkg lenmag liszt (elhagyható)
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 2 kávéskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • 1 evőkanál szezámmag a szóráshoz
Sonkás kiflik
Sonkás kiflik

A sonkás kiflik kevés munkával, de azért idő bővében készíthetőek el kenyérstütőgép segítségével. Kb 10 perc kell ahhoz, hogy bekészítsük a tésztához az alapanyagokat a kenyérsütőgépbe. A gép megdagasztja és keleszti, kb 1 óra alatt.  A megkelt tésztát ki kell nyújtani és feldarabolni, tölteni. A sütéshez kell még idő, főleg azért mert csak 2 tepsibe fér bele.

Idő ugyan kell hozzá, de kevés tevékeny munkával jár.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Kiknek való a vendéglátás?

2024. december 29.|

Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]

Go to Top