Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Túrómorzsa

Túrómorzsa

A túrógombóc és a császármorzsa precíz keresztezésének finom eredménye, ha már unnád a sablonos kajákat. Ja, és egészséges.
Az úgy volt, hogy gondoltam, megreformálom a klasszikus túrógombóc receptjét, és lassú felszívódású szénhidrátot, konkrétan zabpehely lisztet teszek bele búzadara helyett. A főzésig minden simán ment, de a végeredmény nem hasonlított gombócra.... Arra következtettem, jobb lett volna, ha a búzadarát inkább kukoricadarára cserélem. Közben pedig rájöttem, hogy inkább a császármorzsa receptjét fogom megreformálni, sőt, keresztezni a túrógombóc ízélményével. A recept-keresztezés sikerült, és még a lassú felszívódású szénhidrát is benne van... Na meg rengeteg fehérje... és a desszert kategória elvárásait is teljesíti. :) Az íze milyen? Ha szereted a túrógombócot, és a császármorzsát, a túrómorzsát is fogod!

2 adag
Hozzávalók: 
25
dkg
túró
2
darab
tojás
1
kávéskanál
3
evőkanál
zabpehelyliszt
2
evőkanál
zsemlemorzsa
2
teáskanál
vaj/margarin
ízlés szerint
vaníliás cukor
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

 Egy villával rögmentesítsd a túrót. Válaszd szét a tojásokat: a fehérjét egy magasabb falú tálba, a sárgáját a túróhoz add. 

2. lépés

Keverd el a túrót a tojások sárgájával, sóval, és a 3 púpozott(!) evőkanál zabpehely liszttel.

3. lépés

 Kézi/gépi habverővel verd fel kemény habbá a fehérjéket, és keverd a túrós elegyhez: előbb a hab 1/3-át keverd hozzá, aztán a kissé lágyabb keverékhez add a többi habot, és néhány mozdulattal keverd el.

4. lépés

 Egy serpenyőbe tedd a vajat (vagy margarint, esetleg más zsiradékot, amit egészségesebbnek ítélsz), közepes fokozaton kezdd olvasztani, és öntsd bele a tésztát. Gyakran kevergetve süsd. Ha kezd pirulni, hintsd rá a 2 evőkanál zsemlemorzsát, és tovább kevergetve néhány perc alatt pirítsd meg a morzsát. Akkor van készen, ha már nem ragacsos, és csábítóan pirult a rögök nagy része.

5. lépés

 Forrón tálald, hints rá kevés vaníliáscukrot és tegyél rá friss bogyós gyümölcsöket, vagy tejfölt, vagy gyümölcslekvárt...


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)