Ciabatta (csabatta) kenyérsütőgéppel

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Ciabatta (csabatta) kenyérsütőgéppel

Alapanyag kategória: liszt, olaj, , száraz élesztő, víz

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Öntsd be a kenyérsütő táljába a vizet, majd tedd rá a lisztet és a többi száraz összetevőt. Indítsd el a dagasztó programot.

2. lépés

A programot 60-70 perccel az indítása után állítsd le, ha hosszabb lenne. Ekkor gyújtsd be a sütőt, hogy előmelegedjen 240C-ra.

3. lépés

Lisztezd be a pultodat vagy nyújtódeszkádat jó erősen. Borítsd ki rá a tésztát. Szórj a tetejére és bőven lisztet, különben mindenhez nagyon oda fog ragadni!

4. lépés

Forgasd körbe a tésztát, hogy jó lisztes legyen mindenütt. Kézzel lapogasd téglalap alakúra és hosszában vágd ketté.

5. lépés

Emeld át a két rudat a tepsibe. Innentől kb 10 percet várj – addigra bizotsan előmelegedett a sütőd is, és közben picit kel a ciabatta.

6. lépés

Süsd kb 15 percig őket, vagy míg aranybarnák nem lesznek. Vizet közben nem kell a tepsibe, sütőbe öntened, ez egy nagyon nedves tészta típus.

Hozzávalók

1 adaghoz

  • 200 g liszt
  • 1 g száraz élesztő
  • 150 ml víz
  • 3 evőkanál olaj
  • 0.8 teáskanál só
Ciabatta (csabatta) kenyérsütőgéppel
Ciabatta (csabatta) kenyérsütőgéppel

Ez a ciabatta (ejtsd: csabatta) zsemle recept Emmanuel Hadjiandreou kézműves pék receptje, és a Hogyan süssünk kenyeret című könyvéből származik. Csak a dagasztás, kelesztés munkafázisait a kenyérsütőgépre bízom ebben a receptben.

A ciabatta tészája puhább, folyósabb, mint az átlag kenyereké. Ezért talán aki még nem olyan járatos a dagasztásban, kelesztésben, tanácsos a kenyérsütőre bízni ezt a részt. Így házilag is könnyen elkészíthető, és igen ízletes, puha a végeredmény! 

Ez a csabatta recept egyetlen rúd sütéséhez elengendő. Én kétszeres adagot szoktam belőle csinálni, az kényelmesen elfér egy átlagos tepsivel.

Ne felejtsd el

Egyes kenyérsütőgépeknek másfél órás a dagasztó, kelesztő programja. Ezekből a gépekből is vedd ki a tésztát a program elindítása után egy órával!

Ha ezt a ciabatta tésztát nem veszed ki, annyira túlkel, hogy lefolyik az asztalról. Még ekkor is menthető, ha rengeteg liszttel sikerül behajítani a tepsibe és azonnal az előmelegített sütőbe – egyszer eljátszottam már ezt. De nem jó móka, nem ajánlom :) 

Ha szeretnél többet tudni róla, hogyan varázsolhatsz finom kelt tésztás sütiket, pékárukat bármilyen márkájú kenyérsütővel, olvasd el az erről szóló írásunkat is!

Ciabatta eredete

A ciabatta eredetileg egy olasz kenyérfajta, amely kitűnő zsemle alapanyagnak puhasága és könnyedsége miatt.

Ha igazán olaszosra szereznéd, az olajat cseréld olíva olajra és vágj bele jó pár szám olíva bogyót. Így elkészítheted az igazán mediterrán hangulatú, olívás ciabattát!

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top