Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Ciabatta (csabatta) kenyérsütőgéppel

Ciabatta, azaz csabatta (ciabatta, olasz kenyérfajta)

Ez a ciabatta (ejtsd: csabatta) zsemle recept Emmanuel Hadjiandreou kézműves pék receptje, és a Hogyan süssünk kenyeret című könyvéből származik. Csak a dagasztás, kelesztés munkafázisait a kenyérsütőgépre bízom ebben a receptben.

A ciabatta tészája puhább, folyósabb, mint az átlag kenyereké. Ezért talán aki még nem olyan járatos a dagasztásban, kelesztésben, tanácsos a kenyérsütőre bízni ezt a részt. Így házilag is könnyen elkészíthető, és igen ízletes, puha a végeredmény! 

Ez a csabatta recept egyetlen rúd sütéséhez elengendő. Én kétszeres adagot szoktam belőle csinálni, az kényelmesen elfér egy átlagos tepsivel.

Ne felejtsd el

Egyes kenyérsütőgépeknek másfél órás a dagasztó, kelesztő programja. Ezekből a gépekből is vedd ki a tésztát a program elindítása után egy órával!

Ha ezt a ciabatta tésztát nem veszed ki, annyira túlkel, hogy lefolyik az asztalról. Még ekkor is menthető, ha rengeteg liszttel sikerül behajítani a tepsibe és azonnal az előmelegített sütőbe - egyszer eljátszottam már ezt. De nem jó móka, nem ajánlom :) 

Ha szeretnél többet tudni róla, hogyan varázsolhatsz finom kelt tésztás sütiket, pékárukat bármilyen márkájú kenyérsütővel, olvasd el az erről szóló írásunkat is!

Ciabatta eredete

A ciabatta eredetileg egy olasz kenyérfajta, amely kitűnő zsemle alapanyagnak puhasága és könnyedsége miatt.

Ha igazán olaszosra szereznéd, az olajat cseréld olíva olajra és vágj bele jó pár szám olíva bogyót. Így elkészítheted az igazán mediterrán hangulatú, olívás ciabattát!

1 adag
Hozzávalók: 
200
g
liszt
1
g
száraz élesztő
150
ml
víz
3
evőkanál
olaj
0.8
teáskanál
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Öntsd be a kenyérsütő táljába a vizet, majd tedd rá a lisztet és a többi száraz összetevőt. Indítsd el a dagasztó programot.

2. lépés

A programot 60-70 perccel az indítása után állítsd le, ha hosszabb lenne. Ekkor gyújtsd be a sütőt, hogy előmelegedjen 240C-ra.

3. lépés

Lisztezd be a pultodat vagy nyújtódeszkádat jó erősen. Borítsd ki rá a tésztát. Szórj a tetejére és bőven lisztet, különben mindenhez nagyon oda fog ragadni!

4. lépés

Forgasd körbe a tésztát, hogy jó lisztes legyen mindenütt. Kézzel lapogasd téglalap alakúra és hosszában vágd ketté.

5. lépés

Emeld át a két rudat a tepsibe. Innentől kb 10 percet várj - addigra bizotsan előmelegedett a sütőd is, és közben picit kel a ciabatta.

6. lépés

Süsd kb 15 percig őket, vagy míg aranybarnák nem lesznek. Vizet közben nem kell a tepsibe, sütőbe öntened, ez egy nagyon nedves tészta típus.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!