Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Egyszerű kelt tésztás receptek - varázsolj édeset és sósat kenyérsütővel!

egyszerű kelt tészta receptek
egyszerű kelt tészta receptek

A házi kenyér vagy kakaós csiga bódító illata a reggelinél... Ráadásul a kelt tészta receptje egyszerű, liszt, víz, élesztő - ennél egyszerűbb recept nem sok van. Mégis miért vásárolunk a pékségekben, és esszük a tegnapi, tegnapelőtti darabokat? 

Mert a kelt tészta elkészítése otthon mégiscsak irtó macerás. Dagasztani a jó technikával, keleszteni egy "megfelelő" ideig, sütési hőfok, az edény, amiben sütjük - ezer ponton van technikája, sok-sok apró trükkje a lágy, levegős, ízletes belsőnek.

Ezen a problémán hivatottak segíteni a kenyérsütőgépek. A tapasztalatom azonban az, hogy sokan megveszik, kudarcot vallanak a kenyérsütéssel és visszacsomagolják a dobozába. Pedig csodás kenyereket és nem utolsó sorban mennyei kelt tésztákat lehet vele készíteni! Ha puha kakaós csigával vagy egy jó meggyes, mákos kaláccsal vendégelnél meg valakit (magadat? :) ), jó helyen jársz.

Most elárulom neked a titkot, mit tegyél, ha neked is porosodik egy használhatatlannak hitt kenyérsütő a sarokban.

Az élesztő és a liszt szerelme

A kenyérsütés géppel látszólag megszüntet minden gondot: bepakoljuk az alapanyagokat, és pár óra múlva már szeletelhetjük is a frissen gőzölgő kenyeret. Azonban kenyeret sütni kenyérgéppel csak pontos, jó recepttel lehet. Tehetsz bele bármennyi élesztőt - de csak akkor, ha te szabályozod a sütési hőfokot, dagasztási és kelesztési időt, és az sem zavar, ha élesztő ízű lesz esetleg a végeredmény.

A kenyérsütő azonban csak a programja szerint tud működni. Ahhoz pedig az igazi pékek által is használt receptekre van szükség. Arra, hogy ne variálj a receptben leírt lisztekkel és pontosan mérd ki hozzá az élesztőt. A kelt tészta - legyen az a kenyéré vagy a kakaós csigáé - a megfelelő mennyiségű élesztő és a megfelelő típusú liszt szerelemgyereke. Az ő harmóniájukat nem szabad megbontani.

Vagyis egy jó kelt tészta recepttel és egy jó kenyérsütővel nem lehet tévútra tévedni. 

A kenyérsütő titok

A rossz összetételű receptek mellett, amelyek megbontják a liszt és élesztő kényes egyensúlyát, a kenyérsütőgépek minőségében is jelentős különbségek vannak. Elárulom, mit tapasztaltam, amikor különféle kenyérsütőgépeket teszteltem. Ezek között ugyanis van egy lényeges különbség, ami miatt egyes kenyérgépekkel könnyű elrontani a jó kelt tésztás recepteket is.

Mi a titok? Egyes kenyérsütőgépek (pl. Clatronic, Hausmeister, ...) másfél órás programmal dagasztják és kelesztik a tésztát. A program lejárta előtt 25-30 perccel van tökéletes állapotban a tészta. Ha egy órával a program elindítása után felnyitod a tetejét, akkor egy szépen púposodó tésztát fogsz látni. Amikor kiborítod a lisztezett asztalra vagy deszkára, akkor egy könnyű, buborékos tésztát fogsz tapasztalni. Tehát: ezeknél a gépeknél nem kell megvárni, amíg lejár a program. 60-70 perccel a dagasztó program indítása után minden kenyérsütőből ki kell venni a kelt tésztát.

Más masinák (pl Tefal, Panasonic) nem küzdenek ilyen gonddal. Bő egyórás programjuk van, és a végén tökéletes állagú lesz a tészta. A miérteket nem tudom, de ha valaki ismer kenyérsütőgép tervező mérnököt, feltétlen hozzon össze vele. Mindig is izgattak a miértek.

Mit készíthetsz a jó a kelt tésztából?

Finom, édes vagy sós kelt tésztás sütemények olyan arzenálját tudod otthon könnyen és gyorsan elkészíteni, amiról nem is álmodtál!

Kézzel kilapogatod vagy egy deszkán kinyújtod a kenyérsütőből - megfelelő időben - kivett tésztát, és...

1. ...már szórhatod is rá a kakaót. Vagy a fehéjat. Feltekered, felvágod szeletekre és 15-20 perc kelesztés után megsütöd a sütőben. Kész a kakaós csiga. Kész a fahéjas csiga. Itt találod a kenyérsütőgépes kakaós csiga receptünket!

2. ...egy pohár szájával már vághatod is ki belőle a korongokat. Mire felforr az olaj, csobbanhatnak bele korongok: bábumm, kész a szalagos farsangi fánk.  Itt találod a szuper szalagos fánk receptünket!

3. ...kézzel kiszakítasz belőle nagyobb darabokat. Negyed óra állás után mehet a forró olajba. Kész a lángos. Itt találod a kenyérsütőgépes lángos receptünket!

4. ...bagettet vagy zsemlét formálsz belőle. 15-20 perc kelesztés után betolod a sütőbe. Itt találod kenyérsütőgépes bagett és áfonyás zsemle receptjeinket!

5. ...háromszögeket vágsz a kész kelt tésztából és sonkával, sajttal megtöltöd. Kelesztés és sütés után már illatozik is a parti falat! Itt találod a sonkás kifli és sonkás, sajtos falatok receptjeinket!

6. ...készülhet is a meggyes mákos kalács! Ez egy kenyérsütő géphez való szuper meggyes süti recept - amit persze gép nélkül is elkészíthetsz, ha a dagasztás és a kelesztés a kisujjadban van.

7. ...természetesen kenyeret is készíthetsz. Erről hamarosan írni fogok egy külön blogbejegyzésben!

Nézd meg a többi kenyérsütőgépes receptünket is. Mentsd el a kedvenceid közé, mert folyamatosan bővítjük a receptek sorát!