Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Szalagos fánk

szalagos fánk

Ez az igazi farsangi fánk, vagy szalagos fánk, amelyre mindannyian vágyunk. Könnyű, lyukacsos tésztájával ő a klasszikus, a tökéletes. A tészta receptje Borbás Marcsi: A sűrűje című könyvéből származik. Az elkészítés módját viszont leegyszerűsítettem, így kezdők is tökéletes fánkot süthetnek.

Van egy rossz hírem: a fánk tésztát nehéz elkészíteni tökéletesre, olyanra, amiből aztán szalagos fánk sül. Ez az a konyhai művelet, amibe kezdőként könnyű belebukni. Hiába hajtogatod a tésztát, vagy sütéskor hiába teszel rá fedőt, nem ezeken vagy más trükkökön múlik a tökéletes szalagos fánk. Jól kell dagasztani és keleszteni - ez azonban technikás dolog, ami tapasztalatot igényelne.

A jó hír: ha van kenyérsütőd, a dagasztós programjával elkészítheted a tökéletes fánk tésztát. Beteszed a hozzávalókat a gépbe, és a program lejárta után formázod és kisütöd a fánkokat olajban.

Egyetlen kis csavar van a történetben: ha egyszerűbb, olcsóbb kenyérsütő géped van (pl. Clatronic, Hausmeister), akkor másfél órás a kelesztőprogramja és jócskán túlkeleszti a tésztát. A program lejárta előtt 25-30 perccel vedd ki a tésztát a gépből! Ekkor lesz tökéletes állapotban. Ha drágább, profibb kenyérsütőgéped van, pl. Tefal vagy Panasonic, akkor valószínűleg 1 órás a kelesztőprogramod. Lejártakor tökéletes állagú lesz a tészta - kész a formázásra és sütésre! 

Ha nincs kenyérsütőd, akkor is van számodra egy jó hírem: van egy mikrós, gyors fánk receptünk is, amivel szintén elkerülheted a dagasztás és kelesztés problémáját. További elronthatatlan és isteni fánk tippeket itt találsz!

12 adag
Hozzávalók: 
50
dkg
liszt
4
dkg
olvasztott vaj
3
darab
tojássárgája
3
dkg
cukor
1
zacskó
száraz élesztő
3.5
dl
tej
1
kávéskanál
ízlés szerint
rumaroma és reszelt citromhéj
ízlés szerint
olaj a sütéshez
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Mérd be a hozzávalókat a kenyérgépbe. Először a folyékony hozzávalók jönnek, a tetejére a liszt és a töbi "száraz" hozzávaló. Indítsd el a dagasztó programot. 

!!! Ha egyszerűbb, olcsóbb kenyérgéped van, akkor másfél órás a dagasztó programja. A program lejárta előtt 25-30 perccel vedd ki a tésztát, mert ekkor lesz tökéletes állagú! A drágább gépek 1 óráig dagasztanak és kelesztnek, várd meg, amíg lejár a program.

2. lépés

Lisztezett pultra / nyújtódeszkára borítsd ki tésztát. Kézzel lapogasd ki, vagy nyújtófával nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra a tésztát. Ha ragad, szórj még rá lisztet.

3. lépés

Egy lábasba önts legalább egy ujjnyi vastagságban napraforgó olajat és maximum közepes lángon gyújts alá. Egy pohár szájával szaggass korongokat. A korongok közepét nyomd be az ujjaddal, vagy húzd meg picit a tésztát kétfelé a közepénél fogva. Tedd a forró olajba a korongokat.

4. lépés

1-2 perc alatt barnára sül az egyik felük a korongoknak. Villával billentsd át őket a másik oldalukra. Szedd ki őket papírtörlőre. Tálald porcukorral szórva vagy lekvárral a tetején.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)