Szalagos fánk

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Mérd be a hozzávalókat a kenyérgépbe. Először a folyékony hozzávalók jönnek, a tetejére a liszt és a töbi “száraz” hozzávaló. Indítsd el a dagasztó programot. 

!!! Egyes kenyérgépeknek másfél órás a dagasztó programja. A program lejárta előtt 25-30 perccel vedd ki a tésztát, mert ekkor lesz tökéletes állagú! Más gépek maximum 1 óráig dagasztanak és kelesztnek – ha ilyened van, nyugodtan várd meg, amíg lejár a program.

2. lépés

Lisztezett pultra / nyújtódeszkára borítsd ki tésztát. Kézzel lapogasd ki, vagy nyújtófával nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra a tésztát. Ha ragad, szórj még rá lisztet.

3. lépés

Egy lábasba önts legalább egy ujjnyi vastagságban napraforgó olajat és maximum közepes lángon gyújts alá. Egy pohár szájával szaggass korongokat. A korongok közepét nyomd be az ujjaddal, vagy húzd meg picit a tésztát kétfelé a közepénél fogva. Tedd a forró olajba a korongokat.

4. lépés

1-2 perc alatt barnára sül az egyik felük a korongoknak. Villával billentsd át őket a másik oldalukra. Szedd ki őket papírtörlőre. Tálald porcukorral szórva vagy lekvárral a tetején.

Hozzávalók

12 adaghoz

  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 3 darab tojássárgája
  • 3 dkg cukor
  • 1 zacskó száraz élesztő
  • 3.5 dl tej
  • 1 kávéskanál só
  • ízlés szerint rumaroma és reszelt citromhéj
  • ízlés szerint olaj a sütéshez
Szalagos fánk
Szalagos fánk

Ez az igazi farsangi fánk, vagy szalagos fánk, amelyre mindannyian vágyunk. Könnyű, lyukacsos tésztájával ő a klasszikus, a tökéletes. A tészta receptje Borbás Marcsi: A sűrűje című könyvéből származik. Az elkészítés módját viszont leegyszerűsítettem, így kezdők is tökéletes fánkot süthetnek.

Van egy rossz hírem: a fánk tésztát nehéz elkészíteni tökéletesre, olyanra, amiből aztán szalagos fánk sül. Ez az a konyhai művelet, amibe kezdőként könnyű belebukni. Hiába hajtogatod a tésztát, vagy sütéskor hiába teszel rá fedőt, nem ezeken vagy más trükkökön múlik a tökéletes szalagos fánk. Jól kell dagasztani és keleszteni – ez azonban technikás dolog, ami tapasztalatot igényelne.

A jó hír: ha van kenyérsütőd, a dagasztós programjával elkészítheted a tökéletes fánk tésztát. Beteszed a hozzávalókat a gépbe, és a program lejárta után formázod és kisütöd a fánkokat olajban.

Egyetlen kis csavar van a történetben: ha egyszerűbb, olcsóbb kenyérsütő géped van (pl. Clatronic, Hausmeister), akkor másfél órás a kelesztőprogramja és jócskán túlkeleszti a tésztát. A program lejárta előtt 25-30 perccel vedd ki a tésztát a gépből! Ekkor lesz tökéletes állapotban. Ha drágább, profibb kenyérsütőgéped van, pl. Tefal vagy Panasonic, akkor valószínűleg 1 órás a kelesztőprogramod. Lejártakor tökéletes állagú lesz a tészta – kész a formázásra és sütésre! 

Ha nincs kenyérsütőd, akkor is van számodra egy jó hírem: van egy mikrós, gyors fánk receptünk is, amivel szintén elkerülheted a dagasztás és kelesztés problémáját. További elronthatatlan és isteni fánk tippeket itt találsz!

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top