Recept kategória: Ebéd ötletek, egytálételek, Húsételek, olasz tészta receptek, szósz, tészta, Vacsora ötletek
Alapanyag kategória: bazsalikom, Fokhagyma, marhahús, oregánó, paradicsom, spagetti, vöröshagyma
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A hagymát vágd apróra (ha van késes aprítód, azzal is dolgozhatsz. Pár csepp olajon pirítsd meg egy magas falú serpenyőben vagy lábasban.
2. lépés
Tedd az edénybe a darált marhahúst és egy fakanállal aprózd szét kis rögökké a piruló darálthúst. Hagyd 10 percig piriulni, 2-3 percenként keverd át. Míg a hús pirul, a késes aprítóba dobd bele több részletben a félbe vagy négybe vágott paradicsomokat és a megpucolt fokhagyma gerezdeket. Pár másodperces aprítás elég szokott lenni hozzá, hogy kicsit rusztikusabb pürévé alakítsd a paradicsomot. Ha nincs késes aprítód, vágd apró kockákra a paradicsomot, és 10-20 perccel tovább főzd majd a ragut. (((Én a hús tekintetében is gyakran eltérek az eredeti recepttől, mert sertéshúst használok, a családom jobban szereti… amolyan magyar módra esszük mégiscsak a bolognait. :)))
3. lépés
Öntsd a húsra a paradicsompürét, adj hozzá 1 teáskanál sót és fedő nélkül főzd kb. fél órán át a ragut. Tedd bele a többi fűszert is és kóstold meg: ha kell sózd és főzd még tovább, hogy tovább sűrűsödjön.
4. lépés
Főzd ki a spagettit: 2-3 liter lobogó sós vízbe dobd a tésztát és a zacskó ajánlása szerint, kb. 6-8 percig főzd (al dente :)). Kóstold meg és ha megfelel az ízlésednek a tészta puhasága, szűrd le a tésztát (vagy a fedő segítségével öntsd le a főzővizet.
Most jön a trükk: a tálba, amibe a leszűrt tésztát teszed majd, dobj egy kis darabka vajat (1 teáskanálnyit kb.) és néhány friss bazsalikomlevelet (ha nincs friss bazsalikomod, akkor csak a vajat használd). Erre tedd a forró tésztát és keverd jól át a vajjal és a bazsalokimmal.
5. lépés
Tálalásnál szedj egy “kupac” tésztát, merj rá bolognai ragut és szórj a tetejére reszelt parmezánt vagy kedved szerinti kemény sajtot.
Hozzávalók
- 60 dkg darált marhacomb
- 1 darab vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kg paradicsom (esetleg konzerv)
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- ízlés szerint friss bazsalikom levél
- 300 g spagetti
- 1 teáskanál vaj
- 20 dkg reszelt sajt
Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy az ember gondolná. Régen, amikor még csak a zacskós alapig jutottam a témában, együtt ebédeltem néhány olasszal. Mikor elmondtam, hogy felénk a bolognai spagetti bolognai alap porból, vízből és darálthúsból áll… nem is tudom leírni, hogy néztek rám. Miután a döbbenetüket leküzdötték valahogy, elmondták, mit kell tennem legközelebb, ha jót akarok… :D Megfogadtam a tanácsot, mert eléggé kőeccerű volt a recept. Azóta csak így készül nálunk a spaghetti bolognese. Nagyon finom. Persze nincs benne ízfokozó, de higgyétek el, nem kár érte. :)
Egy hátulütője mégiscsak van azért a házilag készített bolognai spagettinek: akkor a legjobb, amikor a paradicsom szezonban friss-zamatos paradicsomot lehet venni. Vagy… ha hozzájut az ember télire eltett paradicsomhoz. Na jó, biztos finom paradicsom konzervvel készítve is, de azt még sosem próbáltam, mert nem akartam elrontani a friss hozzávalók élményét. (Viszont kész bolognai szószt már fagyasztottam le, és kiolvasztva is ugyanolyan jó volt, mint frissen főzve.)
Az olasz ismerőseim szerint a bolognai szósznak mindössze annyi a trükkje, hogy a paradicsomos-húsos ragut lassan és sokáig kell főzni, akkor besűrűsödik. Na, ezt a lépést kicsit meghekkeltem végül, mert a paradicsomot késes aprítóval még nyersen pürévé aprítom, hogy mégse kelljen órákig főzni. Héjastul-magostul felhasználom, nem kell vele pepecselni. A többit lásd lejjebb. :)
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Dósa szerinti táplálkozás, avagy milyen az ayurvedikus étrend?
Az ayurvedikus életmód sokkal több, mint azt sokan gondolják. Akik nincsenek igazán otthon a holisztikus szemléletben, csak annyit látnak, hogy az ayurveda a természetes gyógymódot részesíti előnyben, esetleg hozzá tartozik a jóga, és talán a [...]
Válaszd ezt a szakmát, ha szeretsz sütni-főzni a családodnak
A vendéglátásban elhelyezkedni nem móka és kacagás. Sokak számára stresszes és megerőltető lehet, mégis rengetegen vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy más hivatásban kipróbálják magukat. […]
Az Agrárszektor Mestere: Az Aranykalászos Gazda
Az agrárszektor mélyén, a napfényes táblák között, olyan élet pulzál, melyet csak kevesen ismernek igazán. Az aranykalászos gazdák, a földek művészei, olyan hivatást űznek, amely a természet körforgásának része. […]