Bolognai spagetti recept

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A hagymát vágd apróra (ha van késes aprítód, azzal is dolgozhatsz. Pár csepp olajon pirítsd meg egy magas falú serpenyőben vagy lábasban.

2. lépés

Tedd az edénybe a darált marhahúst és egy fakanállal aprózd szét kis rögökké a piruló darálthúst. Hagyd 10 percig piriulni, 2-3 percenként keverd át. Míg a hús pirul, a késes aprítóba dobd bele több részletben a félbe vagy négybe vágott paradicsomokat és a megpucolt fokhagyma gerezdeket. Pár másodperces aprítás elég szokott lenni hozzá, hogy kicsit rusztikusabb pürévé alakítsd a paradicsomot. Ha nincs késes aprítód, vágd apró kockákra a paradicsomot, és 10-20 perccel tovább főzd majd a ragut. (((Én a hús tekintetében is gyakran eltérek az eredeti recepttől, mert sertéshúst használok, a családom jobban szereti… amolyan magyar módra esszük mégiscsak a bolognait. :)))

3. lépés

Öntsd a húsra a paradicsompürét, adj hozzá 1 teáskanál sót és fedő nélkül főzd kb. fél órán át a ragut. Tedd bele a többi fűszert is és kóstold meg: ha kell sózd és főzd még tovább, hogy tovább sűrűsödjön. 

4. lépés

Főzd ki a spagettit: 2-3 liter lobogó sós vízbe dobd a tésztát és a zacskó ajánlása szerint, kb. 6-8 percig főzd (al dente :)). Kóstold meg és ha megfelel az ízlésednek a tészta puhasága, szűrd le a tésztát (vagy a fedő segítségével öntsd le a főzővizet.

Most jön a trükk: a tálba, amibe a leszűrt tésztát teszed majd, dobj egy kis darabka vajat (1 teáskanálnyit kb.) és néhány friss bazsalikomlevelet (ha nincs friss bazsalikomod, akkor csak a vajat használd). Erre tedd a forró tésztát és keverd jól át a vajjal és a bazsalokimmal.

5. lépés

Tálalásnál szedj egy “kupac” tésztát, merj rá bolognai ragut és szórj a tetejére reszelt parmezánt vagy kedved szerinti kemény sajtot. 

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 60 dkg darált marhacomb
  • 1 darab vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kg paradicsom (esetleg konzerv)
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • ízlés szerint friss bazsalikom levél
  • 300 g spagetti
  • 1 teáskanál vaj
  • 20 dkg reszelt sajt
Bolognai spagetti recept
Bolognai spagetti recept

Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy az ember gondolná. Régen, amikor még csak a zacskós alapig jutottam a témában, együtt ebédeltem néhány olasszal. Mikor elmondtam, hogy felénk a bolognai spagetti bolognai alap porból, vízből és darálthúsból áll… nem is tudom leírni, hogy néztek rám. Miután a döbbenetüket leküzdötték valahogy, elmondták, mit kell tennem legközelebb, ha jót akarok… :D Megfogadtam a tanácsot, mert eléggé kőeccerű volt a recept. Azóta csak így készül nálunk a spaghetti bolognese. Nagyon finom. Persze nincs benne ízfokozó, de higgyétek el, nem kár érte. :)

Egy hátulütője mégiscsak van azért a házilag készített bolognai spagettinek: akkor a legjobb, amikor a paradicsom szezonban friss-zamatos paradicsomot lehet venni. Vagy… ha hozzájut az ember télire eltett paradicsomhoz. Na jó, biztos finom paradicsom konzervvel készítve is, de azt még sosem próbáltam, mert nem akartam elrontani a friss hozzávalók élményét. (Viszont kész bolognai szószt már fagyasztottam le, és kiolvasztva is ugyanolyan jó volt, mint frissen főzve.)

Az olasz ismerőseim szerint a bolognai szósznak mindössze annyi a trükkje, hogy a paradicsomos-húsos ragut lassan és sokáig kell főzni, akkor besűrűsödik. Na, ezt a lépést kicsit meghekkeltem végül, mert a paradicsomot késes aprítóval még nyersen pürévé aprítom, hogy mégse kelljen órákig főzni. Héjastul-magostul felhasználom, nem kell vele pepecselni. A többit lásd lejjebb. :)

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top