Gyors farsangi fánk mikrós kelesztéssel

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Gyors farsangi fánk mikrós kelesztéssel

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Egy mikrózható tálba öntsd bele a tejet, langyosítsd meg és tedd bele a cukrot és az élesztőt is. Az élesztőt úgy morzsold, hogy egészen apró darabokban kerüljön a tejbe! Kb 10 perc alatt feljön az élesztő, de nem kell várnod rá, lépj tovább!

2. lépés

Készítsd elő a további hozzávalókat: válaszd el a tojások fehérjéjét és sárgáját – itt most csak a sárgájára lesz szükségünk. Mérd ki a lisztet, legyen előkészítve a rum és só is.

3. lépés

A megkelt élesztőhöz először add hozzá a tojássárgákat, a csipetnyi sót, rumot, olajat és alaposan keverd össze őket! Legyen homogén az anyag. Ekkor add hozzá a lisztet és dolgozd össze vele. Takard le és tedd meleg helyre – pl melegvízbe, vagy 1 percre mikróba 600W-on. Utóbbi esetben feltétlenül legyen a tálad mikróálló!

4. lépés

Amikor kb duplájára kelt (kb 10 perc, mikrózás után), akkor keverd át mégegyszer. (Nem kell nagy dagasztás, de mozgasd át a tésztát). A dupla kelesztéssel a tészta állaga is kőeccerűen homogén lesz: ismét mehet 1 percre a mikróba. Ezután már annyira gyorsan megkel, hogy már készülhetsz is a következő művelethez.

5. lépés

A tálból a megkelt tésztát tedd meleg gyúródeszkára vagy szilikonlapra. Ha a sodródeszka megkívánja, akkor természetesen szórd meg kissé liszttel, hogy ne ragadjon rá a fánk tésztája. Sodord el kb ujjnyi vastagságúra.

6. lépés

Egy pohárral – aminek a száját lisztbe mártod, hogy ne ragadjon hozzá a tészta – vágj ki kerek darabokat a tésztából! A maradékot gyúrd össze gyorsan és ismét ujjnyi vastagságúra lapítsd ki. A kerek darabok közepére, lisztezett ujjal, nyomj egy kis lyukat. Ne lyukaszd át teljesen a tésztát!

7. lépés

A benyomott felével lefelé tedd forró olajba. Annyi fánk legyen az olajban, hogy kényelmesen elférjenek, ne érjenek össze! Ha nagyon szeretnéd, hogy a fánkod szalagos legyen, iktass be egy kis kelesztési időt ide, mielőtt az olajba teszed őket. Sajnos a szalag titka a jól megkelt fánk, semmi más.

Ha nincs kedved, időd a kelesztéssel bajlődni, ne búsulj. Szalag nélkül (sütés előtti kelesztés nélkül) is szuper finom lesz! Ha túlkel, az nem tesz jót neki, így ha bizonytalan vagy, inkább a fánkok formázása után kezdd is el sütni őket!

Amikor barnul a fánk, fordítsd meg őket és a másik oldalukat is süsd barnára. Ha bizonytalan vagy benne, alá is kukucskálhatsz egy villával megemelve a fánkot.

8. lépés

Konyhai papírra szedd a fánkokat az olajból! Ha lecsöpögött róla az olaj, akkor átszedheted a tálaló táladba vagy tányérra.

Ne feledd porcukorral megszórni még melegen és már tálalhatod is. A szóráshoz használhatsz levendulás vagy vaniliás porcukrot is!

Hozzávalók

12 adaghoz

  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg élesztő (friss vagy instant)
  • 2 darab tojás sárgája
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 késhegynyi só
  • 1 evőkanál rum (elhagyható)
  • 50 dkg finomliszt
  • 7 dl sütéshez étolaj
  • 3 evőkanál porcukor
  • ízlés szerint barack lekvár
Gyors farsangi fánk mikrós kelesztéssel
Gyors farsangi fánk mikrós kelesztéssel

Ez a farsangi fánk recept nem csak kőeccerű, de gyorsan el is készül, hála a mikrós kelesztésnek! Nálunk rendkívül gyorsan el is fogy, nem csak farasang idején.

Készítettem már laktózmentes tejjel is, zabtejjel is lehet próbálkozni, ugyanolyan finom a nem laktózérzékenyeknek is.
A rumot viszont NE hagyd ki! Ettől lesz a farsangi fánk tésztája még könnyebb. Lebegni fog az olaj tetején, csodás szalag alakul ki az oldalán körben, azaz igazi szalagos farsangi fánk lesz. Formára, ízére, állagára rummal fog leginkább hasonlítani a hagyományos, klasszikus farsangi szalagos fánkra.

Készítheted tupperware edénnyel, kelesztőtállal. Ha nincs ilyened, akkor tedd a tésztát egy olyan edénybe, amit a mikróba be lehet tenni. Az is jó, ha mikrózás helyett melegvízbe állítod a tésztával a tálat, hiszen a melegítés felgyorsítja a kelesztést.

Levendulás farsangi fánk

A kisült fánkokat nem csak sima vaniliás porcukkorral szórhatjuk meg, remekül illik hozzá a levendula illat és íz is. Itt találod a levendulás cukor receptjét, ennek elkészítése is egyszerű és gyors. A fánkhoz megdaráltam a levendulás kristálycukrot és úgy szortam meg vele a frissen kisütött fánkokat, mennyei :-)

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza

2025. augusztus 10.|

A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]

Go to Top