Recept kategória: egyszerű sütik, kenyérsütőgép, Reggeli receptek, sütemény, tészta, Uzsonna, Vacsora ötletek
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Készítsd be a kenyérgépbe a langyos tejet, szórd bele a kávéskanálnyi sót, két teáskanál cukrot, olajat, majd öntsd rá az összes lisztet. A szárított élesztő se maradjon le róla!
Indítsd el a dagasztó programot – a géped márkájától és a program hosszától függetlenül egy óra múlva mindenképp vedd ki belőle a tésztát!
2. lépés
Amíg a kenyérgép dolgozik, addig készítsd ki a nyújtódeszkát, olvaszd meg a margarint vagy vajat.
Keverj össze kakaóport kristálycukorral. (a hozzávalóknál a kakaópor alatt jön a hozzávaló kristálycukor mennyiség, de ez nem kőbevésett arány, kedved szerinti mennyiséget is bevethetsz.)
3. lépés
Nyújtsd ki a tésztát a sodrófával! A 8 adagos tésztamennyiségből egy klasszikus nyújtódeszkányi lesz a tészta kinyújtva. A lényeg, tényleg vékonyra nyújtsd, ne legyen fél centinél vastagabb, de az 1cm-t semmiképpen ne érje el, hiszen még kelni fog és ettől vastagabb lesz a végeredmény.
4. lépés
A kinyújtott tésztát egyenletesen kend meg a langyos margarinnal. Egy evőkanál hátával ez könnyedén kivitelezhető. A cél, hogy a cukros kakaó jobban megtapadjon rajta.
Szórd meg a tésztát a cukrozott kakaóval. Mi úgy szeretjük, ha jó kakaós, ezért annyira megszórom, hogy a tészta ki se látszódjon alóla :-)
5. lépés
Szorosan csavard fel, kalács kinézetűre. Egy kicsit fogdosd végig a kalácsot, ezzel elegyengetve a vastagságát, kb egyformára. Ha kell, akkor a két végét is benyomhatod a cél érdekében.
Ha elégedett vagy a vastagságával és egyenletességével, akkor végy kezedbe egy éles kést! Mielőtt felvágnád, egy-egy kis bemetszéssel oszd a tésztát – a 8 adagosat – 16 részre. Ezt úgy a legcélszerűbb elérni, ha felezed hosszában a tésztát, majd a feleket ismét felezed, …így lesz előbb 2 majd 4 egyenlő rész, a 4-eket felezve 8 db, majd még ezeket a részeket is megfelezve 16 egyenlő rész. Ez pontosan egy tepsiben el is fér, egyszerre meg is tud sülni.
Ha megvagy a felosztással akkor kezdheted a csigák vágását. Amint egy csigát felvágtál azt azonnal fektesd a tepsire úgy, hogy fentről a kakaós csigavonalat lásd. 4 sorba-, egy-egy sorba 4 csigát tegyél. Ha netán túl magasnak vélnéd a csigákat, akkor a tenyeredddel kissé le is lapíthatod.
6. lépés
Mehet a sütőbe a tepsi kakaós csiga! A lehető legkisebb hőmérsékleten/lángon süsd. A gázsütőmben a legkisebb, 1-es fokozaton szoktam. Készítsd el ezután a meleg cukros tejet: fél dl tejet keverj el 2 evőkanál cukorral,
Kb 25 perc után, amikor a csigák szélén már látni a pirulást, akkor vedd ki a sütőből a tepsit! Kenj meg vagy önts le minden csigát cukros tejjel. Ettől lesz szép fényes, puha és ízletes a csiga.
7. lépés
A cukrozott tejes mázzal süsd készre a csigákat. Ez nálam kb 10 perc sütést jelent még.
Kisütést követően váhatsz egy keveset, majd szedd ki a csigákat tálba és már kínálhatod is.
Hozzávalók
- 700 g finomliszt
- 450 ml tej
- 1 kávéskanál só
- 2 teáskanál cukor vagy édesítő
- 2 teáskanál étolaj
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál vaj vagy margarin
- 0.5 dl cukrozott tej
![kakaos-csiga-kenyersutogeppel Kakaós csiga](https://koecceru.hu/wp-content/uploads/2019/01/kakaos-csiga-kenyersutogeppel.jpg)
Kakaós csiga egy kedvelt édes-, kelt tészta, amelyet elkészíthetünk a kenyérsütőgéppel. Kakaós csiga kenyérgéppel: dagasztás, kelesztés a gépben, ehhez csak a hozzávalókat kell bekészítened. Marad a kakaós csiga elkészítésének legkellemesebb része, a csiga készítés. Imádom ha nagyon kakaós, hát bele is teszek annyi kakaót, amennyit csak elbír! :-)
A tésztáját kedved szerint bonyolíthatod: készülhet tisztán fehér búzalisztből (finomlisztből BL55 vagy kenyérlisztből BL80), de lecserélheted ennek egy kis részét (10-15 dekát) graham vagy teljes kiőrlésű lisztre, rozslisztre. Tehetsz hozzá egy marék zabpelyhet is. A leglazább tésztát a tisztán fehér búzaliszttel készült tésztával kapod. Szellős-, könnyed lesz a tésztája, sokkal jobban megkel, mint a vegyes lisztből.
A kakaós csiga kenyérgéppel készítve bármikor megállja a helyét, alig kell odaállni mellé, csak egy kis időgazdálkodás és már jöhet is: reggelire, ebéd utáni desszertként, uzsonnára, vacsorára vagy annak kiegészítésére. Készítheted laktózmentes tejjel, laktózmentes margarinnal, így a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]
Ezért elengedhetetlen a vendéglátósok számára a pihenés
A vendéglátásban dolgozók élete rendkívül pörgős. Egy hosszabb műszakhoz szükségük van energiára, hiszen sem a pincéreknek, sem a szakácsoknak, sem a konyhai kisegítőknek nincs lehetőségük nap közben pihenni. […]