Recept kategória: egyszerű sütik, karácsonyi ételek, karácsonyi sütik
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Tedd fel olvasztáshoz egy kislábasban a mézet a margarinnal. Elég ha folyik, semmiképpen ne legyen forró, amikor hozzáadod a következő fázisban a cukros tojáshoz. Amíg megmelegszik a méz a margarinnal, addig elkezdheted a következő lépést is.
…ha netán túl forróra sikerülne a méz-margarin keverék, akkor állítsd hidegvízbe a lábast, a gyorsabb hüléshez
2. lépés
A 15dkg porcukrot a 3 tojássárgájával és 1 egész tojással , készítsd egy nagyobb habverő edénybe, ebben fog összeállni a teljes tészta.
Ha megfelelő a már folyós méz-margarin keverék, akkor azt is add a tojásos masszához, keverd hozzá a 4 evőkanál tejfölt is.
3. lépés
Keverd a lisztbe a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd add ezt is a nagy tálban lévő-, eddig elkészült keverékhez.
Ezzel már kissé keményebb tésztát kapunk és ezzel készen is vagyunk. Hűteni kell még, hogy kézzel formázható legyen. A hűtésre egy fél napot mindenképpen számoljunk, pl estétől reggelig, vagy reggeltől estig.
4. lépés
Egy kisebb kanál segítségével vegyünk diónyi- vagy némileg nagyobb mennyiséget a tésztából, nyomjunk bele egy szeletke aszalt áfonyát és formázzunk gömböket a tésztából.
5. lépés
A sütéshez kb 13 perc kellett, gázsütőben a létező 8 fokozatból, a 4-esen sütöttem. Ez kb 160 fokos hőmérséklet lehet.
A puszedlik szépen kikerekednek és szép barnás a színük, amikor megsültek
6. lépés
Amikor kezded a sütést, már kezd el készíteni a cukormázat, amibe még melegen bele kell forgatni a puszedliket:
A 3 tojás fehérjét a 25 dkg porcukorral verd kemény habbá. A tepsiről leszedett puszedlik tetejét ebből kend meg vékonyan, vagy nyomd bele a habba és a felesleget egy késsel szedd le. Egy nyújtódeszkára, vagy alufóiával vagy polpackkal borított deszkára, tálcákra, rakd ki a puszedliket úgy, hogy szépen meg tudjanak majd száradni.
Hamar megszárad rajta a hab, ezért ha díszíteni szeretnéd, akkor a cukormázzal történő bevonás után azt is meg kell tenned. Apró cukorral, csokidarával igazán szépen néz ki, én fehéren is imádom :-)
Hozzávalók
- 25 dkg vegyes virágméz
- 5 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 4 darab tojás
- 4 evőkanál tejföl
- 60 dkg liszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál mézeskalács fűszer

Mézes puszedli, fehér cukros mázzal, habkönnyű tésztával. Még egy meglepetés áfonyát is találhatsz a sütik közepén, ha ezt a receptet használod. :)
Mézespuszedlit könnyű készíteni?
igen, szinte semmi profi fogás, vagy trükk nem kell hozzá, nincs kritikus pontja, csak ki ne hagyj semmit a tésztájából, ez így finom ahogy van:
- fél óra alatt kényelmesen elkészül a tészta,
- hűtés után kb 15 perc a golyók gömbölygetése,
- 3 nagyobb tepsire fértek rá, ennek a sütésére kellett 3 x 13 perc
Fél napot állt a hűtőben, hogy könnyen formázható legyen a tésztája, mert egyébként nagyon ragad a méz miatt, tehát csakis ezért kell hűtőbe tenni egy időre. A tésztát teljes egészében (gépi)habverővel készítettem, a legvégén – a liszt hozzákeverésénél cseréltem a dagasztóra.
3 adag = 3 tepsi puszedli, 28 db / tepsi
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]