Mézes puszedli

Alapanyag kategória: liszt, méz, tejföl, tojás, virágméz

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Tedd fel olvasztáshoz egy kislábasban a mézet a margarinnal. Elég ha folyik, semmiképpen ne legyen forró, amikor hozzáadod a következő fázisban a cukros tojáshoz. Amíg megmelegszik a méz a margarinnal, addig elkezdheted a következő lépést is.

…ha netán túl forróra sikerülne a méz-margarin keverék, akkor állítsd hidegvízbe a lábast, a gyorsabb hüléshez

2. lépés

A 15dkg porcukrot a 3 tojássárgájával és 1 egész tojással , készítsd egy nagyobb habverő edénybe, ebben fog összeállni a teljes tészta.

Ha megfelelő a már folyós méz-margarin keverék, akkor azt is add a tojásos masszához, keverd hozzá a 4 evőkanál tejfölt is.

3. lépés

Keverd a lisztbe a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd add ezt is a nagy tálban lévő-, eddig elkészült keverékhez.

Ezzel már kissé keményebb tésztát kapunk és ezzel készen is vagyunk. Hűteni kell még, hogy kézzel formázható legyen. A hűtésre egy fél napot mindenképpen számoljunk, pl estétől reggelig, vagy reggeltől estig.  

4. lépés

Egy kisebb kanál segítségével vegyünk diónyi- vagy némileg nagyobb mennyiséget a tésztából, nyomjunk bele egy szeletke aszalt áfonyát és formázzunk gömböket a tésztából. 

5. lépés

A sütéshez kb 13 perc kellett, gázsütőben a létező 8 fokozatból, a 4-esen sütöttem. Ez kb 160 fokos hőmérséklet lehet.

A puszedlik szépen kikerekednek és szép barnás a színük, amikor megsültek

6. lépés

Amikor kezded a sütést, már kezd el készíteni a cukormázat, amibe még melegen bele kell forgatni a puszedliket:

A 3 tojás fehérjét a 25 dkg porcukorral verd kemény habbá. A tepsiről leszedett puszedlik tetejét ebből kend meg vékonyan, vagy nyomd bele a habba és a felesleget egy késsel szedd le. Egy nyújtódeszkára, vagy alufóiával vagy polpackkal borított deszkára, tálcákra, rakd ki a puszedliket úgy, hogy szépen meg tudjanak majd száradni. 

Hamar megszárad rajta a hab, ezért ha díszíteni szeretnéd, akkor a cukormázzal történő bevonás után azt is meg kell tenned. Apró cukorral, csokidarával igazán szépen néz ki, én fehéren is imádom :-)

Hozzávalók

3 adaghoz

  • 25 dkg vegyes virágméz
  • 5 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 4 darab tojás
  • 4 evőkanál tejföl
  • 60 dkg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszer
Mézes puszedli
Mézes puszedli

Mézes puszedli, fehér cukros mázzal, habkönnyű tésztával. Még egy meglepetés áfonyát is találhatsz a sütik közepén, ha ezt a receptet használod. :)

Mézespuszedlit könnyű készíteni?

igen, szinte semmi profi fogás, vagy trükk nem kell hozzá, nincs kritikus pontja, csak ki ne hagyj semmit a tésztájából, ez így finom ahogy van:

  • fél óra alatt kényelmesen elkészül a tészta,
  • hűtés után kb 15 perc a golyók gömbölygetése,
  • 3 nagyobb tepsire fértek rá, ennek a sütésére kellett 3 x 13 perc

Fél napot állt a hűtőben, hogy könnyen formázható legyen a tésztája, mert egyébként nagyon ragad a méz miatt, tehát csakis ezért kell hűtőbe tenni egy időre. A tésztát teljes egészében (gépi)habverővel készítettem, a legvégén – a liszt hozzákeverésénél cseréltem a dagasztóra.

3 adag = 3 tepsi puszedli, 28 db / tepsi

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza

2025. augusztus 10.|

A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]

Go to Top