Mézes puszedli

Alapanyag kategória: liszt, méz, tejföl, tojás, virágméz

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Tedd fel olvasztáshoz egy kislábasban a mézet a margarinnal. Elég ha folyik, semmiképpen ne legyen forró, amikor hozzáadod a következő fázisban a cukros tojáshoz. Amíg megmelegszik a méz a margarinnal, addig elkezdheted a következő lépést is.

…ha netán túl forróra sikerülne a méz-margarin keverék, akkor állítsd hidegvízbe a lábast, a gyorsabb hüléshez

2. lépés

A 15dkg porcukrot a 3 tojássárgájával és 1 egész tojással , készítsd egy nagyobb habverő edénybe, ebben fog összeállni a teljes tészta.

Ha megfelelő a már folyós méz-margarin keverék, akkor azt is add a tojásos masszához, keverd hozzá a 4 evőkanál tejfölt is.

3. lépés

Keverd a lisztbe a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd add ezt is a nagy tálban lévő-, eddig elkészült keverékhez.

Ezzel már kissé keményebb tésztát kapunk és ezzel készen is vagyunk. Hűteni kell még, hogy kézzel formázható legyen. A hűtésre egy fél napot mindenképpen számoljunk, pl estétől reggelig, vagy reggeltől estig.  

4. lépés

Egy kisebb kanál segítségével vegyünk diónyi- vagy némileg nagyobb mennyiséget a tésztából, nyomjunk bele egy szeletke aszalt áfonyát és formázzunk gömböket a tésztából. 

5. lépés

A sütéshez kb 13 perc kellett, gázsütőben a létező 8 fokozatból, a 4-esen sütöttem. Ez kb 160 fokos hőmérséklet lehet.

A puszedlik szépen kikerekednek és szép barnás a színük, amikor megsültek

6. lépés

Amikor kezded a sütést, már kezd el készíteni a cukormázat, amibe még melegen bele kell forgatni a puszedliket:

A 3 tojás fehérjét a 25 dkg porcukorral verd kemény habbá. A tepsiről leszedett puszedlik tetejét ebből kend meg vékonyan, vagy nyomd bele a habba és a felesleget egy késsel szedd le. Egy nyújtódeszkára, vagy alufóiával vagy polpackkal borított deszkára, tálcákra, rakd ki a puszedliket úgy, hogy szépen meg tudjanak majd száradni. 

Hamar megszárad rajta a hab, ezért ha díszíteni szeretnéd, akkor a cukormázzal történő bevonás után azt is meg kell tenned. Apró cukorral, csokidarával igazán szépen néz ki, én fehéren is imádom :-)

Hozzávalók

3 adaghoz

  • 25 dkg vegyes virágméz
  • 5 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 4 darab tojás
  • 4 evőkanál tejföl
  • 60 dkg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszer
Mézes puszedli
Mézes puszedli

Mézes puszedli, fehér cukros mázzal, habkönnyű tésztával. Még egy meglepetés áfonyát is találhatsz a sütik közepén, ha ezt a receptet használod. :)

Mézespuszedlit könnyű készíteni?

igen, szinte semmi profi fogás, vagy trükk nem kell hozzá, nincs kritikus pontja, csak ki ne hagyj semmit a tésztájából, ez így finom ahogy van:

  • fél óra alatt kényelmesen elkészül a tészta,
  • hűtés után kb 15 perc a golyók gömbölygetése,
  • 3 nagyobb tepsire fértek rá, ennek a sütésére kellett 3 x 13 perc

Fél napot állt a hűtőben, hogy könnyen formázható legyen a tésztája, mert egyébként nagyon ragad a méz miatt, tehát csakis ezért kell hűtőbe tenni egy időre. A tésztát teljes egészében (gépi)habverővel készítettem, a legvégén – a liszt hozzákeverésénél cseréltem a dagasztóra.

3 adag = 3 tepsi puszedli, 28 db / tepsi

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top