Recept kategória: egyszerű sütik, karácsonyi ételek, karácsonyi sütik
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Tedd fel olvasztáshoz egy kislábasban a mézet a margarinnal. Elég ha folyik, semmiképpen ne legyen forró, amikor hozzáadod a következő fázisban a cukros tojáshoz. Amíg megmelegszik a méz a margarinnal, addig elkezdheted a következő lépést is.
…ha netán túl forróra sikerülne a méz-margarin keverék, akkor állítsd hidegvízbe a lábast, a gyorsabb hüléshez
2. lépés
A 15dkg porcukrot a 3 tojássárgájával és 1 egész tojással , készítsd egy nagyobb habverő edénybe, ebben fog összeállni a teljes tészta.
Ha megfelelő a már folyós méz-margarin keverék, akkor azt is add a tojásos masszához, keverd hozzá a 4 evőkanál tejfölt is.
3. lépés
Keverd a lisztbe a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket, majd add ezt is a nagy tálban lévő-, eddig elkészült keverékhez.
Ezzel már kissé keményebb tésztát kapunk és ezzel készen is vagyunk. Hűteni kell még, hogy kézzel formázható legyen. A hűtésre egy fél napot mindenképpen számoljunk, pl estétől reggelig, vagy reggeltől estig.
4. lépés
Egy kisebb kanál segítségével vegyünk diónyi- vagy némileg nagyobb mennyiséget a tésztából, nyomjunk bele egy szeletke aszalt áfonyát és formázzunk gömböket a tésztából.
5. lépés
A sütéshez kb 13 perc kellett, gázsütőben a létező 8 fokozatból, a 4-esen sütöttem. Ez kb 160 fokos hőmérséklet lehet.
A puszedlik szépen kikerekednek és szép barnás a színük, amikor megsültek
6. lépés
Amikor kezded a sütést, már kezd el készíteni a cukormázat, amibe még melegen bele kell forgatni a puszedliket:
A 3 tojás fehérjét a 25 dkg porcukorral verd kemény habbá. A tepsiről leszedett puszedlik tetejét ebből kend meg vékonyan, vagy nyomd bele a habba és a felesleget egy késsel szedd le. Egy nyújtódeszkára, vagy alufóiával vagy polpackkal borított deszkára, tálcákra, rakd ki a puszedliket úgy, hogy szépen meg tudjanak majd száradni.
Hamar megszárad rajta a hab, ezért ha díszíteni szeretnéd, akkor a cukormázzal történő bevonás után azt is meg kell tenned. Apró cukorral, csokidarával igazán szépen néz ki, én fehéren is imádom :-)
Hozzávalók
- 25 dkg vegyes virágméz
- 5 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 4 darab tojás
- 4 evőkanál tejföl
- 60 dkg liszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál mézeskalács fűszer
Mézes puszedli, fehér cukros mázzal, habkönnyű tésztával. Még egy meglepetés áfonyát is találhatsz a sütik közepén, ha ezt a receptet használod. :)
Mézespuszedlit könnyű készíteni?
igen, szinte semmi profi fogás, vagy trükk nem kell hozzá, nincs kritikus pontja, csak ki ne hagyj semmit a tésztájából, ez így finom ahogy van:
- fél óra alatt kényelmesen elkészül a tészta,
- hűtés után kb 15 perc a golyók gömbölygetése,
- 3 nagyobb tepsire fértek rá, ennek a sütésére kellett 3 x 13 perc
Fél napot állt a hűtőben, hogy könnyen formázható legyen a tésztája, mert egyébként nagyon ragad a méz miatt, tehát csakis ezért kell hűtőbe tenni egy időre. A tésztát teljes egészében (gépi)habverővel készítettem, a legvégén – a liszt hozzákeverésénél cseréltem a dagasztóra.
3 adag = 3 tepsi puszedli, 28 db / tepsi
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
2024. június 09. Vasárnapi menü és ebéd ajánló receptek
Már csak pár nap van hátra és kezdetét veszi az európai parlamenti és helyi önkormányzati választás. A pontos időpont 2024. június 9. Mindenki a saját szavazókörzetében aznap reggel 06:00 órától egészen este 19:00 óráig megteheti [...]
Ételallergia bármikor kialakulhat?
Sokan úgy gondolják, hogy az ételallergia csak gyermekkorban alakulhat ki, pedig a helyzet az, hogy felnőttkorban sem ritka, hogy valami valamilyen étellel szemben allergiás reakciót mutat. […]
Dósa szerinti táplálkozás, avagy milyen az ayurvedikus étrend?
Az ayurvedikus életmód sokkal több, mint azt sokan gondolják. Akik nincsenek igazán otthon a holisztikus szemléletben, csak annyit látnak, hogy az ayurveda a természetes gyógymódot részesíti előnyben, esetleg hozzá tartozik a jóga, és talán a [...]