Mediterrán zöldfűszeres olaj

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Mediterrán zöldfűszeres olaj

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A zöldfűszereket enyhén öblítsd le folyóvíz alatt és rázd le róla vagy hagyd szikkadni egy-két percet. Vágd őket akkora darabokra, hogy majd ne lógjon ki az üvegből. A rozmaringból akkora ágakat vágtam már, amekkora éppen elfér még a fűszeres üvegemben, a két szál kakukkfüvet félbevágtam és a zsályánál éppen a csúcsát vágtam le egy hajtásnak, kb 4-5 levéllel.

Rakd egy csukható üvegbe őket!

2. lépés

Öntsd fel az üveget olajjal. Lehet olíva olaj, étolaj. Mangalica zsírt is használhatsz, de azt olvaszd meg, hogy az üvegben a fűszereket ölejje körbe, amikor megdermed.

Az üveget zárd és minimum 1 napig hagyd állni felhasználás előtt. A húsokat be is pácolhatod az olajjal, sütés előtt pár órával, kend be vele alaposan.

Hozzávalók

1 adaghoz

  • 3 dl olaj
  • 1 darab orvosi zsálya
  • 2 darab rozmaring
  • 2 darab kakukkfű
  • 2 darab babérlevél
Mediterrán zöldfűszeres olaj
Mediterrán zöldfűszeres olaj

Mediterrán zöldfűszer olajat kíván minden hús – de legalábbis érdemes megkóstolni őket ezzel a zöldfűszerekkel ízesített olajjal. A használt fűszerek mindegyike nagyon markáns ízzel rendelkezik.

A képen is látható fűszer olaj töménynek számít, használatnál a fűszerekkel összeérett olajat duplájára higítom, úgy pácolom be vele a húst. Sertéshúst, pulyka és csirkehúst.

Ha nem akarod higítani, akkor az olajba a fele mennyiségű fűszert tegyed vagy az olaj mennyiségét növeld meg minimum fél literre.

Egyszer-kétszer az elhasznált olajat pótolom az üvegben lévő fűszereken. Minden alkalommal kevésbé fűszeres lesz az olaj, de nem feltétlenül problém ez.

Egy másik variáció, amikor a fűszerek közé – nálam éppen az orvosi zsálya helyett -, petrezselyemzöldet teszek. A majoránnával érdemes lenne még próbálkozni, illik a többi fűszer közé.

Próbálj meg friss fűszereket használni! Szárított fűszerekkel is elkészítheted, én leginkább csak a babérlevelet szoktam szárítva beletenni, ahogy a képen látható egyednél is tettem. A fűszerek az egészséges étkezés részét képezik, az emésztésre gyakorolt jótékony hatásaikkal.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

A helyes táplálkozás alapjai

2021. április 21.|

Az egészséges táplálkozás és a fogyás kéz a kézben szokott járni. Amikor a gasztronómia izgalmas és ízletes vizein evezünk, akkor rengeteg receptet találunk. De vajon mi kell ahhoz, hogy az egészségünk sose károsodjon?

A mezőgazdaságban dolgozóknak is keresniük kell a jó recepteket

2021. március 24.|

A városi gyerekek gyakran nézik hatalmas szemekkel a vonuló traktorokat, és utána szívesen játszanak a lakásban. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy mit is takar a mezőgazdaságban dolgozni. Az egyre gyorsuló világ azt jelenti, hogy több élelmiszerre van szükség, így újabb és újabb földeket szántanak fel.

Go to Top