Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Rácponty - ponty szeletekből

Rácponty - ponty szeletekből

A rácponty általában irdalt és felezett pontyból készül. Ha nincs egész pontyod, az nem lehet akadálya a rácponty készítésnek. Nálunk a halászlé főzéskor szoktak a fagyasztóba kerülni a halászléből kimaradó patkó formájú ponty szeletek. Mutatom, hogy készítem el rácpontynak.

Az összetevők ugyanazok, talán kicsit másként rétegezve - de szerintem ennek nincs jelentősége.

Az elkészítési időben minden benne van: kb 40 perc előkészítés, 30 perc sütés lefedve, plusz 20 perc pirítás a tejfölös öntettel. Igyekeztem a lehető legkevesebb idő alatt összerakni, de biztos túl tudtok szárnyalni engem...

4 adag
Hozzávalók: 
8
szelet
ponty
12
darab
burgonya
4
darab
zöldpaprika
1
darab
vöröshagyma
2
teáskanál
fűszerpaprika
2
darab
gerezd fokhagyma
3
dl
tejföl
4
darab
paradicsom
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A burgonyát főzd meg héjában, a mikróban párolt krumpli receptjét itt találod. Azért is kezdd ezzel, mert a 10-15 percnyi sütés után még majd kell kissé hűlnie a pucolás előtt. Ne várd meg a krumpli elkészültét, folytasd a következő lépéssel!

2. lépés

Következzék a hal fűszerezése, hogy legyen egy kis ideje állni és magába szívni azt: sózd meg és hintsd meg fűszerpaprikával (kb egy teáskanálnyi megy rá a 8 szeletre)

Tedd félre ezeket a fűszerezett ponty szeleteket.

3. lépés

Vágd fel az alaposan megmosott zöldségeket: karikára a zöldpaprikát és paradicsomot; félbe, majd fél karikákra a vöröshagymát.

A szalonnából vágj vékony szeleteket!

4. lépés

Hámozd meg a krumplit, majd vágd fel karikákra és tedd a bezsírozott sütőedénybe egyenletesen elosztva. Sózd meg.

5. lépés

A burgonyára szórd rá a hagymát, majd a zöldpaprika és paradicsom karikákat. Kicsit sózd meg ezeket is.

6. lépés

Fektesd a halszeleteket a 'zöldségágyra', majd jöhetnek a szalonna szeletek. Úgy igazán finom, ha minden szelet halra kerül szalonna.

7. lépés

Fedd le (alufóliával) a rácpontyot és süsd kb 30 percig magas fokozaton - ezalatt megpuhul. 

8. lépés

Amíg a hal puhul, keverd ki a tejfölt 1-2 teáskanálnyi fűszerpaprikával, ízlés szerinti mennyiségben a fokhagymával.

9. lépés

30 perc sütés után vedd le a fóliát, és locsold meg a halszeleteket a fűszerpaprikával és fokhagymával kikevert tejföllel. Ha kicsit folyósabb a tejföl, akkor jobban lefolyik a sütőedény aljára. Ha sűrűbb a tejföl, akkor vastagabban marad a ponty szeleteken - így is jó, úgy is finom! :-)

10. lépés

Kb 20 percre kell még visszatenni a sütőbe, immár fedés nélkül a már majdnem rácpontyot. :-) Ha már megpirul kicsit a teteje, készen is van.

A legjobb, ha tejfölös uborkasalátával kínálod!

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)