Rácponty – ponty szeletekből

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Rácponty – ponty szeletekből

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A burgonyát főzd meg héjában, a mikróban párolt krumpli receptjét itt találod.  Azért is kezdd ezzel, mert a 10-15 percnyi sütés után még majd kell kissé hűlnie a pucolás előtt. Ne várd meg a krumpli elkészültét, folytasd a következő lépéssel!

2. lépés

Következzék a hal fűszerezése, hogy legyen egy kis ideje állni és magába szívni azt: sózd meg és hintsd meg fűszerpaprikával (kb egy teáskanálnyi megy rá a 8 szeletre)

3. lépés

Vágd fel az alaposan megmosott zöldségeket: karikára a zöldpaprikát és paradicsomot; félbe, majd fél karikákra a vöröshagymát.

A szalonnából vágj vékony szeleteket!

4. lépés

Hámozd meg a krumplit, majd vágd fel karikákra és tedd a bezsírozott sütőedénybe egyenletesen elosztva. Sózd meg.

5. lépés

A burgonyára szórd rá a hagymát, majd a zöldpaprika és paradicsom karikákat. Kicsit sózd meg ezeket is.

6. lépés

Fektesd a halszeleteket a ‘zöldségágyra’, majd jöhetnek a szalonna szeletek. Úgy igazán finom, ha minden szelet halra kerül szalonna.

7. lépés

Fedd le (alufóliával) a rácpontyot és süsd kb 30 percig magas fokozaton – ezalatt megpuhul. 

8. lépés

Amíg a hal puhul, keverd ki a tejfölt 1-2 teáskanálnyi fűszerpaprikával, ízlés szerinti mennyiségben a fokhagymával.

9. lépés

30 perc sütés után vedd le a fóliát, és locsold meg a halszeleteket a fűszerpaprikával és fokhagymával kikevert tejföllel. Ha kicsit folyósabb a tejföl, akkor jobban lefolyik a sütőedény aljára. Ha sűrűbb a tejföl, akkor vastagabban marad a ponty szeleteken – így is jó, úgy is finom! :-)

10. lépés

Kb 20 percre kell még visszatenni a sütőbe, immár fedés nélkül a már majdnem rácpontyot. :-) Ha már megpirul kicsit a teteje, készen is van.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 8 szelet ponty
  • 12 darab burgonya
  • 4 darab zöldpaprika
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 darab gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejföl
  • 4 darab paradicsom
Rácponty – ponty szeletekből
Rácponty – ponty szeletekből

A rácponty általában irdalt és felezett pontyból készül. Ha nincs egész pontyod, az nem lehet akadálya a rácponty készítésnek. Nálunk a halászlé főzéskor szoktak a fagyasztóba kerülni a halászléből kimaradó patkó formájú ponty szeletek. Mutatom, hogy készítem el rácpontynak.

Az összetevők ugyanazok, talán kicsit másként rétegezve – de szerintem ennek nincs jelentősége.

Az elkészítési időben minden benne van: kb 40 perc előkészítés, 30 perc sütés lefedve, plusz 20 perc pirítás a tejfölös öntettel. Igyekeztem a lehető legkevesebb idő alatt összerakni, de biztos túl tudtok szárnyalni engem…

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

A helyes táplálkozás alapjai

2021. április 21.|

Az egészséges táplálkozás és a fogyás kéz a kézben szokott járni. Amikor a gasztronómia izgalmas és ízletes vizein evezünk, akkor rengeteg receptet találunk. De vajon mi kell ahhoz, hogy az egészségünk sose károsodjon?

A mezőgazdaságban dolgozóknak is keresniük kell a jó recepteket

2021. március 24.|

A városi gyerekek gyakran nézik hatalmas szemekkel a vonuló traktorokat, és utána szívesen játszanak a lakásban. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy mit is takar a mezőgazdaságban dolgozni. Az egyre gyorsuló világ azt jelenti, hogy több élelmiszerre van szükség, így újabb és újabb földeket szántanak fel.

Go to Top