Almás körte lekvár

Alapanyag kategória: alma, körte

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Pucold meg a rendelkezésedre álló gyümölcsöt – mérd is meg! A pucolás alatt tegyél a vízben álló gyümölcsökre egy kis citromlevet, hogy ne barnuljanak meg!

2. lépés

A citromos léből szedd át csak a gyümölcsöt a főzőlábasba és főzd fel forrásig. Keverd közben, nehogy leégjen.

3. lépés

Botmixerrel vagy krumplinyomóval pépesítsd, amikor már megfőtt a gyümölcs. Ha darabosabbra szeretnéd, úgy is jó, működik, tehát kedved szerint pépesítsd a lekvárt.

4. lépés

Most jöhet az ízesítés: facsard bele az egész citrom levét. A darabos fűszereket egy fűszeretojással vagy tüllzacskóval rakd bele. Azt is megteheted, hogy őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget szórsz bele. Kóstolj és csak akkor szórj további fűszereket, ha szerinted megkívánja. Utána jöhet az édesítés cukorral és/vagy édesítőszerrel.

5. lépés

Körülbelül 20 percig főztem még az ízesített és édesített lekvárt. Szinte folyamatosan kevertem, mert már annyira sűrű lett, hogy nagyokat buggyanva főtt, ha magára hagytam.

Üvegbe raktam a lekvárt, celofánt, csavaros tető, majd 10 percre fejreállítottam az üvegeket (pontosabban az utoljára lekötött üveg is fejen állt – a többiekkel együtt – 10 percig :-) Hogy véletlenül se történjen baleset, száraz dunsztba tettem még egy napra, ez után mehetett a polcra a lekvár.

A 6kg gyümölcsből összesen 6 db 700ml-es befőttes üveg lekvár lett. (Najó, úgy másfél deci plussz, amit a lekvár dunsztba kerülése után, azonnal kenyérre kentem és pótoltam a lekvárfőzéssel kiesett energiáimat vele.)

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 4.5 kg körte
  • 1.5 kg alma
  • 2 darab fahéj
  • 10 darab szegfűszeg
  • 6 kávéskanál vanília aroma (vaníliás cukorral helyettesíthető)
  • 600 g édesítőszer
  • 300 g cukor
  • 1.5 darab citrom leve
Almás körte lekvár
Almás körte lekvár

Az almás körte lekvár egy utolsó a lekvárfőzések sorában. Az elálló körtét nem szívesen dolgoznám fel lekvárnak, de képtelenség mindet megenni, ezért aztán irány a befőző lábas a körtéknek. A kompótokat szeretjük – alma kompót, körte kompót, ref=”/receptek/birsalma-kompot” title=”Birsalma kompót receptje”>birsalma kompót – így aztán az ízesítésnél ezek az ízeket követtem. Készítheted minden egyéb ízesítés nélkül is, bár szerintem akkor nem annyira eteti magát, mintha valamivel kissé növeled az élvezetét.

Almával növelheted a lekvár mennyiségét is, akár kerülhet túlsúlyba is a körtével szemben. Én most inkább körte lekvárt szerettem volna, az alma az íz fokozására is jó volt, ráadásul volt egy halom alma, ami nem bírta volna a tárolást – ütődés vagy némi rothatdás miatt. Kiválóan felhasználhatóak ebbe a lekvárba. Persze almás bélest is készíthetsz ezekből az almákból, vagy almakompótot de most maradjunk az almás körte lekvárnál :-)

Adagok száma: ez esetben a megtisztított és feldarabolt gyümölcs kg számát takarja. Ha nálad eltér a gyümölcs adag ettől a megadott mennyiségtől, akkor használd a hozzávalóknál az adagszám növelésére vagy csökkentésére szolgáló plussz illetve minus jelet :-)

Az édesítéssel és ízesítésnél érdemes ízlelgetni és módosítani a mennyiséget, hiszen más gyümölcs, más cukortartalommal. Az édesítés lehet teljes egészében édesítőszer is, cukor is, de akár mézet is használhatsz az édesítéshez.

Az elkészítési időben a gyümölcs hámozása és darabolása is benne van! Kisebb mennyiség elkészítéséhez kevesebb idő szükséges, nagyobb mennyiséghez több idő!

Ajánlom a lekvárt morzsákhz, palacsintákhoz, lekváros kenyerekhez, de akár süteménybe is tehető. Nálam annyira sűrű lett a lekvár, hogy szinte megállt a kistányéron, a sűrűségi próba alkalmából.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top