Alapanyag kategória: cukor, kakaópor, liszt, olaj, , sütőpor, tojás

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Melegítsd elő 180 C-ra a sütőt. Tedd egy tálba a hozzávalókat a következő sorrendben: cukor, só, tojás (ha pihe-puha kuglófot szeretnél, akkor csak a sárgáját, a fehérjét egy késhegynyi cukorral verd kemény habbá, ami az oldalra billentett tálban nem moccan). Keverd addig a tojásos elegyet, míg picit kivilágosodik a színe. Öntsd hozzá az olajat, tejet, ezt is keverd el. Egy kevés citromhéjat is belereszelhetsz. (A citromot alaposan mosd meg, és csak a sárga külső részét reszeld a sütibe… vagy vehetsz tasakos citromhéjat is, ezt a fűszerek között keresd a boltban.)

2. lépés

Mérd a tálba a lisztet, szórd bele a sütőport.

Figyelem: a pihe-puha verziónál ezen a ponton keverd a tésztához a tojáshabot: először kb, 2 evőkanálnyit gyors mozdulatokkal, aztán a többit óvatosan, lasabb, körkörös mozdulatokkal, hogy lehetőleg maradjanak apró légbuborékok a tésztában, ne zúzd össze mindet keverés közben.

Keverd addig a tésztát, amíg nagyjából csomómentes lesz. Öntsd kétharmad részét a kuglóf formába. (Ha nincs kuglóf formád, tepsiben is jó íze lesz. :))

3. lépés

A tálban maradt tésztához mérd a 2 ek cukrozatlan kakaóport (Ha igazán jót szeretnél, tegyél hozzá egy késhegynyi őrölt fahéjat és/vagy egy teáskanálnyi sütőrumot is). Keverd el, és öntsd a formába ezt is, körben a fehér tésztára. 40-50 perc alatt sül meg. Ekkor a tészta látható felszíne már aranybarna. (Pihentesd minimum 10 percig a tésztát, mielőtt kifordítod a formából. Hints rá porcukrot, ha úgy jobban tetszik az eredmény. :))

Hozzávalók

8 adaghoz

  • 180 g kristálycukor
  • 1 késhegynyi só
  • 4 késhegynyi tojás
  • ízlés szerint reszelt citromhéj
  • 1 dl tej
  • 1 dl étolaj
  • 250 g finomliszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Kuglóf
Kuglóf

Szeretem a “10 perces” kezdetű recepteket: a nálunk készülő kuglóf verziók is egy 10 perces alapreceptből jöttek létre. Ahogy épp az időhiány, meg a vágyaink diktálták… Ez egy kelesztés nélküli (élesztő nélküli), sütőporos kuglóf – ettől lesz olyan egyszerű és gyors az elkészítése.

Az alábbi recept alapján ez egy márványos kuglóf lesz, ha van otthon kakaóporod. De természetesen a kakaót kihagyhatod, vagy az egész kuglóf lehet kakaós is. Ez tulajdonképpen egy kuglóf alaprecept, így tetszés szerint alakíthatod tovább. Csokis kuglófhoz reszelj vagy tördelj bele étcsokoládét. Gazdagíthatod mazsolával, vagy más aszalt gyümölcsökkel is (pl. aszalt áfonya, sárgabarack), esetleg tört dióval, mandulával és kókuszreszelékkel is.

Alapvetően kétféle a tészta minősége a kétféle elkészítés eredményeként.

  1. Ha 3 perced van összedobni a tésztát (a sütési idő további 40-50 perc, de azt megoldja a sütő), akkor a tojásokat szétválasztás nélkül ejtsd a héjukból az edénybe. Az eredmény: egy állagában gyümülcskenyérre hasonlító, jól harapható desszert.
  2. Ha a tojásokat szétválasztod és a fehérjéket habbá verve használod a tészta kikeveréséhez, akkor könnyű, nagyon puha kuglófot kapsz, amiről rögtön a nagyid vagy egy békebeli pékség jut eszedbe. Ezt 8 perc összedobni, plusz a sütés.

Nálunk mindkét verzió 10 perc alatt tűnik el az asztalról, ha ott felejtem. Szóval, ezt jelenti a 10 perces jelző a kőeccerű kuglóf esetében, bármelyik elkészítési módot választod is. :) Az íze pedig így is, úgy is isteni finom!

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Kiknek való a vendéglátás?

2024. december 29.|

Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]

Go to Top