Csülkös rakott bab

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Ha száraz babot vettél, 2-3 órával korábban, vagy előző nap áztasd be. Enélkül eléggé “al dente” lesz a bab – azaz nem ehetetlen, de nem is a legpuhább, legomlósabb. Ha konzervet vettél, az azonnal felhasználható.

2. lépés

Vagicsáld le a húst a csülökről. Vágd max ujjnyi vastagságú darabkákra. Oszd ketté nagyjából, két rétegben fog a tálba menni.

3. lépés

Egy jókora jénaiba vagy kacsasütőbe önts bele egy bögre rizst. Borítsd rá a bab felét. Ezt kicsit megsózhatod, illetve mehet rá két babérlevél. Pakold rá a füstölt csülök felét. Jöhet rá a fele adag savanyú káposzta. Fektess a tetejére három szelet bacon-t (vagy kockázz rá némi szalonnát). Utána ismételd meg az összes műveletet, kezdve a bögre rizzsel.

4. lépés

Öntsd rá a savanyú káposzta levét. Egészítsd ki 4-5 bögre vízzel: úgy, hogy a lé ellepje a rétegeket teljesen.

5. lépés

Tedd az edényre a fedőjét, vagy jó szorosan zárd le aufóliával. Mehet a sütőbe: 220 fok, 1,5 óra. Félúton én ráöntöttem még egy pohár vizet, mert addigra a rizs bőven megfőtt és a víz elfogyott.

Hozzávalók

8 adaghoz

  • 1 kg füstölt csülök
  • 2 bögre rizs
  • 1 zacskó bab
  • 0.5 kg savanyú káposzta
  • 6 szelet bacon
  • 4 darab babérlevél
  • 5 bögre víz
  • 5 bögre só
Csülkös rakott bab
Csülkös rakott bab

A csülök sütése nem bonyolult ügylet. Ebben az egytálételben az egyetlen pepecs lépés, amikor a füstölt csülköt levagdosod a csontjáról (“nagyvonalúan”, ahogy sikerül). Utána csak egymásra halmozod a hozzávalókat és betolod a sütőbe. Az előkészület így kb 20 perc, utána a csülök kb 1.5 óra alatt sül puhára. Ez alatt a rizs és a bab is megfő. A csülök a babbal és káposztával remek ízegyüttest alkot! Lepd meg vele nagyétkű vendégeidet, vagy tankold fel magad energiával egy hideg napon!

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

A helyes táplálkozás alapjai

2021. április 21.|

Az egészséges táplálkozás és a fogyás kéz a kézben szokott járni. Amikor a gasztronómia izgalmas és ízletes vizein evezünk, akkor rengeteg receptet találunk. De vajon mi kell ahhoz, hogy az egészségünk sose károsodjon?

A mezőgazdaságban dolgozóknak is keresniük kell a jó recepteket

2021. március 24.|

A városi gyerekek gyakran nézik hatalmas szemekkel a vonuló traktorokat, és utána szívesen játszanak a lakásban. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy mit is takar a mezőgazdaságban dolgozni. Az egyre gyorsuló világ azt jelenti, hogy több élelmiszerre van szükség, így újabb és újabb földeket szántanak fel.

Go to Top