Csülkös rakott bab

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Ha száraz babot vettél, 2-3 órával korábban, vagy előző nap áztasd be. Enélkül eléggé “al dente” lesz a bab – azaz nem ehetetlen, de nem is a legpuhább, legomlósabb. Ha konzervet vettél, az azonnal felhasználható.

2. lépés

Vagicsáld le a húst a csülökről. Vágd max ujjnyi vastagságú darabkákra. Oszd ketté nagyjából, két rétegben fog a tálba menni.

3. lépés

Egy jókora jénaiba vagy kacsasütőbe önts bele egy bögre rizst. Borítsd rá a bab felét. Ezt kicsit megsózhatod, illetve mehet rá két babérlevél. Pakold rá a füstölt csülök felét. Jöhet rá a fele adag savanyú káposzta. Fektess a tetejére három szelet bacon-t (vagy kockázz rá némi szalonnát). Utána ismételd meg az összes műveletet, kezdve a bögre rizzsel.

4. lépés

Öntsd rá a savanyú káposzta levét. Egészítsd ki 4-5 bögre vízzel: úgy, hogy a lé ellepje a rétegeket teljesen.

5. lépés

Tedd az edényre a fedőjét, vagy jó szorosan zárd le aufóliával. Mehet a sütőbe: 220 fok, 1,5 óra. Félúton én ráöntöttem még egy pohár vizet, mert addigra a rizs bőven megfőtt és a víz elfogyott.

Hozzávalók

8 adaghoz

  • 1 kg füstölt csülök
  • 2 bögre rizs
  • 1 zacskó bab
  • 0.5 kg savanyú káposzta
  • 6 szelet bacon
  • 4 darab babérlevél
  • 5 bögre víz
  • 5 bögre só
Csülkös rakott bab
Csülkös rakott bab

A csülök sütése nem bonyolult ügylet. Ebben az egytálételben az egyetlen pepecs lépés, amikor a füstölt csülköt levagdosod a csontjáról (“nagyvonalúan”, ahogy sikerül). Utána csak egymásra halmozod a hozzávalókat és betolod a sütőbe. Az előkészület így kb 20 perc, utána a csülök kb 1.5 óra alatt sül puhára. Ez alatt a rizs és a bab is megfő. A csülök a babbal és káposztával remek ízegyüttest alkot! Lepd meg vele nagyétkű vendégeidet, vagy tankold fel magad energiával egy hideg napon!

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

A legjobb pizza otthon készül: ezeket a feltéteket válaszd, ha biztos sikert szeretnél

2022. június 20.|

Feltét-kisokos pizzákhoz. A pizza egy megunhatatlan étel. Köszönheti ezt leginkább annak, hogy rengetegféleképpen elkészíthetjük. Valaki a visszafogott változatokat szereti, minél kevesebb feltéttel, mások az olaszos ízek helyett inkább a magyaros változatot kedvelik, valaki rengeteg hússal, [...]

Desszertjeivel segíti a gyerekeket a nemzetközileg elismert magyar cukrász

2022. június 17.|

4000 darab édességgel várják ingyen a kicsiket. A koronavírus-járvány, és az orosz-ukrán konfliktus beárnyékolja a mindennapjainkat. Kevesebb idő jut egymásra, és kevesebb idő jut azokra az emberekre, akik törődést érdemelnek, például a hátrányos helyzetű gyermekek. [...]

Go to Top