Csülkös rakott bab

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Ha száraz babot vettél, 2-3 órával korábban, vagy előző nap áztasd be. Enélkül eléggé “al dente” lesz a bab – azaz nem ehetetlen, de nem is a legpuhább, legomlósabb. Ha konzervet vettél, az azonnal felhasználható.

2. lépés

Vagicsáld le a húst a csülökről. Vágd max ujjnyi vastagságú darabkákra. Oszd ketté nagyjából, két rétegben fog a tálba menni.

3. lépés

Egy jókora jénaiba vagy kacsasütőbe önts bele egy bögre rizst. Borítsd rá a bab felét. Ezt kicsit megsózhatod, illetve mehet rá két babérlevél. Pakold rá a füstölt csülök felét. Jöhet rá a fele adag savanyú káposzta. Fektess a tetejére három szelet bacon-t (vagy kockázz rá némi szalonnát). Utána ismételd meg az összes műveletet, kezdve a bögre rizzsel.

4. lépés

Öntsd rá a savanyú káposzta levét. Egészítsd ki 4-5 bögre vízzel: úgy, hogy a lé ellepje a rétegeket teljesen.

5. lépés

Tedd az edényre a fedőjét, vagy jó szorosan zárd le aufóliával. Mehet a sütőbe: 220 fok, 1,5 óra. Félúton én ráöntöttem még egy pohár vizet, mert addigra a rizs bőven megfőtt és a víz elfogyott.

Hozzávalók

8 adaghoz

  • 1 kg füstölt csülök
  • 2 bögre rizs
  • 1 zacskó bab
  • 0.5 kg savanyú káposzta
  • 6 szelet bacon
  • 4 darab babérlevél
  • 5 bögre víz
  • 5 bögre só
Csülkös rakott bab
Csülkös rakott bab

A csülök sütése nem bonyolult ügylet. Ebben az egytálételben az egyetlen pepecs lépés, amikor a füstölt csülköt levagdosod a csontjáról (“nagyvonalúan”, ahogy sikerül). Utána csak egymásra halmozod a hozzávalókat és betolod a sütőbe. Az előkészület így kb 20 perc, utána a csülök kb 1.5 óra alatt sül puhára. Ez alatt a rizs és a bab is megfő. A csülök a babbal és káposztával remek ízegyüttest alkot! Lepd meg vele nagyétkű vendégeidet, vagy tankold fel magad energiával egy hideg napon!

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza

2025. augusztus 10.|

A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]

Go to Top