Csülkös rakott bab

Csülkös rakott bab
8 adag
Hozzávalók: 
1
kg
füstölt csülök
2
bögre
rizs
1
zacskó
bab
0.5
kg
savanyú káposzta
6
szelet
bacon
4
darab
babérlevél
5
bögre
víz
Elkészülési idő: 
250 perc
Összedobta 2 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

A csülök sütése nem bonyolult ügylet. Ebben az egytálételben az egyetlen pepecs lépés, amikor a füstölt csülköt levagdosod a csontjáról ("nagyvonalúan", ahogy sikerül). Utána csak egymásra halmozod a hozzávalókat és betolod a sütőbe. Az előkészület így kb 20 perc, utána a csülök kb 1.5 óra alatt sül puhára. Ez alatt a rizs és a bab is megfő. A csülök a babbal és káposztával remek ízegyüttest alkot! Lepd meg vele nagyétkű vendégeidet, vagy tankold fel magad energiával egy hideg napon!

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Ha száraz babot vettél, 2-3 órával korábban, vagy előző nap áztasd be. Enélkül eléggé "al dente" lesz a bab - azaz nem ehetetlen, de nem is a legpuhább, legomlósabb. Ha konzervet vettél, az azonnal felhasználható.

2. lépés

Vagicsáld le a húst a csülökről. Vágd max ujjnyi vastagságú darabkákra. Oszd ketté nagyjából, két rétegben fog a tálba menni.

3. lépés

Egy jókora jénaiba vagy kacsasütőbe önts bele egy bögre rizst. Borítsd rá a bab felét. Ezt kicsit megsózhatod, illetve mehet rá két babérlevél. Pakold rá a füstölt csülök felét. Jöhet rá a fele adag savanyú káposzta. Fektess a tetejére három szelet bacon-t (vagy kockázz rá némi szalonnát). Utána ismételd meg az összes műveletet, kezdve a bögre rizzsel.

4. lépés

Öntsd rá a savanyú káposzta levét. Egészítsd ki 4-5 bögre vízzel: úgy, hogy a lé ellepje a rétegeket teljesen.

5. lépés

Tedd az edényre a fedőjét, vagy jó szorosan zárd le aufóliával. Mehet a sütőbe: 220 fok, 1,5 óra. Félúton én ráöntöttem még egy pohár vizet, mert addigra a rizs bőven megfőtt és a víz elfogyott.

Küld az oldalt közvetlenül a Messengerbe: 
Összedobta 2 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)