Recept kategória: Egészséges, gyümölcsös, ital, vegán, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: málna
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Mérd le a málnát és a súlyától függően add hozzá a cukrot, amelyben már elkeverted a szalicilt is.
A citromsav is menjen hozzá, végül öntsd a vizet is rá!
Egy krumpli nyomóval vagy más eszközzel, jól törd meg a málnát. Ha megteheted hagyd állni így pár órát, akár egy fél napot is.
2. lépés
Tüll zacskóba szedd a málnát, kösd fel pl a konyhaszekrény ajtajára vagy spájz polcához úgy, hogy legyen alatta edény, amibe belecsöpög a málna lé. Tüll anyagból, valamikor jó régen :-) akkora tüllököt vágtam, amivel a kiszemelt tálat ki tudom bélelni és még ki is lóg a tál szélénél. Egy-egy tálba, tüll zacskóba kb 1-1.5 kg málnának kell férnie. A kivágott tüllt kézzel-, jókora léptékben, le-föl öltésekkel – erősebb cérna pl hímzőcérna-, segítségével körbeöltögettem, az elejét hozzákötöttem a végéhez. A kötésnél egyáltalán nem volt összehúzva a tüll, hanem szépen kifeküdt a varrással együtt is.
Hagyd csepegni a málnalét min egy napig.
3. lépés
Mérd le a lecsepegett málnalevet és pontosan annyi kristálycukrot adj hozzá, amennyi a málna súlya. Addig kell időnként megkeverni az így elkészített málnát, amíg csak érzel cukrot a tál aljában, amíg minden cukor el nem vegyült a málnalével.
4. lépés
Töltsd a málnaszörpöt üvegekbe – esetleg műanyag flakonokba! Tegyél celofántot is a tetejére, úgy zárd le a kupakkal. Ha nincs az üvegednek kupakja, akkor dupla celofánttal zárd le.
Akár több télre is eláll, de inkább kínáld gyerekeknek, felnőtteknek és fogyjon el örömmel ez az ízletes málnaszörp!
Vízzel, ásványvízzel higítva kínáld. A fehérvári savanyúvízzel is igen finom :-)
Hozzávalók
- 1 kg málna
- 6 dl víz
- 0.5 kávéskanál szalicil
- 1 kávéskanál citromsav
- 60 dkg kristálycukor

Málna szörpök közül nekünk a nyersen eltett változat jött be! Évek óta így teszem el: eláll – és elfogy :-) Ezt a málna szörp receptet találod itt.
(ha jól emlékszem, a Horváth ILona recptes könyvből tanultam, amikor az még egyben volt :-)
A málnaszörp elkészítésénél csak a közvetlen munkához szükséges időt számítottam. Ehhez add hozzá a min 12 órás csepegtetést is, az üvegmosást, polc rendrakást, stb :-) Összességében sok idő kell hozzá – szóval ez nem egy villámgyors ital, de meglásd, megéri az időt rászánni, nagyon finom a végeredmény.
Az időigényességével együtt, munka mellett is meg tudok csinálni, felosztható a tennivaló: az elkészítés lépéseit úgy írom le, hogy annak minden lépése egy-egy napra átszerezhető.
A málnaszörpből egész évben készülhetnek finomságok: öntetek, habok, fagyik. Színezhetsz vele süteményeket is pl..
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]