Krumplis pogácsa – élesztő nélkül

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Krumplis pogácsa – élesztő nélkül

Alapanyag kategória: krumpli, liszt, , sokszor, tojás, zsír

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Főzd puhára a krumplit 20 perc alatt. Hámozd meg. Sózd meg és törd össze krumplinyomóval vagy villával.

2. lépés

Üsd rá a tojást és tedd hozzá a 40 dkg lisztet. Gyúrd össze jó homogénre.

3. lépés

Lapítsd ki kézzel vagy sodrófával egy ujjnyi vastagra. Szaggasd ki a pogikat és tedd szilikonnal bélelt tepsibe. Ha nincs szilikonod, szórj alá lisztet.

4. lépés

Süsd 180 fokon, amíg aranybarna kezd lenni. Légkeveréses sütőben ez csak 30 perc, más típusú sütőben ez több lesz.

Hozzávalók

60 adaghoz

  • 70 dkg krumpli (kb 6 darab)
  • ízlés szerint só
  • 3 evőkanál zsír (kacsa vagy sertés a legjobb)
  • 40 dkg liszt
  • 1 darab tojás
Krumplis pogácsa – élesztő nélkül
Krumplis pogácsa – élesztő nélkül

Ez az a típusú krumplis pogácsa, ami élesztő nélkül készül – igazi klasszikus ízélményt nyújt! Nem bonyolult: mivel nincs az élesztő a játékban, nem lesz gondod a kelesztési idő.

Ráadásképp a lisztet nagy arányban is lecserélheted akár teljes kiőrlésűre is, például a harmadát vagy a felét – az állaga nem lesz rosszabb, viszont arra figyelj, hogy minél több teljeskiőrlésűt teszel bele, annál jobban ki fog érződni az íze! Én kifejezetten nem szeretem a rozs ízét, viszont a Graham és a tönköly rendben van.

Azzal tudod egyedül fokozni az ízélményt, ha van hozzá kacsazsírod – a krumplis ppogácsa zsírral az igazi, de természetesen helyettesítheted ezt olajjal is.

Sütőben sül: mivel ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, elég a tetejét figyelni, barnul-e már. Amikor a tetej elkezdett aranybarnára sülni, a közepe is jó lesz. Nem érdemes tűpróbával bajlódni.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top