Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Mosd meg és vágd fel vékony szeletekre az uborkát – hámozás nélkül -, a káposztát, a zöldpaprikát és vöröshagymát. Ha van zöld paradicsomod, apró dinnyéd, azt is hasonlóan vékony szeletekre vágd vagy gyaluld le. Keverd őket össze.
2. lépés
Egy nagy tálba mérd ki a lé hozzávalóit, a következő sorrendben: víz, ecet, só, cukor, szalicil végül a babérleveleket törd össze, keverd bele a lébe, a feketeborsokat egészben keverd bele. Addig keverd, amíg el nem olvad benne a cukor és a só. A szalicílt tea szűrőn keresztül-, a fakanállal szétpaszírozva a kis gombócokat, vegyítettem.
Öntsd rá a zöldségekre a levet és alaposan keverd össze. Hagyd állni 4-6 órán át, közben persze keverd meg.
3. lépés
Töltsd üvegekbe, kissé nyomkodd is meg! Töltsd fel lével, majd celofánttal és a csavaros tetejével zárd le! Mehet a polcra.
Hozzávalók
- 1 kg uborka
- 1 kg fejeskáposzta
- 1 kg paprika
- 1 kg vöröshagyma
- 2 l víz
- 2.5 dl 20%-s ételecet
- 180 g cukor
- 90 g só
- 2 teáskanál szalicil
- 1 teáskanál citromsav
- 3 darab babérlevél
- 5 darab egészbors
Csalamádé, csak így egyszerűen csalamádé: tegyél bele mindenféle finom zöldséget és kész a szenzációs savanyúság. Egész télre eláll, eccerű elkészíteni. Remekül illik a legtöbb féle ételhez, csak egy jó hetet kell kivárni, hogy kellően összeérjenek benne az ízek. Látványnak sem utolsó egy csalamádé az asztalon: zöld uborka és paradicsom(zöld), sárga és piros paprika, hófehér káposzta és hagyma. Apró dinnyét is tehetsz bele! A képen látható csalamádéból idén kimaradt a zöldparadicsom – elvitte a hirtelen jött fagy, egyébként ezt is tettem volna bele.
Az adag a végeredményt mutatja, a csalamádéval megtelt 720-750 ml-es üveget jelent. Minden lé nem fért a csalamádéra, de kellett ahhoz, hogy ellepje a felvágott zöldségeket. Használhatod más saláták leveként is, nem kell kiöntened. Az elkészítéséhez szükséges időben nincs benne a várakozás: kb egy óra volt a zöldségeket felvágni, legyalulni és a levet elkészíteni. További fél óra amíg üvegbe kerültek.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]
Ezért elengedhetetlen a vendéglátósok számára a pihenés
A vendéglátásban dolgozók élete rendkívül pörgős. Egy hosszabb műszakhoz szükségük van energiára, hiszen sem a pincéreknek, sem a szakácsoknak, sem a konyhai kisegítőknek nincs lehetőségük nap közben pihenni. […]