Csalamádé

Recept kategória: saláta

Alapanyag kategória: ecet, káposzta, paprika, uborka

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Mosd meg és vágd fel vékony szeletekre az uborkát – hámozás nélkül -, a káposztát, a zöldpaprikát és vöröshagymát. Ha van zöld paradicsomod, apró dinnyéd, azt is hasonlóan vékony szeletekre vágd vagy gyaluld le. Keverd őket össze.

2. lépés

Egy nagy tálba mérd ki a lé hozzávalóit, a következő sorrendben: víz, ecet, só, cukor, szalicil végül a babérleveleket törd össze, keverd bele a lébe, a feketeborsokat egészben keverd bele. Addig keverd, amíg el nem olvad benne a cukor és a só. A szalicílt tea szűrőn keresztül-, a fakanállal szétpaszírozva a kis gombócokat, vegyítettem.

Öntsd rá a zöldségekre a levet és alaposan keverd össze. Hagyd állni 4-6 órán át, közben persze keverd meg.

3. lépés

Töltsd üvegekbe, kissé nyomkodd is meg! Töltsd fel lével, majd celofánttal és a csavaros tetejével zárd le! Mehet a polcra.

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 1 kg uborka
  • 1 kg fejeskáposzta
  • 1 kg paprika
  • 1 kg vöröshagyma
  • 2 l víz
  • 2.5 dl 20%-s ételecet
  • 180 g cukor
  • 90 g só
  • 2 teáskanál szalicil
  • 1 teáskanál citromsav
  • 3 darab babérlevél
  • 5 darab egészbors
Csalamádé
Csalamádé

Csalamádé, csak így egyszerűen csalamádé: tegyél bele mindenféle finom zöldséget és kész a szenzációs savanyúság. Egész télre eláll, eccerű elkészíteni. Remekül illik a legtöbb féle ételhez, csak egy jó hetet kell kivárni, hogy kellően összeérjenek benne az ízek. Látványnak sem utolsó egy csalamádé az asztalon: zöld uborka és paradicsom(zöld), sárga és piros paprika, hófehér káposzta és hagyma. Apró dinnyét is tehetsz bele! A képen látható csalamádéból idén kimaradt a zöldparadicsom – elvitte a hirtelen jött fagy, egyébként ezt is tettem volna bele.

Az adag a végeredményt mutatja, a csalamádéval megtelt 720-750 ml-es üveget jelent. Minden lé nem fért a csalamádéra, de kellett ahhoz, hogy ellepje a felvágott zöldségeket. Használhatod más saláták leveként is, nem kell kiöntened. Az elkészítéséhez szükséges időben nincs benne a várakozás: kb egy óra volt a zöldségeket felvágni, legyalulni és a levet elkészíteni. További fél óra amíg üvegbe kerültek.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

A helyes táplálkozás alapjai

2021. április 21.|

Az egészséges táplálkozás és a fogyás kéz a kézben szokott járni. Amikor a gasztronómia izgalmas és ízletes vizein evezünk, akkor rengeteg receptet találunk. De vajon mi kell ahhoz, hogy az egészségünk sose károsodjon?

A mezőgazdaságban dolgozóknak is keresniük kell a jó recepteket

2021. március 24.|

A városi gyerekek gyakran nézik hatalmas szemekkel a vonuló traktorokat, és utána szívesen játszanak a lakásban. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy mit is takar a mezőgazdaságban dolgozni. Az egyre gyorsuló világ azt jelenti, hogy több élelmiszerre van szükség, így újabb és újabb földeket szántanak fel.

Go to Top