Kukorica prósza recept: édesen vagy sósan is készítheted

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Kukorica prósza recept: édesen vagy sósan is készítheted

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Keverd össze a kukoricalisztet a tejföllel, kefírrel, sóval és szódabikarbónával. Egy lágyan folyó masszát fogsz kapni. Ha mégis sűrűbb lenne, nem folyna szét a tál alján, adj hozzá két evőkanál tejet.

2. lépés

Kend ki margarinnal vagy sertészsírral a tepsit, amiben sütni fogod. A 4 adagot én pici (24x17cm) tepsiben szoktam kisütni. Ha csak szokványos méretű tepsid van, csinálj dupla mennyiséget. Öntsd a tepsibe a masszát. Dobálj rá tepertőt vagy kanalazz rá lekvár pacákat.

3. lépés

Süsd kis lángon (180 fok) 30 percig. Ha a lekvárt választottad feltétnek, a meleg prószára még szórhatsz porcukrot is. Ha a tepertőt, a forró prószát megkenheted még zsírral is. Kész!

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 1 dl tejföl
  • 2.5 dl kefír
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ízlés szerint margarin vagy zsír
  • ízlés szerint lekvár és porcukor vagy zsír és tepertő
Kukorica prósza recept: édesen vagy sósan is készítheted
Kukorica prósza recept: édesen vagy sósan is készítheted

A kukorica prósza készítése pofonegyszerű, és kevés munkát igényel. Készítheted édes vagy sós fogásként is: lekvárral vagy tepertővel megpakolva. A prószám olyan, mint egy igazán jó piskóta: könnyű és lágy.

Ha igazi prósza ínyenc vagy, házi tejből készítesz hozzá aludt tejet – de az az igazság, hogy ez sima bolti kefírrel is mennyei :)

Két okom volt kukoricaprószát készíteni. Egy, hogy a Futni születtünk c. könyvben olvastam, hogy az életüket futással töltő indiánok állandóan kukoricát esznek. Márpedig akkor egészséges kell, legyen! Másrészt apukám állandóan emlegette, hogy milyen finom kukoricaprószát evett gyerekkorában. Nem bántam meg, hogy része lett a kőeccerű konyhának :)

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Redőny és tetőablakok

2023. január 2.|

Ha árnyékolásról van szó, akkor a redőny az egyik legjobb lehetőség, ezért nem is meglepő, hogy a legtöbben ezt a megoldást választják, ha árnyékolásról van szó. […]

A kendermagolaj megjelenik a konyhákban

2022. december 26.|

A kendermag egyik legérdekesebb tulajdonsága az, hogy a konyhában is felhasználhatjuk. Az egészségtudatos étkezésnek köszönhetően a kender tápanyagforrásként is megjelenik a köztudatban, főleg, a vegetáriánus konyhákban, ahol az egyik legnagyobb problémát a növényi alapú fehérjeforrás [...]

Tetőablak a konyhában

2022. november 21.|

A tetőtéri konyhaablakok nagyon fontos funkciót látnak el, épp ezért kiválasztásukat nem árt alaposan megfontolni. A konyha a családi élet egyik fontos helyszíne, a közös étkezések, főzések, beszélgetések terepe. […]

Go to Top