Bodzaszörp

Alapanyag kategória: bodzavirág, citrom, cukor, nátrium-benzoát

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A kristálycukor 10%-át tedd egy lábasba és karamellizáld meg. Ez kb 5 perc. A karamellizálás azt jelenti, hogy a száraz lábasban melegítsd addig – folyamatos keverés mellett – a kristálycukrot, amíg az teljesen folyóssá nem válik, színe pedig guszta barna lesz.

Öntsd fel óvatosan a karamellt fél liter vízzel! A víztől a karamell megkeményedik, szilárddá válik, fröcsöghet. Mire a víz átmelegszik, addigra a karamell szépen feloldódik benne.

2. lépés

Öntsd a maradék vizet is hozzá, tedd bele a maradék kristálycukrot és forrald fel. Addig feltétlenül keverd a levet, amíg a kristálycukor fel nem olvadt!

3. lépés

Hűtsd le a kész szirupot, ha langyos, keverd el benne a citromsavat, vagy akár használhatsz aszkorbinsavat (azaz C-vitamint) is. Öntsd az üvegbe készített bodzavirágokra.

4. lépés

Amíg felforr és majd lehűl a szirup, addig moss ki egy 5 literes üveget – vagy többet, ha nagyobb mennyiséget készítenél!

Rakd a bodzavirágot az üvegbe, a szárát olyan rövidre vágva, amennyire csak lehet. Ne mosd meg, mert azzal kimosod belőle a szörp legértékesebb és legfinomabb ízesítőjét, a virágport. Célszerű forgalom mentes helyről gyűjteni a virágokat. 

Karikázd fel a citromot és tedd azt is az üvegbe.

A citromlevet is töltheted az üvegbe, s már jöhet is rá a langyosra hűlt szirup.

5. lépés

Az üvegben legfelül lesz a bodzavirág és a citromkarikák is, ezért keverd meg legalább egyszer naponta!

3-4 napot is kivárhatsz, de igazából már 2 nap szorgalmas kevergetés után leszűrheted,

Szűrd le a kész szörpöt és töltsd üvegekbe! Tehetsz celofánt is a csavaros tető alá. Mehet a spájzba, fogyaszd ásványvízzel higítva.

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 15 darab bodzavirág
  • 3 darab citrom
  • 1 kg kristálycukor
  • 20 g citromsav
  • 1 darab citrom leve
  • 3 l víz
Bodzaszörp
Bodzaszörp

A bodzaszörp recept házilag könnyen, viszonylag olcsón és gyorsan elkészíthető! Ha nem fogyna el, akkor télre is eláll :-), tehát ez a bodzaszörp télire való változata, citromsavval vagy akár aszkorbinsavval, tehát tartósítószer nélkül. Egy órányi munka van vele, aztán napokig érlelődik.

A hozzávalók egy 5 literes befőttes üvegben elférnek, így a kevergetéshez folyamatosan szem előtt lehet. A citrom mennyiségét növelheted, ha savanykásabb ízt szeretnél. A citromlevet pótolhatod citromsavval is, de citrom mindenképpen csakis olyan legyen benne, amelynek a héja emberi fogyasztásra alkalmas legyen. Vegyél hozzá vagy bio citromot, vagy olyat, amelynek a csomagolásán a felirat egyértelműen rajta van. A vegyszerrel kezelt citromhéjjal csak mérgeznéd a bodzavirág szörp imádókat.

Elég egyszer megkóstolnod, s aztán egy bodzabokorral találkoznod, hogy elkészítsd! A bodzavirág aranyló porától, puszta látványától már érzem az ízét :-)

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top