Recept kategória: Egészséges, gluténmentes receptek, gyümölcsös, ital, olcsó ételek, vegán, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: bodzavirág, citrom, cukor, nátrium-benzoát
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A kristálycukor 10%-át tedd egy lábasba és karamellizáld meg. Ez kb 5 perc. A karamellizálás azt jelenti, hogy a száraz lábasban melegítsd addig – folyamatos keverés mellett – a kristálycukrot, amíg az teljesen folyóssá nem válik, színe pedig guszta barna lesz.
Öntsd fel óvatosan a karamellt fél liter vízzel! A víztől a karamell megkeményedik, szilárddá válik, fröcsöghet. Mire a víz átmelegszik, addigra a karamell szépen feloldódik benne.
2. lépés
Öntsd a maradék vizet is hozzá, tedd bele a maradék kristálycukrot és forrald fel. Addig feltétlenül keverd a levet, amíg a kristálycukor fel nem olvadt!
3. lépés
Hűtsd le a kész szirupot, ha langyos, keverd el benne a citromsavat, vagy akár használhatsz aszkorbinsavat (azaz C-vitamint) is. Öntsd az üvegbe készített bodzavirágokra.
4. lépés
Amíg felforr és majd lehűl a szirup, addig moss ki egy 5 literes üveget – vagy többet, ha nagyobb mennyiséget készítenél!
Rakd a bodzavirágot az üvegbe, a szárát olyan rövidre vágva, amennyire csak lehet. Ne mosd meg, mert azzal kimosod belőle a szörp legértékesebb és legfinomabb ízesítőjét, a virágport. Célszerű forgalom mentes helyről gyűjteni a virágokat.
Karikázd fel a citromot és tedd azt is az üvegbe.
A citromlevet is töltheted az üvegbe, s már jöhet is rá a langyosra hűlt szirup.
5. lépés
Az üvegben legfelül lesz a bodzavirág és a citromkarikák is, ezért keverd meg legalább egyszer naponta!
3-4 napot is kivárhatsz, de igazából már 2 nap szorgalmas kevergetés után leszűrheted,
Szűrd le a kész szörpöt és töltsd üvegekbe! Tehetsz celofánt is a csavaros tető alá. Mehet a spájzba, fogyaszd ásványvízzel higítva.
Hozzávalók
- 15 darab bodzavirág
- 3 darab citrom
- 1 kg kristálycukor
- 20 g citromsav
- 1 darab citrom leve
- 3 l víz

A bodzaszörp recept házilag könnyen, viszonylag olcsón és gyorsan elkészíthető! Ha nem fogyna el, akkor télre is eláll :-), tehát ez a bodzaszörp télire való változata, citromsavval vagy akár aszkorbinsavval, tehát tartósítószer nélkül. Egy órányi munka van vele, aztán napokig érlelődik.
A hozzávalók egy 5 literes befőttes üvegben elférnek, így a kevergetéshez folyamatosan szem előtt lehet. A citrom mennyiségét növelheted, ha savanykásabb ízt szeretnél. A citromlevet pótolhatod citromsavval is, de citrom mindenképpen csakis olyan legyen benne, amelynek a héja emberi fogyasztásra alkalmas legyen. Vegyél hozzá vagy bio citromot, vagy olyat, amelynek a csomagolásán a felirat egyértelműen rajta van. A vegyszerrel kezelt citromhéjjal csak mérgeznéd a bodzavirág szörp imádókat.
Elég egyszer megkóstolnod, s aztán egy bodzabokorral találkoznod, hogy elkészítsd! A bodzavirág aranyló porától, puszta látványától már érzem az ízét :-)
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]