Bodzaszörp

Alapanyag kategória: bodzavirág, citrom, cukor, nátrium-benzoát

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A kristálycukor 10%-át tedd egy lábasba és karamellizáld meg. Ez kb 5 perc. A karamellizálás azt jelenti, hogy a száraz lábasban melegítsd addig – folyamatos keverés mellett – a kristálycukrot, amíg az teljesen folyóssá nem válik, színe pedig guszta barna lesz.

Öntsd fel óvatosan a karamellt fél liter vízzel! A víztől a karamell megkeményedik, szilárddá válik, fröcsöghet. Mire a víz átmelegszik, addigra a karamell szépen feloldódik benne.

2. lépés

Öntsd a maradék vizet is hozzá, tedd bele a maradék kristálycukrot és forrald fel. Addig feltétlenül keverd a levet, amíg a kristálycukor fel nem olvadt!

3. lépés

Hűtsd le a kész szirupot, ha langyos, keverd el benne a citromsavat, vagy akár használhatsz aszkorbinsavat (azaz C-vitamint) is. Öntsd az üvegbe készített bodzavirágokra.

4. lépés

Amíg felforr és majd lehűl a szirup, addig moss ki egy 5 literes üveget – vagy többet, ha nagyobb mennyiséget készítenél!

Rakd a bodzavirágot az üvegbe, a szárát olyan rövidre vágva, amennyire csak lehet. Ne mosd meg, mert azzal kimosod belőle a szörp legértékesebb és legfinomabb ízesítőjét, a virágport. Célszerű forgalom mentes helyről gyűjteni a virágokat. 

Karikázd fel a citromot és tedd azt is az üvegbe.

A citromlevet is töltheted az üvegbe, s már jöhet is rá a langyosra hűlt szirup.

5. lépés

Az üvegben legfelül lesz a bodzavirág és a citromkarikák is, ezért keverd meg legalább egyszer naponta!

3-4 napot is kivárhatsz, de igazából már 2 nap szorgalmas kevergetés után leszűrheted,

Szűrd le a kész szörpöt és töltsd üvegekbe! Tehetsz celofánt is a csavaros tető alá. Mehet a spájzba, fogyaszd ásványvízzel higítva.

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 15 darab bodzavirág
  • 3 darab citrom
  • 1 kg kristálycukor
  • 20 g citromsav
  • 1 darab citrom leve
  • 3 l víz
Bodzaszörp
Bodzaszörp

A bodzaszörp recept házilag könnyen, viszonylag olcsón és gyorsan elkészíthető! Ha nem fogyna el, akkor télre is eláll :-), tehát ez a bodzaszörp télire való változata, citromsavval vagy akár aszkorbinsavval, tehát tartósítószer nélkül. Egy órányi munka van vele, aztán napokig érlelődik.

A hozzávalók egy 5 literes befőttes üvegben elférnek, így a kevergetéshez folyamatosan szem előtt lehet. A citrom mennyiségét növelheted, ha savanykásabb ízt szeretnél. A citromlevet pótolhatod citromsavval is, de citrom mindenképpen csakis olyan legyen benne, amelynek a héja emberi fogyasztásra alkalmas legyen. Vegyél hozzá vagy bio citromot, vagy olyat, amelynek a csomagolásán a felirat egyértelműen rajta van. A vegyszerrel kezelt citromhéjjal csak mérgeznéd a bodzavirág szörp imádókat.

Elég egyszer megkóstolnod, s aztán egy bodzabokorral találkoznod, hogy elkészítsd! A bodzavirág aranyló porától, puszta látványától már érzem az ízét :-)

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza

2025. augusztus 10.|

A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]

Go to Top