Lekváros bukta kenyérsütőgépben

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Lekváros bukta kenyérsütőgépben

Alapanyag kategória: cukor, lekvár, liszt, olaj, , tej, tojás

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Készítsd a kenyérgépbe a tejet, sót, cukrot, olajat, lisztet és élesztőt, indítsd el a tészta programot! Egy óra elteltével már veheted is ki a tésztát, nem kell vele a teljes programidőt megvárni.

2. lépés

Deszkán nyújtsd el kb 1 cm vastagságúra! ÉLes késsel vágd fel úgy, hogy téglalapokat kapj. Hosszában szoktam vágni három felé, majd keresztbe, amennyi belefér.

3. lépés

Minden téglalap alakú tésztára tegyél sütésálló lekvárt és tekerd fel, rakd szikonlappal vagy sütőpapírral takart tepsire. Nem kell nagy rést hagyni közöttük, csak éppen meg lehessen kenni tojással. Akkor is nagyon finom és melegen még szét lehet őket szedni sütés után, ha menetközben még összekelnek.

A tojást verd fel kissé a tojáskenővel, majd alaposan kend meg a buktákat vele.

4. lépés

Süsd meg a lehető legkisebb fokozaton! Ha tudod, hagyhatod a tepsin pihenni és kelni a tésztát 5-10 percet, de ha nincs az sem baj. Kb 30-35 perc alatt sül szép pirosra.

Hozzávalók

8 adaghoz

  • 70 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 kávéskanál só
  • 3 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 darab tojás a kenéshez
Lekváros bukta kenyérsütőgépben
Lekváros bukta kenyérsütőgépben

Lekváros bukta kenyérsütőgépben a kenyérsütőgép tészta program megléte szülte. Dagaszt és keleszt, s ha pizzatésztát lehet vele készíteni, akkor lehet édes kelt tésztát is gyúratni vele!

Az édes kelt tésztákat, azaz amelyeket édes töltelékkel töltünk, pl mákkal, meggyel, lekvárral, cukrozott kakaóva – alapvetően tejjel szokás elkészítni, így az első változtatás a sós tésztákhoz képest, hogy lecseréltem a vizet tejjel, és mivel laktózérzékeny is van a családban, ezért laktózmentes tejre cseréltem. Egy picit kevesebb sót, egy picit több cukrott, …a sós tésztáknál szokásos liszt mennyiség volt a maradó. Így alakult ki, s azóta már nagyon sokszor elkészített édes kelt tésztám.

A recept hozzávalói egy két lapátos kenyérgép 1 kg-s kenyér súlyával megegyező mennyiségű tésztát ad ki.

Fontos, hogy a lekvár sütésálló legyen, hogy ne folyjon ki a buktából. Többféle ízben is kapni lehet ezt boltban – sárgabarack, vegyes lekvár, birsalma, szilva.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top