Recept kategória: kenyérsütőgép, Reggeli receptek
Alapanyag kategória: cukor, lenmag liszt, liszt, olívaolaj, sikér, Só, szárított élesztő, teljes kiőrlésű liszt, tojás, víz
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A kenyérsütőgép medencéjébe öntsd a 4 dl vizet, majd jöhet rá a kimért liszt keverék. A tetejére – elkülönítve egymástól – a só, cukor, olaj, élesztő.
A dagasztó programot indítsd el – egy óra múlva a géped márkájától függetlenül mindenképpen vedd ki a tésztát .
2. lépés
A kelesztőből kivéve a tésztát, egy lisztezett vágódeszkára tedd – vagy borítsd alufóliával, folpackkal az asztal egy részét.
3. lépés
Sütőpapírral vagy szilikonlappal borított tepsire tedd a megformázott tésztákat: a bagettekhez sodord meg kicsit hosszúkásra a tésztákat, zsemléhez kerekre.
4. lépés
A tojást egy pohárban keverd fel, tojáskenővel. Kend meg tojással a tésztákat és ha van, szórd meg lenmaggal vagy szezámmaggal. Ha van egy jó éles és vékonypengéjű késed, vagy recés késed, akkor díszítésül bevághatod őket.
5. lépés
Ha időd engedi, akkor pihentetheted mielőtt a sütőbe teszed.
Kb 35 perc kell a teljes átsülésig, a lehető legkisebb sütési fokozaton. A tészta szép sárgás-barnás színt kap.
Hozzávalók
- 590 g kenyérliszt vagy sima finomliszt
- 10 g lenmag liszt (elhagyható)
- 100 g teljeskiőrlésű liszt (vagy ehelyett is mehet finomliszt)
- 1 teáskanál sikér (elhagyható)
- 2 kávéskanál só
- 2 teáskanál cukor
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 zacskó szárított élesztő
- 4 dl víz
- 1 darab tojás a kenéshez
- ízlés szerint lenmag vagy szezámmag a tetejére (elhagyható)

Kenyérsütőgéppel sütöm a családom kenyerét már évek óta. Ha későn eszmélek rá, hogy a következő evéshez már nincs kenyér, akkor jöhet a bagett, kifli, zsemle, …időben némileg gyorsabban elkészülhet, mint a kenyér, de egy kicsit többet kell vele dolgozni.
Bagett kenyérsütőgéppel – hogyan?!
Dagasztó programmal készül a tészta, kézzel marad a formázás és a sütés, kenyérsütőgépen kívül. Gázsütőben sül a bagettem, a legkisebb lángon, azaz 1-es fokozaton.
Mennyi idő a bagett elkészítése?
A megadott idő a következőkből jön össze:
- Kb 5 perc a dagasztáshoz bekészíteni a tésztához
- A kenyérsütőgéppel dagasztva és egy keveset kelesztve, kell 1 óra (a gép márkájától függetlenül nem szabad egy óránál tovább benne hagyni a tésztát)
- kb 10 perc a formázás, kenés és szórás
- 35 perc a sütés
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]