Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Lenmagvas bagett

Kenyérsütőgéppel készült bagettek, kiflik

Kenyérsütőgéppel sütöm a családom kenyerét már évek óta. Ha későn eszmélek rá, hogy a következő evéshez már nincs kenyér, akkor jöhet a bagett, kifli, zsemle, ...időben némileg gyorsabban elkészülhet, mint a kenyér, de egy kicsit többet kell vele dolgozni.

Bagett kenyérsütőgéppel - hogyan?!

Dagasztó programmal készül a tészta, kézzel marad a formázás és a sütés, kenyérsütőgépen kívül. Gázsütőben sül a bagettem, a legkisebb lángon, azaz 1-es fokozaton.

Mennyi idő a bagett elkészítése?

A megadott idő a következőkből jön össze:

  1. Kb 5 perc a dagasztáshoz bekészíteni a tésztához
  2. A kenyérsütőgéppel dagasztva és egy keveset kelesztve, kell 1 óra (a gép márkájától függetlenül nem szabad egy óránál tovább benne hagyni a tésztát)
  3. kb 10 perc a formázás, kenés és szórás
  4. 35 perc a sütés
12 adag
Hozzávalók: 
590
g
kenyérliszt vagy sima finomliszt
10
g
lenmag liszt (elhagyható)
100
g
teljeskiőrlésű liszt (vagy ehelyett is mehet finomliszt)
1
teáskanál
sikér (elhagyható)
2
kávéskanál
2
teáskanál
cukor
2
teáskanál
olívaolaj
1
zacskó
szárított élesztő
4
dl
víz
1
darab
tojás a kenéshez
ízlés szerint
lenmag vagy szezámmag a tetejére (elhagyható)
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A kenyérsütőgép medencéjébe öntsd a 4 dl vizet, majd jöhet rá a kimért liszt keverék. A tetejére - elkülönítve egymástól - a só, cukor, olaj, élesztő.

A dagasztó programot indítsd el - egy óra múlva a géped márkájától függetlenül mindenképpen vedd ki a tésztát.

2. lépés

A kelesztőből kivéve a tésztát, egy lisztezett vágódeszkára tedd - vagy borítsd alufóliával, folpackkal az asztal egy részét.

Éles késsel vágd a tésztát 12 darabba. Felezés után harmadolni majd a harmadokat 4 részre szoktam felvágni, így lesz belőle 12 bagett vagy kifli vagy zsemle :-)

3. lépés

Sütőpapírral vagy szilikonlappal borított tepsire tedd a megformázott tésztákat: a bagettekhez sodord meg kicsit hosszúkásra a tésztákat, zsemléhez kerekre.

Úgy rakd őket egymás mellé, hogy legyen hely közöttük, a meleg sütőben még kelni fognak.

4. lépés

A tojást egy pohárban keverd fel, tojáskenővel. Kend meg tojással a tésztákat és ha van, szórd meg lenmaggal vagy szezámmaggal. Ha van egy jó éles és vékonypengéjű késed, vagy recés késed, akkor díszítésül bevághatod őket.

5. lépés

Ha időd engedi, akkor pihentetheted mielőtt a sütőbe teszed.

Kb 35 perc kell a teljes átsülésig, a lehető legkisebb sütési fokozaton. A tészta szép sárgás-barnás színt kap.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)