Lenmagvas bagett

Recept kategória: kenyérsütőgép, Reggeli receptek

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A kenyérsütőgép medencéjébe öntsd a 4 dl vizet, majd jöhet rá a kimért liszt keverék. A tetejére – elkülönítve egymástól – a só, cukor, olaj, élesztő.

A dagasztó programot indítsd el –  egy óra múlva a géped márkájától függetlenül mindenképpen vedd ki a tésztát .

2. lépés

A kelesztőből kivéve a tésztát, egy lisztezett vágódeszkára tedd – vagy borítsd alufóliával, folpackkal az asztal egy részét.

3. lépés

Sütőpapírral vagy szilikonlappal borított tepsire tedd a megformázott tésztákat: a bagettekhez sodord meg kicsit hosszúkásra a tésztákat, zsemléhez kerekre.

4. lépés

A tojást egy pohárban keverd fel, tojáskenővel. Kend meg tojással a tésztákat és ha van, szórd meg lenmaggal vagy szezámmaggal. Ha van egy jó éles és vékonypengéjű késed, vagy recés késed, akkor díszítésül bevághatod őket.

5. lépés

Ha időd engedi, akkor pihentetheted mielőtt a sütőbe teszed.

Kb 35 perc kell a teljes átsülésig, a lehető legkisebb sütési fokozaton. A tészta szép sárgás-barnás színt kap.

Hozzávalók

12 adaghoz

  • 590 g kenyérliszt vagy sima finomliszt
  • 10 g lenmag liszt (elhagyható)
  • 100 g teljeskiőrlésű liszt (vagy ehelyett is mehet finomliszt)
  • 1 teáskanál sikér (elhagyható)
  • 2 kávéskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 4 dl víz
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • ízlés szerint lenmag vagy szezámmag a tetejére (elhagyható)
Lenmagvas bagett
Lenmagvas bagett

Kenyérsütőgéppel sütöm a családom kenyerét már évek óta. Ha későn eszmélek rá, hogy a következő evéshez már nincs kenyér, akkor jöhet a bagett, kifli, zsemle, …időben némileg gyorsabban elkészülhet, mint a kenyér, de egy kicsit többet kell vele dolgozni.

Bagett kenyérsütőgéppel – hogyan?!

Dagasztó programmal készül a tészta, kézzel marad a formázás és a sütés, kenyérsütőgépen kívül. Gázsütőben sül a bagettem, a legkisebb lángon, azaz 1-es fokozaton.

Mennyi idő a bagett elkészítése?

A megadott idő a következőkből jön össze:

  1. Kb 5 perc a dagasztáshoz bekészíteni a tésztához
  2. A kenyérsütőgéppel dagasztva és egy keveset kelesztve, kell 1 óra (a gép márkájától függetlenül nem szabad egy óránál tovább benne hagyni a tésztát)
  3. kb 10 perc a formázás, kenés és szórás
  4. 35 perc a sütés

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Kiknek való a vendéglátás?

2024. december 29.|

Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]

Go to Top