Klafuti (Clafoutis)

Alapanyag kategória: cseresznye, cukor, liszt, sárgabarack, , tej, tojás, vaj

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

 Mosd meg a gyümölcsöt, csepegtesd le. A cseresznyét nem kell kimagozni, én felezett sárgabarackot használtam. Vajazz ki egy hőálló tálat, öntsd bele a gyümölcsöt, és szórj rá 5 dkg cukrot. Tedd félre.

2. lépés

Mérd ki egy tálba a lisztet, add hozzá a sót, maradék cukrot, majd a tojásokat. Keverőlapáttal, vagy keverőgéppel kezdd keverni, közben öntsd hozzá a tejet, és a megolvasztott vajat. Keverd (nagyjából) simára a tésztát. (Lényegében egy sűrű palacsintatésztát kapsz.)

3. lépés

 Öntsd a tésztát a gyümölcsre, hintsd meg kevés cukorral a tetejét, és 190 C-on (alacsony lángon) 45-50 perc alatt süsd készre. (Ha a teteje vonzón pirulttá változik, kész. :)) Langyosan fogyasztva a legtökéletesebb az élmény!

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 130 g liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 3 kávéskanál tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 40 dkg cseresznye vagy sárgabarack
Klafuti (Clafoutis)
Klafuti (Clafoutis)

Palacsintát kért a család, de nem volt kedvem a sütögetéshez, ezért eszembe jutott, hogy ideje kipróbálni a francia tejespitét, a clafoutis-t (ejtsd: klafuti).

Ez egy francia eredetű édesség, egy olyan süti, ami ízében és összetételében hasonlít a palacsintára. Viszont kevésbé köti az embert a konyhába (nem egyesével kell kisütni, hanem a sütőben), ráadásul gyümölcsös is.

A hagyományos francia pite recept magozatlan cseresznyével íródott, így cseresznyés lepényként vagy cseresznye klafuti receptként is hallhattál már róla. Nagyon finom meggyel, szilvával és eperrel is, de cseresznye hiányában leginkább a barackos változat a népszerű.

A kész klafuti nagyon puha, és inkább emlékeztet a krémes sárga részére, mint piskótára. Kinézetre így talán kevésbé egy látványos étek, nálam a ronda, de finom kategóriát erősíti!

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top