Recept kategória: Ebéd ötletek, egyszerű sütik, gyümölcsös, olcsó ételek, Uzsonna, Vacsora ötletek
Alapanyag kategória: cseresznye, cukor, liszt, sárgabarack, Só, tej, tojás, vaj
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Mosd meg a gyümölcsöt, csepegtesd le. A cseresznyét nem kell kimagozni, én felezett sárgabarackot használtam. Vajazz ki egy hőálló tálat, öntsd bele a gyümölcsöt, és szórj rá 5 dkg cukrot. Tedd félre.
2. lépés
Mérd ki egy tálba a lisztet, add hozzá a sót, maradék cukrot, majd a tojásokat. Keverőlapáttal, vagy keverőgéppel kezdd keverni, közben öntsd hozzá a tejet, és a megolvasztott vajat. Keverd (nagyjából) simára a tésztát. (Lényegében egy sűrű palacsintatésztát kapsz.)
3. lépés
Öntsd a tésztát a gyümölcsre, hintsd meg kevés cukorral a tetejét, és 190 C-on (alacsony lángon) 45-50 perc alatt süsd készre. (Ha a teteje vonzón pirulttá változik, kész. :)) Langyosan fogyasztva a legtökéletesebb az élmény!
Hozzávalók
- 130 g liszt
- 1 kávéskanál só
- 3 kávéskanál tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 40 dkg cseresznye vagy sárgabarack

Palacsintát kért a család, de nem volt kedvem a sütögetéshez, ezért eszembe jutott, hogy ideje kipróbálni a francia tejespitét, a clafoutis-t (ejtsd: klafuti).
Ez egy francia eredetű édesség, egy olyan süti, ami ízében és összetételében hasonlít a palacsintára. Viszont kevésbé köti az embert a konyhába (nem egyesével kell kisütni, hanem a sütőben), ráadásul gyümölcsös is.
A hagyományos francia pite recept magozatlan cseresznyével íródott, így cseresznyés lepényként vagy cseresznye klafuti receptként is hallhattál már róla. Nagyon finom meggyel, szilvával és eperrel is, de cseresznye hiányában leginkább a barackos változat a népszerű.
A kész klafuti nagyon puha, és inkább emlékeztet a krémes sárga részére, mint piskótára. Kinézetre így talán kevésbé egy látványos étek, nálam a ronda, de finom kategóriát erősíti!
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]