Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Rétes recept réteslapból

Rétes recept réteslapból

Rétes receptem réteslapból indul ki és 2 adagról szól, mert 2 tepsivel, azaz 2x4 rúd készült a hozzávalókból.

Egy rétes rúdhoz 2 réteslap kell - ugyan még 8 lapos réteslap csomagot boltban még nem láttam, viszont 9 lapos kapható, ilyet szoktam venni hozzá.

A tölteléket nem sajnálom belőle, különösen a meggyet rakom sűrűn, mi így szeretjük. Általában szilveszter környékén biztosan sütök, de máskor is szívesen nekiállok. Elronthatatlan és olyan töltelékkel töltöd, amilyet éppen megkívántál, amilyet szeretsz.

A teljes elkészítési idő nagyrészt a töltelék elkészítéséről szól, az összeállítás kényelmesen fél óra alatt meg is van, a sütéshez pedig nem kell sok idő, alig 10 - 15 perc alatt pirosodik is a rétes rudak teteje.

Szoktunk almás rétest is készíteni - akár nyári almával is! Ehhez kb 1 kg almát lereszelünk, ízesítjük őrölt fahéjjal, citromlével, cukorral vagy édesítőszerrel. Ebből 2 rúd almás rétesre bizonyosan futja.

 

2 adag
Hozzávalók: 
2
csomag
réteslap min 8 lap /csomag
3
evőkanál
zsír
50
dkg
túró
4
evőkanál
porcukor
4
evőkanál
mazsola
1
darab
tojás
2
dl
búzadara
4
evőkanál
cukor
25
dkg
darált mák
4
teáskanál
cukor
ízlés szerint
meggybefőtt
5
evőkanál
zsemlemorzsa
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Elkészítjük a túrós tölteléket (2 rétes rúdba elegendő):

  • a túrót egy keverőtálba öntjük, villával átnyomkodjuk, hogy ne legyen benne nagyobb csomó,
  • hozzáadjuk a porcukrot, a mazsolát és a tojást, alaposan kikeverjük,
  • egy-két evőkanál tejföl jól jöhet hozzá, hogy kicsit krémesebb állaga legyen a tölteléknek. Mindenáron nem szükséges bele, kóstolással döntsd el! Kóstolással tedd a porcukrot is bele, a hozzávalóknál ez csak hozzávetőlegesen van megadva.
2. lépés

Elkészítjük a mákos tölteléket (3 rétes rúdba elegendő):

  • daráljuk le, ha nem darált mák van otthon, adjunk hozzá annyi porcukrot, amennyivel már édesnek érezzük.
  • a meggyet a befőttes üvegből rakjuk egy szűrőre, hogy a leve le tudjon csöpögni a felhasználásig. A mennyiséggel számítsunk a darás-meggyeshez is.
3. lépés

Elkészítjük a darás tölteléket (3 rétes rúdba elegendő):

  • kb egy két dl-s bögre búzadarát pirítsunk meg, öntsük fel kb ugyanekkora mennyiségű vízzel, így lesz megfelelő az állaga. Ha még nem pirítottál darát, akkor ajánlom figyelmedbe a búzadara elkészítését leíró receptünket.
  • az elkészült darát le kell hűteni és csak ezután édesíteni.
4. lépés

Most vegyük elő a réteslapokat, egy réteslap méretű megnedvesített konyharuhát.

A zsírt olvasszuk fel, kenhetőnek kell lennie. Szilikon ecsetet használok a zsír kenéséhez-, fröcsöléséhez.

A tepsiket készítsük elő, béleljük ki sütőpapírral vagy szilikonnal, ám arra számítsunk, hogy a rétest leginkább a tepsiben lehet szépen felszelni. Legalkalmasabb ezért a zománc bevonatú tepsiben sütni. A sütőpapírt tán el is lehet hagyni, hiszen zsírozzuk a rétest, így sosem fog leragadni a tepsi aljába, papír nélkül sem.

5. lépés
  • a megnedvesített konyharuhát kiterítjük, erre jön rá egy réteslap,
  • pötyögtessük meg a zsírral ezt a réteslapot, majd erre fektessük rá a második réteslapot.
  • a töltelék következik, a kiterített rétes magasságának kb harmadáig rakjuk-, terítjük a tölteléket. A túrós- illetve almás töltelék esetén a töltelék előtt egy kis zsemlemorzsával megszórjuk a réteslapot, hogy kevésbé áztassa el a tésztát a töltelék.
  • szorosan csavarjuk fel a rétest! Segítségünkre lehet a nedves konyharuha is! Félúton a rétesrúd végét kicsit tapasszuk be, a tölteléknek nem hagyva utat, hogy kifollyon.
6. lépés

A megtöltött rétesrudakat szépen egymás mellé tesszük a tepsibe. Szokásos gáztepsiben 4 rúd fér el úgy, hogy nem érnek egymáshoz.

A rudakat a folyékony zsírral szoktam megkenni. Volt idő, mikor tojással is megkentem, de ez elhagyható, nincs hozzáadott értéke!

7. lépés

Kb 10-15 perc alatt megpirul a rétes, nem kell hozzá a legnagyobb hő sem. Várjuk meg amíg kicsit meghül, úgy vágjuk fel, rakjuk tányérra, szórjuk meg porcukorral.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)