Recept kategória: sütemény, Szilveszteri, újévi receptek, túrós süti receptek
Alapanyag kategória: búzadara, magozott meggy, mák, túró
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Elkészítjük a túrós tölteléket (2 rétes rúdba elegendő):
2. lépés
Elkészítjük a mákos tölteléket (3 rétes rúdba elegendő):
3. lépés
Elkészítjük a darás tölteléket (3 rétes rúdba elegendő):
4. lépés
Most vegyük elő a réteslapokat, egy réteslap méretű megnedvesített konyharuhát.
A tepsiket készítsük elő, béleljük ki sütőpapírral vagy szilikonnal, ám arra számítsunk, hogy a rétest leginkább a tepsiben lehet szépen felszelni. Legalkalmasabb ezért a zománc bevonatú teps iben sütni. A sütőpapírt tán el is lehet hagyni, hiszen zsírozzuk a rétest, így sosem fog leragadni a tepsi aljába, papír nélkül sem.
5. lépés
6. lépés
A megtöltött rétesrudakat szépen egymás mellé tesszük a tepsibe. Szokásos gáztepsiben 4 rúd fér el úgy, hogy nem érnek egymáshoz.
A rudakat a folyékony zsírral szoktam megkenni. Volt idő, mikor tojással is megkentem, de ez elhagyható, nincs hozzáadott értéke!
7. lépés
Kb 10-15 perc alatt megpirul a rétes, nem kell hozzá a legnagyobb hő sem. Várjuk meg amíg kicsit meghül, úgy vágjuk fel, rakjuk tányérra, szórjuk meg porcukorral.
Hozzávalók
- 2 csomag réteslap min 8 lap /csomag
- 3 evőkanál zsír
- 50 dkg túró
- 4 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál mazsola
- 1 darab tojás
- 2 dl búzadara
- 4 evőkanál cukor
- 25 dkg darált mák
- 4 teáskanál cukor
- ízlés szerint meggybefőtt
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
Rétes receptem réteslapból indul ki és 2 adagról szól, mert 2 tepsivel, azaz 2×4 rúd készült a hozzávalókból.
Egy rétes rúdhoz 2 réteslap kell – ugyan még 8 lapos réteslap csomagot boltban még nem láttam, viszont 9 lapos kapható, ilyet szoktam venni hozzá.
A tölteléket nem sajnálom belőle, különösen a meggyet rakom sűrűn, mi így szeretjük. Általában szilveszter környékén biztosan sütök, de máskor is szívesen nekiállok. Elronthatatlan és olyan töltelékkel töltöd, amilyet éppen megkívántál, amilyet szeretsz.
A teljes elkészítési idő nagyrészt a töltelék elkészítéséről szól, az összeállítás kényelmesen fél óra alatt meg is van, a sütéshez pedig nem kell sok idő, alig 10 – 15 perc alatt pirosodik is a rétes rudak teteje.
Szoktunk almás rétest is készíteni – akár nyári almával is! Ehhez kb 1 kg almát lereszelünk, ízesítjük őrölt fahéjjal, citromlével, cukorral vagy édesítőszerrel. Ebből 2 rúd almás rétesre bizonyosan futja.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]
Ezért elengedhetetlen a vendéglátósok számára a pihenés
A vendéglátásban dolgozók élete rendkívül pörgős. Egy hosszabb műszakhoz szükségük van energiára, hiszen sem a pincéreknek, sem a szakácsoknak, sem a konyhai kisegítőknek nincs lehetőségük nap közben pihenni. […]