Gombás ponty

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Az egyben hagyott és megtisztított hal előkészítése: kívül belül sózom, borsozom kissé. A gerincéig bevagdosom, kb ujjnyi távolságokban – ide jön majd a margarin és a hagyma karikák, de egyelőre félreteszem, a fűszerek hadd járják át.

2. lépés

A sütőedényt jó vastagon kikenem margarinnal, majd rászeletelem a megtisztított burgonyát, vékony korog formájúra vágva.

Kissé sózom, borsozom – a feke teborsot szeretem frissen őrölt-, színes borssal lecserélni. Ebben többféle bors van, nagyon kellemes az íze. Ha teheted, akkor frissen őröld a borsot!

3. lépés

Megtisztítom a többi zöldséget: gombát, zöldpaprikát és hagymát.

Vékony szeletekre vágom a gombát, karikákra a paprikát és a hagymát vékony karikákra. Ha nagyobb lenne a hagyma, akkor jó lesz a félkarikára vágva is.

4. lépés

Ráültetem a pontyot a krumplira: a felvágott hasánál húzom szét, a gerince marad felül, a gerince púposodik.

A gerincénél, minden egyes bevágásba teszek egy-egy szelet margarint és hagyma karikákat 

5. lépés

A karikákra vágott zöldpaprikát és a szeletelt gombát elterítem a hal köré.

Megsózom és kissé borssal is meghintem.

6. lépés

Megkenem-, meglocsolom tejföllel és kisebb margarin darabokat vágok még rá. Lefedem a sütőedény fedőjével vagy alufóliával/sütő fóliával és mehet a sütőbe.

7. lépés

Kb 40 percig párolom – a 8-as skálán az 5-öst beállítva. Ezután ellenőrzöm a krumpli puhaságát. Ha a krumpli megpuhult, akkor a többi összetevő is jó.

Ha még nem lenne puha a krumpli, akkor a fedéssel mehet még vissza a sütőbe,

Hozzávalók

8 adaghoz

  • 1.5 kg ponty
  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg margarin
  • 1 darab lilahagyma
  • 2 darab zöldpaprika
  • 3 dl tejföl
  • 25 dkg gomba
  • 1 kávéskanál só és őrölt bors
Gombás ponty
Gombás ponty

Egyszerűen összeállítható tepsiben vagy kacsasütőben, utána már csak a sütést kell ellenőrizni. Körettel együtt készül, így arra sincs gond.

A pontyot elég az elején befűszerezni, célszerű az elkészítés lépéseit követni.

Ha kisebb adagot szeretnél, akkor elkészítheted szeletekből is, ekkor a halszeleteket borítsd be a hagyma- és paprika karikákkal,  gombával. A krumli lesz alatta.

Ha úgy tetszik, lilahagyma helyett vöröshagymát is használhatsz hozzá.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Kiknek való a vendéglátás?

2024. december 29.|

Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]

Go to Top