Recept kategória: Ebéd ötletek, egytálételek, Húsételek, karácsonyi ételek, Vacsora ötletek
Alapanyag kategória: Bors, burgonya, gomba, lilahagyma, margarin, ponty, Só, tejföl, zöldpaprika
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Az egyben hagyott és megtisztított hal előkészítése: kívül belül sózom, borsozom kissé. A gerincéig bevagdosom, kb ujjnyi távolságokban – ide jön majd a margarin és a hagyma karikák, de egyelőre félreteszem, a fűszerek hadd járják át.
2. lépés
A sütőedényt jó vastagon kikenem margarinnal, majd rászeletelem a megtisztított burgonyát, vékony korog formájúra vágva.
Kissé sózom, borsozom – a feke teborsot szeretem frissen őrölt-, színes borssal lecserélni. Ebben többféle bors van, nagyon kellemes az íze. Ha teheted, akkor frissen őröld a borsot!
3. lépés
Megtisztítom a többi zöldséget: gombát, zöldpaprikát és hagymát.
Vékony szeletekre vágom a gombát, karikákra a paprikát és a hagymát vékony karikákra. Ha nagyobb lenne a hagyma, akkor jó lesz a félkarikára vágva is.
4. lépés
Ráültetem a pontyot a krumplira: a felvágott hasánál húzom szét, a gerince marad felül, a gerince púposodik.
A gerincénél, minden egyes bevágásba teszek egy-egy szelet margarint és hagyma karikákat
5. lépés
A karikákra vágott zöldpaprikát és a szeletelt gombát elterítem a hal köré.
Megsózom és kissé borssal is meghintem.
6. lépés
Megkenem-, meglocsolom tejföllel és kisebb margarin darabokat vágok még rá. Lefedem a sütőedény fedőjével vagy alufóliával/sütő fóliával és mehet a sütőbe.
7. lépés
Kb 40 percig párolom – a 8-as skálán az 5-öst beállítva. Ezután ellenőrzöm a krumpli puhaságát. Ha a krumpli megpuhult, akkor a többi összetevő is jó.
Ha még nem lenne puha a krumpli, akkor a fedéssel mehet még vissza a sütőbe,
Hozzávalók
- 1.5 kg ponty
- 1 kg burgonya
- 15 dkg margarin
- 1 darab lilahagyma
- 2 darab zöldpaprika
- 3 dl tejföl
- 25 dkg gomba
- 1 kávéskanál só és őrölt bors

Egyszerűen összeállítható tepsiben vagy kacsasütőben, utána már csak a sütést kell ellenőrizni. Körettel együtt készül, így arra sincs gond.
A pontyot elég az elején befűszerezni, célszerű az elkészítés lépéseit követni.
Ha kisebb adagot szeretnél, akkor elkészítheted szeletekből is, ekkor a halszeleteket borítsd be a hagyma- és paprika karikákkal, gombával. A krumli lesz alatta.
Ha úgy tetszik, lilahagyma helyett vöröshagymát is használhatsz hozzá.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]
Ezért elengedhetetlen a vendéglátósok számára a pihenés
A vendéglátásban dolgozók élete rendkívül pörgős. Egy hosszabb műszakhoz szükségük van energiára, hiszen sem a pincéreknek, sem a szakácsoknak, sem a konyhai kisegítőknek nincs lehetőségük nap közben pihenni. […]