Dödölle recept serpenyőben

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Dödölle recept serpenyőben

Alapanyag kategória: burgonya, hagyma, liszt, tejföl

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Mosd meg és hámozd meg a krumplit, kockázd fel és tedd fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Sózd meg (1 teáskanál) és kb 20-25 perc alatt főzd puhára. Vedd takarékra. (A vizet ne öntsd le róla!)

 

2. lépés

Tegyél 2 evőkanál lisztet a krumplihoz és azonnal kezdd el kézi krumplitörővel pürévé nyomkodni a burgonyát. Vedd le a tűzhelyről, folytasd a szétnyomkodást és 3-4 részletben dolgozd bele a lisztet is a krumpliba a krumplitörővel. Jó nehéz lesz a vége felé keverni, mégis fontos, hogy gyorsan dolgzz.

3. lépés

Egy serpenyőven olvassz meg egy teáskanálnyi sertészsírt vagy vajat és a sűrű ragacsos burgonyamasszát adagold bele. Mindkét oldalát süsd kicsit pirultra és tálalhatod is: pirított hagyma az alapértelmezett kiegésítő, és a tejföl. Tálalhatod reszelt sajttal, pirított sonkával is.  

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg Burgonya (sárga héjú)
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál Zsír vagy vaj
Dödölle recept serpenyőben
Dödölle recept serpenyőben

Nem csak Éliásoknak és Tóbiásoknak… A dödölle egy igazi klasszikus, nagyanyáink és dédanyáink gyakran készítették, mert egyszerű, olcsó és laktató. A szegények eledeleként emlegetik, de a gánica vagy krumpligánica is dödöllét jelent. Eredetileg hagymás zsírba szaggatták a sűrű burgonyás tésztát, de serpenyőben sütve a zsír akár teljesen elhagyható, vagy csökkenthető a mennyisége. Amióta egy kis vajon pirítva próbáltam ki a receptet, nálunk ez a nyertes verzió!

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top