Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Egyszerű lencsefőzelék konzervből

Egyszerű lencsefőzelék konzervből

A világ legegyszerűbb lencsefőzeléke konzervből készül! Így nincs gondod azzal, hogy időben beáztasd a lencsét, vagy hogy kemény marad a végén. És még finom is... 
Tejföllel és dijoni mustárral szoktam csinálni, ezek alkotják a lelkét!

Újévi lencsefőzeléknek is kiválóan megfelel ez az egyszerű lencsefőzelék, amely konzervből készül - feltétlen dobd össze, ha a lottó ötösre pályázol  ;) A babona szerint a lencseszemek a pénzt szimbolizálják - minél többet eszel, annál több pénz áll majd a házhoz az új évben. Egyes elmondások szerint 'hatékonyabb' a babnál,  mivel a lencse apróbb a babszemnél, ami szintén ezen babona elvárásainak felel meg.

A lencse íze kicsit másabb a babénál, de aki a babot szereti, annak a lencse is ízlik többnyire, ha még nem kóstoltad, hát itt az idő, készítsd el ezt az egyszerű lencsefőzeléket!

Húsimádóknak: a lencsefőzelék kolbásszal és füstölt hússal a legnépszerűbb!  Ha tehát az alábbi recepet kissé vérszegénynek tűnik, tessék kipróbálni mindkét féle húsos feltéttel ;)
- a füstölt húst érdemes külön megfőzni, hiszen a konzerv lencse-, de a beáztatott lencse is -, jóval gyorsabban megfő mint egy füstölt hús. De hogy nem egyszerre főnek meg az biztos!
- a füstölt hús főzővizét első forrás után cseréld le! Ezt a második főzőlevet már nyugodtan használhatod a lencsefőzelék elkészítéséhez.
- a füstölt hús levét - de legalábbis egy részét a lencse főzővizébe tenni, az egy remek húzás! Így a főzeléket jobban átjárja a füstölt íz - a füstölt hús levének mennyiségétől függően többé vagy kevésbé.

4 adag
Hozzávalók: 
2
darab
lencse konzerv ( egyenként 400 g)
2
evőkanál
tejföl
1
evőkanál
liszt
1
teáskanál
dijoni mustár
ízlés szerint
babérlevél
ízlés szerint
1
gerezd
fokhagyma
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A lencsekonzerveket felbontom és egy nagyobb edénybe öntöm (lével együtt, vagy ha ezt nem szeretném, akkor lecsöpögtetve, kb. 3 dl vízzel).

2. lépés

A lencsét fűszerezem a babérlevéllel, mustárral, lereszelt fokhagymával, sóval (a sóval vigyázni kell, mert a dijoni mustár már eleve nagyon sós) és felteszem főni.

3. lépés

Amíg a lencse felforr, habarást készítek: a tejfölt jól kikeverem a liszttel.

4. lépés

Ha felfort a lencse, hőkiegyenlítést végzek, vagyis kiveszek egy merőkanállal a léből és elkeverem a tejföllel. Ezt követően hozzákanalazok még egy kis lét és ezt a felhigított tejfölt öntöm rá - folyamatos keverés mellett - a lencsére.

5. lépés

Kb. 10 percig főzöm még, kicst be kell sűrűsödnie, majd tálalom.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)