Egyszerű lencsefőzelék konzervből

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Egyszerű lencsefőzelék konzervből

Alapanyag kategória: babérlevél, Fokhagyma, lencse, liszt, mustár, , tejföl

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A lencsekonzerveket felbontom és egy nagyobb edénybe öntöm (lével együtt, vagy ha ezt nem szeretném, akkor lecsöpögtetve, kb. 3 dl vízzel).

2. lépés

A lencsét fűszerezem a babérlevéllel, mustárral, lereszelt fokhagymával, sóval (a sóval vigyázni kell, mert a dijoni mustár már eleve nagyon sós) és felteszem főni.

3. lépés

Amíg a lencse felforr, habarást készítek: a tejfölt jól kikeverem a liszttel.

4. lépés

Ha felfort a lencse, hőkiegyenlítést végzek, vagyis kiveszek egy merőkanállal a léből és elkeverem a tejföllel. Ezt követően hozzákanalazok még egy kis lét és ezt a felhigított tejfölt öntöm rá – folyamatos keverés mellett – a lencsére.

5. lépés

Kb. 10 percig főzöm még, kicst be kell sűrűsödnie, majd tálalom.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 2 darab lencse konzerv ( egyenként 400 g)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • ízlés szerint babérlevél
  • ízlés szerint só
  • 1 gerezd fokhagyma
Egyszerű lencsefőzelék konzervből
Egyszerű lencsefőzelék konzervből

A világ legegyszerűbb lencsefőzeléke konzervből készül! Így nincs gondod azzal, hogy időben beáztasd a lencsét, vagy hogy kemény marad a végén. És még finom is… 
Tejföllel és dijoni mustárral szoktam csinálni, ezek alkotják a lelkét!

Újévi lencsefőzeléknek is kiválóan megfelel ez az egyszerű lencsefőzelék, amely konzervből készül – feltétlen dobd össze, ha a lottó ötösre pályázol  ;) A babona szerint a lencseszemek a pénzt szimbolizálják – minél többet eszel, annál több pénz áll majd a házhoz az új évben. Egyes elmondások szerint ‘hatékonyabb‘ a babnál,  mivel a lencse apróbb a babszemnél, ami szintén ezen babona elvárásainak felel meg.

A lencse íze kicsit másabb a babénál, de aki a babot szereti, annak a lencse is ízlik többnyire, ha még nem kóstoltad, hát itt az idő, készítsd el ezt az egyszerű lencsefőzeléket!

Húsimádóknak: a lencsefőzelék kolbásszal és füstölt hússal a legnépszerűbb!  Ha tehát az alábbi recepet kissé vérszegénynek tűnik, tessék kipróbálni mindkét féle húsos feltéttel ;)
– a füstölt húst érdemes külön megfőzni, hiszen a konzerv lencse-, de a beáztatott lencse is -, jóval gyorsabban megfő mint egy füstölt hús. De hogy nem egyszerre főnek meg az biztos!
– a füstölt hús főzővizét első forrás után cseréld le! Ezt a második főzőlevet már nyugodtan használhatod a lencsefőzelék elkészítéséhez.
– a füstölt hús levét – de legalábbis egy részét a lencse főzővizébe tenni, az egy remek húzás! Így a főzeléket jobban átjárja a füstölt íz – a füstölt hús levének mennyiségétől függően többé vagy kevésbé.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza

2025. augusztus 10.|

A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]

Go to Top