Paradicsomlé, házi sűrített paradicsom

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Paradicsomlé, házi sűrített paradicsom

Recept kategória: ital, szósz, vegán, vegetáriánus receptek

Alapanyag kategória: paradicsom

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Moss ki néhány üveget – legjobbak a színes üvegek, mert jobban megszűri a fényt, jobban megörzi a színét és ízét a paradicsomlé. Használj akkora üvegeket, amekkora mennyiséget egy-egy alkalommal elhasználsz majd, felbontás után. Lehet csavaros tetővel az üveg, de teljesen jó, ha csak celofánttal zárod majd.

2. lépés

Mosd meg a paradicsomot, lehetőleg folyó víz alatt! Távolítsd el a szárát is.

Vágd fel és mehet is a főző lábasba. Válassz akkora lábast a főzéshez, hogy kényelmesen beleférjen a paradicsom. Így tudod kényelmesen keverni főzés alatt, illetve ha kicsit fröccsenne, akkor sem jön ki a tűzhelyre.

3. lépés

Erős lángon forrald fel a paradicsomot, folyamatos keverés mellett. Ha van hozzá türelmed és időd, akkor egy kicsit főzheted tovább is, a legfontosabb, hogy a paradicsom héja elválljon.

Jöhet a paszírozás: ha van paradicsompaszírozód, akkor azzal gyorsabban végzel, de tökéletesen megfelel egy szűrő is – egy teaszűrőnél lényegesen nagyobb. Hőálló tálba- vagy egy másik lábasba/fazékba paszírozd át. A szűrőben, paszírozóban maradó héj és magok mehetnek a komposztálóba.

4. lépés

A mag és héj mentes paradicsomot most ismét forrald fel! Ha forr, akkor vedd le a lángot alatta és kezdheted az üvegekbe rakni.  Ha úgy ítéled meg, hogy sűrűbb paradicsomlét szeretnél, netán sűrített paradicsomot, akkor főzd tovább, hagyd hogy párolgással sűrűsödjön. A sűrítést később – akár felhasználás előtt – is el tudod végezni, pl egy üvegnyit főzöl sűrűbbre, főzés közben.

Üvegenként egy-egy kis késhegynyi tartósítószert – nátriumbenzoátot – itt tehetsz rá, mielőtt lekötöd. De egy évig is eláll, ha nem teszel rá.

Először csak egy-egy merőkanálnyi forró paradicsomot önts az üvegekbe, hogy átvegyék a hőmérsékletet. Fokozatosan töltsd fel az üvegeket! Amikor megteltek az üvegek, akkor tegyél rá celofánt lapot és zárd le a csavaros tetővel vagy befőző gumigyűrűvel.

5. lépés

Dunsztolás: jó vastagon takard be az üveg paradicsomokat törölközővel, pléddel, …a cél, hogy minél lassabban hűljön ki a paradicsom. Egy napig mindenképpen hagyd a dunsztban őket, majd ezután mehetnek a polcra.

Hozzávalók

5 adaghoz

  • 5 kg paradicsom
  • 1 kávéskanál nátriumbenzoát (elhagyható)
Paradicsomlé, házi sűrített paradicsom
Paradicsomlé, házi sűrített paradicsom

Bármilyen paradicsomos étel elkészítéséhez használhatod: készítsd el, tedd a speizba és amikor szükség van rá, csak használd!

Paradicsomleves, töltött paprika, paradicsomszósz, paradicsomos káposzta, … fenséges ételek, az alapja valamennyinek, a paradicsom lé vagy sűrített paradicsom. A sűrített paradicsom a paradicsomléből állítható könnyen elő. Sűrített paradicsomot kis tételben, a felhasználás előtt szoktam készíteni: pl egy üveg paradicsomlevet sűrűre felfőzök, fűszerezem pizza fűszerkeverékkel és kész a pizzaszósz :-)

A paradicsom lé sűrűsége elsősorban a paradicsomon múlik, ha húsosabb, akkor roppant egyszerűen sűrű paradicsomlé lesz belőle. Ha levesesebb a paradicsom, akkor tovább kell főzni a sűrűbb állag eléréséhez. Ez utóbbi esetben előfordulhat az is, hogy a már üvegbe rakott és dunsztolt paradicsom tetején világosabb réteg keletkezik. Ez semmit nem ront rajta, használat előtt kissé rázd össze, hogy homogénen tudj belőle adagolni az ételhez.

Nagy mennyiségű paradicsomlé főzésnél, egy kisebb számú üveg tetejére szoktam tenni tartósítószert, hogy az egy évvel biztosan tovább elálljon – két telet lazán és nagyobb minőség romlás nélkül is eláll. Ilyenkor azért jelölöm melyik a tartósítószerrel eltett, hogy először a tartósítószer nélkül elrakott paradicsom fogyjonon el a kamrából.

Ettől egyszerűbben semmit nem lehet készíteni, vágj bele bátran. Az elkészítési idő minden munkafázist magába foglal, ha először készíted, akkor azért számíts rá egy kis plussz időt.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top