Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Mosd meg és hámozd meg az uborkákat, majd finom vékonyra gyaluld le! Amilyen vékonyra csak tudod! (szeletelővel). Enyhén sózd meg és majd közben egyszer-egyszer keverd meg, hogy a só jól átjárja az uborkát. Sok levet ereszt a végére.
2. lépés
Egy tálba mérd ki a cukrot és a füszerpaprikát! Keverd össze őket, ne maradjon benne paprika csomó! Nyomd rá a fokhagymát és mérd rá az ecetet, ismét keverd össze.
Jöhet bele a tejföl. Eddigre talán már levet is eresztett az uborka: nyomkodd ki a levet belőle – pl belemarkolsz és két kézzel enyhén kipaszírozod belőle a levet. Az uborka mehet a fűszerezett tejfölbe, a leve a lefolyóba. Alaposan keverd össze és már készen is vagy.
Hűtőben tárold! Jót is tesz neki, jól összeérnek az ízek, de frissen is az asztalra teheted.
Hozzávalók
- 1 kg uborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 3 evőkanál ecet
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál só

A tejfölös uborka saláta a családunkban anyáról lányára öröklődik. Úgy hozta a sors, hogy a vejeknek nagyon izlett, a férjemnek és a vejemnek is. Így már 3 generáció imádja.
A nyár első uborkáiból a legfinomabb. Válassz hozzá kissé nagyobb kovászolni való uborkákat, olyanokat, amelyekben a magos rész is fellelhető. A klasszikus kígyó uborkából akár télen is elkészíthető. Tálalhatod húsok mellé, ám reggeli-, vacsora kellemes kiegészítője is lehet.
20%-s tejföllel és 20%-s ecettel szoktam készíteni. Ha gondolod, lecserélheted joghurtra is és készülhet 5% ecettel is, ám a gyengébb ecet mellé kevesebb cukrot tegyél bele.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]
Ezért elengedhetetlen a vendéglátósok számára a pihenés
A vendéglátásban dolgozók élete rendkívül pörgős. Egy hosszabb műszakhoz szükségük van energiára, hiszen sem a pincéreknek, sem a szakácsoknak, sem a konyhai kisegítőknek nincs lehetőségük nap közben pihenni. […]