Karácsonyi mézeskalács szirup

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Karácsonyi mézeskalács szirup

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A cukrot karamellizáld: tedd fel mérsékelt lángra egy min fél literes lábasban a cukrot. Kevergesd amíg folyni kezd és a színe barnás lesz.

2. lépés

Tedd bele a reszelt citrom- és narancshéjat, a fűszereket és az apró darabokra vágott gyömbért (én meg szoktam hámozni és úgy darabolom fel, a kb 3-4cm-s darab gyömbért), főzd egy pár másodpercig!

Vigyázz, amikor a karamellbe szórod a hozzávalókat, akkor kissé habosodik! Keverd folyamatosan, pár másodperc után már megnyugszik a habzása.

3. lépés

Öntsd fel az előre kimért vízzel – lehet hideg víz is, de ha meleg vízzel engeded fel, akkor talán nem lesz olyan heves a reakció: a karamell megkeményedik és a további melegítés során fog ismét folyni, vegyülni a vízzel. Amikor már feloldódott a vízben a fűszeres karamell, akkor még főzd tovább kis hőmérsékleten, 3-8 percig. A főzéstől kissé szirupos – kevésbé folyós – lesz az állaga, de vidáman önthető kisszájú üvegből is.

4. lépés

Töltsd mutatós kis üvegekbe, nem nagy mennyiség, de kb 24 kávé ízesítésére elegendő lesz.

Hozzávalók

24 adaghoz

  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 darab narancs reszelt héja
  • 250 g cukor
  • 250 ml víz
  • 6 darab tört fahéj
  • 6 darab szegfűbors
  • 12 darab szegfűszeg
  • 1 darab gyömbér
Karácsonyi mézeskalács szirup
Karácsonyi mézeskalács szirup

Karácsonyi mézeskalács szirup – alapja a karamell, amely mindig is a karácsony illatai közé tartozott. Ehhez adjuk a mézeskalács ízesítőit, illatait = karácsonyi szirup :-)

Legyen nálad is karácsony minden kávézásnál, teánál és szörpnél! dobd össze Te is!

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top