Recept kategória: egyszerű sütik, ital, karácsonyi ételek, karácsonyi sütik, olcsó ételek, vegán, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: citromhéj, cukor, fahéj, gyömbér, narancshéj, szegfűbors, szegfűszeg, víz
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A cukrot karamellizáld: tedd fel mérsékelt lángra egy min fél literes lábasban a cukrot. Kevergesd amíg folyni kezd és a színe barnás lesz.
2. lépés
Tedd bele a reszelt citrom- és narancshéjat, a fűszereket és az apró darabokra vágott gyömbért (én meg szoktam hámozni és úgy darabolom fel, a kb 3-4cm-s darab gyömbért), főzd egy pár másodpercig!
Vigyázz, amikor a karamellbe szórod a hozzávalókat, akkor kissé habosodik! Keverd folyamatosan, pár másodperc után már megnyugszik a habzása.
3. lépés
Öntsd fel az előre kimért vízzel – lehet hideg víz is, de ha meleg vízzel engeded fel, akkor talán nem lesz olyan heves a reakció: a karamell megkeményedik és a további melegítés során fog ismét folyni, vegyülni a vízzel. Amikor már feloldódott a vízben a fűszeres karamell, akkor még főzd tovább kis hőmérsékleten, 3-8 percig. A főzéstől kissé szirupos – kevésbé folyós – lesz az állaga, de vidáman önthető kisszájú üvegből is.
4. lépés
Töltsd mutatós kis üvegekbe, nem nagy mennyiség, de kb 24 kávé ízesítésére elegendő lesz.
Hozzávalók
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 darab narancs reszelt héja
- 250 g cukor
- 250 ml víz
- 6 darab tört fahéj
- 6 darab szegfűbors
- 12 darab szegfűszeg
- 1 darab gyömbér

Karácsonyi mézeskalács szirup – alapja a karamell, amely mindig is a karácsony illatai közé tartozott. Ehhez adjuk a mézeskalács ízesítőit, illatait = karácsonyi szirup :-)
Legyen nálad is karácsony minden kávézásnál, teánál és szörpnél! dobd össze Te is!
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza
A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]