Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Rizs főzése

Rizs

A rizsfőzés vagy párolás szörnyen egyszerű, ha van egy csomag rizsed és egy lábasod fedővel. A főtt rizs vagy párolt rizs remek köret húsok mellé. Főzni a boltban kapható előfőzött, zacskós rizseket érdemes a dobozon található információk szerint - az ömlesztett csomagolásúakat legegyszerűbb párolni.

Kezdőknek is

A rizsfőzés kezdőknek sem fog problémát okozni! Csak ki kell mérni a rizst, vizet, megsózni és felforrás után lezárni a gázt. Ha nem emelgeted a fedőt, negyed óra alatt puhára párolódik a rizs a saját gőzében! Nem lesz szükséged rizs főzőre, és nem tapad le, nem ég le a lábas aljára! Kevergetni nem kell, sem a végén leszűrni. Ha villámgyors ebédre van szükséged, közben előkapsz egy kis zöldséget (konzerv vagy párolt), és reszelsz egy kis sajtot. Kész a zöldséges rizs!

Rizs fajták

Sima, 'A' minőségű rizs és a basmati rizs esetén kétszer annyi víz kell, mint rizs - ezt találod ebben a receptben. Egy bögre rizsből lesz két adag rizs köretnek. Ezek a pergős rizs fajták, azaz a szemek nem igazán tapadnak egymáshoz. Köretnek jó a jázmin rizs is, ez nem pergős rizs, a szemek kicsit összetapadnak. A jázmin rizs nagyon finom aromájú rizs. Ha ilyet főzöl, érdemes a "kétszer annyi vizet" bőkezűen mérni, hogy igazán puhára főjön és tökéletes legyen. Egy kevés só ezeknek a köretnek való rizseknek nagyon kellemesen kiemeli az ízét, így nem érdemes elhagyni. 

Ha rizottót készítenél, ahhoz inkább az "arborio" rizst keresd a polcokon, de jázmin rizsből is nagyon jó lesz. Tejberizshez pedig a "kerek szemű rizs" passzol leginkább! Köretnek jó még a vadrizs, amely azonban kicsit kilóg a sorból Nagyon sokáig kell főzni, 40-50 perc is kell neki. Ez egy ruganyos, nem túl erős ízű rizs.

A párolt rizs tápanyag tartalma

A fehér, hosszú szemű rizsek főzve 205 kalóriásak, csészénként. Ez napi fehérje szükségletünk 8%-át, rost szükségletünk 3%-át fedezi. Viszont meglepő módon folsavban és vasban is gazdagok, és többek között magas a tiamin és niacin tartalmuk.

(rizs tápanyag tartalma - a forrás)

 

2 adag
Hozzávalók: 
1
bögre
rizs
2
bögre
víz
0.5
kávéskanál
Elkészülési idő: 
25 perc
Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

regisztrálnod és bejelentkezned kell ahhoz, hogy jelölni tudd a receptet!

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Mérd egy lábasba a rizst és a vizet. Tedd rá a fedőt. Ezt a rizs elkészültéig minél kevesebbszer emeld fel, hogy a víz és gőz bent maradjon az edényben.

2. lépés

Közepes vagy kis lángon forrald fel. Ha felforrt, le is zárhatod a gázt. Nem szükséges egyszer sem keverni.

3. lépés

Hagyd állni a gáz lezárása után 15 percig. Ekkor leveheted a fedőt, kész a rizs!


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)