Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Rakott krumpli kolbásszal (hagyományos rakott krumpli)

Rakott krumpli

A rakott krumpli vagy rakott burgonya egy hagyományos, nagyon népszerű főétel. Természetesen ennek is több változata ismert: a többség azonban esküszik rá, hogy a legfinomabb rakott krumpli kolbásszal készíthető el! Ez a magyar rakott krumpli.

Van, aki darált húst vagy csirkemellet használ hozzá, a francia rakott krumpliban pedig nincs is hús! Szintén húsmentes, vegetáriánus a svájci rakott krumpli, nagyon hasonlít francia párjára. A görög rakott krumpliból pedig nem maradhat ki a paradicsom és a feta sajt!

Ha mégis a klasszikus, egyszerű rakott krumplit késztenéd el kolbásszal, jó helyen jársz. Ha nem száraz kolbászt, hanem friss, puha kolbászt használsz hozzá, még szaftosabb lesz az eredmény. Tejföllel, sajttal kiegészülve ez egy igazán laktató, gazdag étel ebédre.

Római tálban vagy jénaiban is készülhet, illetve kerámia tálban is kisütheted.

Ha nem szereted a szalonnát, akkor készítsd olajjal a rakott krumplit! Ez a verzió így nem csak finom, de diétásabb is, mint általában.

4 adag
Hozzávalók: 
9
darab
közepes méretű krumpli
6
darab
tojás
50
g
kolbász
1
evőkanál
(csípős) paprikakrém (elhagyható)
ízlés szerint
sajt
ízlés szerint
ízlés szerint
bors
1
darab
kis tejföl
olívaolaj az edény kikenéséhez vagy szalonna
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

A burgonyát alaposan megsuvickoljuk, konyhai törlőpapírra téve, mikróban megsütjük kb 15 perc alatt. Ha megpuhult akkor kicsit félretesszük hűlni és csak akkor szabadítjuk meg a héjától, amikor már minden más hozzávaló elkészült. ...tehát haladjunk tovább, közben majd ne feledjük el kivenni a mikróból.

Készülhet a krumpli úgy is, ha héjában főzzük meg, úgy kicsit íztelenebb lesz a mikrós változathoz képest és hosszabb az elkészülési ideje.

2. lépés

Tegyük fel főni a tojásokat és a forrástól számított 15 percig főzzük. Amikor az idő lejárt, azonnal folyassunk a tojásokra hideg vizet. Cseréljük a vizet, amíg az nem melegszik fel pár másodperc alatt. Pucold meg és szeleteld fel őket.

3. lépés

Vágd fel a kolbászt vékony szeletekre, reszeld le a sajtot(ha tennél a tetejére), készítsd elő a tejfölt és a sót.

4. lépés

A meghámozott sült- vagy ha maradtál a főzésnél akkor a főtt burgonyából vékony szeletekkel egy réteget készítünk a tál/tepsi aljára, majd enyhén sózd meg!

(a burgonyából 3 réteget szándékozunk készíteni, így a burgonya 3-ad részét rakd a tál aljába)

5. lépés

A kolbász következik - ebből 2 rétegbe teszünk, tehát a karikákra vágott kolbász felét terítsd szét a burgonya rétegen!

6. lépés

A kolbászra rakd a főtt tojás karikák felét - ebből is két rétegbe kell a teljes mennyiség! Enyhén sózd meg a tojást, majd pöttyögtess némi tejfőlt is ide-oda.

Itt tehetsz rá paprika szószt is ha gondolod, ha szeretitek a csípőset.

7. lépés

A továbbiakban jön

  • egy réteg krumpli, sózás
  • egy réteg kolbász,
  • egy réteg főtt tojás némi tejföllel és enyhe sózással
  • a tetejére egy záró krumpli réteg

A krumplira tegyél jól tejfőlt, lehetőleg terítsd be vele. A tejföl helyett vagy mellette, jöhet rá reszelt sajt is, a klasszikus rakott krumplin nincs sajt, tejföllel van beborítva.

8. lépés

Zárásként rakd a maradék szalonnát a tejföl tetejére és már mehet is a sütőbe. 180 fokos, előmelegített sütőben 35 percig sütjük, vagy ameddig nem lesz a teteje guszta, a kilógó krumpli szélek kissé pirosak.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)