Recept kategória: Ebéd ötletek, leves receptek, Vacsora ötletek, vegán, vegetáriánus receptek
Alapanyag kategória: Bors, cukor, levestészta, liszt, paradicsomlé, póréhagyma, Só, zeller levél
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Egy lábasba önts egy evőkanál étolajat és a 3 csapott evőkanál cukrot lehetőleg kevergetés nélkül olvaszd fel benne. (Kb. 2 perc) Ha nem egyenletesen olvad-barnul a cukor, húzd félre a tűzhelyről, és kicsit keverd el.
2. lépés
Amikor már majdnem felolvadt, vagy épp felolvadt, add hozzá a felkarikázott fél póréhagymát, és az őrölt borsot. Kicsit keverd át, és mikor a cukor karamell színűre változik, óvatosan önts bele 3 evőkanálnyit a paradicsomléből. A karamellizált cukrot (vissza)olvadásig kevergesd a paradicsomlével.
3. lépés
Hintsd rá az egy evőkanál lisztet, keverd el, és önts 1 dl paradicsomlevet és 5 dl vizet. Sózd meg és forrald fel a levest.
4. lépés
Tedd a levesbe a százaztésztát és ízesítsd durvára vágott zellerlevéllel. Lassú forralás mellett 5 perc alatt megfő a tészta. Ha igazán profi végeredményre vágysz, 1 kávéskanálnyi citromlével dobhatod fel még jobban a levesed ízét.
5. lépés
Forrón tálald! (Ha ünnepi menü része a leves kínálhatsz mellé mini mozarellát vagy reszelt keménysajtot, esetleg sajtos piritóst.)
Hozzávalók
- 1 l 100%-os paradicsomlé
- 0.5 l póréhagyma
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál só
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 1 evőkanál liszt
- 4 evőkanál levestészta (csigatészta vagy betűtészta)
- 4 evőkanál zeller levél

Nincs ötleted ebédre? Indíts paradicsomlevessel – ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb leves. Egy fázós nap végén találtam ki ezt az életmentő, gyors zelleres paradicsomleves receptet, hazafelé menet. Azóta is a leggyorsabb levesként vetem be szorult helyzetekben, amikor villámgyorsan éhes emberek tányérjába kell mernem valami jót.
Alapanyag
A recepthez paradicsomlére lesz szükségetek, nem pedig sűritett paradicsomra vagy paradicsom pürére. A boltokban ezt az innivalóknál kell keresni, nem a konzerveknél. Ha van gyümölcscentrifugád otthon, akkor ízletes paradicsomból magad is előállíthatod pillanatok alatt.
Olaszos paradicsomleves
Olaszos hangulatban vagy? Fűszerezd a levesed zeller helyett bazsalikommal, vagy toszkán fűszerkeverékkel. A Kotányi Toscana fűszerkeverékét jánlom hozzá, amivel bármilyen más paradicsomos ételt is egy hintéssel mediterrán hangulatúvá tudsz varázsolni! A hangulat fokozható, ha mini mozzarellát vagy mozzarella szeleteket kínálsz a leves mellé.
Tartalmas paradicsomleves
A paradicsomlé kalóriatartalma decinként 24 kalória környékén van, ami nagyon alacsony. Ha a liszttel való sűrítésen túl még tartalmasabbá szeretnéd tenni, sok tippünk van, mivel gazdagíthatod.
-
tészta: A száraztészták közül válaszd a betűtésztát a boltok polcairól, ha nosztalgikus hangulatba szeretnéd ringatni magatokat. Remek szórakozásnak ígérkezik felidézni a menzás paradicsomlevest, ami a többi menzás ételhez képest meglepően finom volt. Illetve száraztészta helyett készíthetsz friss galuskát is a levesedbe! A galuska levesbe receptünket itt találod hozzá!
- sajt: Kiadósabbá, laktatóbbá teheted, ha sajtot reszelsz a forró leves tetejére.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Az Agrárszektor Mestere: Az Aranykalászos Gazda
Az agrárszektor mélyén, a napfényes táblák között, olyan élet pulzál, melyet csak kevesen ismernek igazán. Az aranykalászos gazdák, a földek művészei, olyan hivatást űznek, amely a természet körforgásának része. […]
Hogyan hatnak az édességek a fogakra?
Manapság már elég információval rendelkezünk ahhoz, hogy tudjuk, hogy az édesség és a fogak nem túl jól összeegyeztethető fogalmak. Bizonyított, hogy a fogak esetében a cukorfogyasztás felgyorsíthatja a fogszuvasodás folyamatát. […]
Ilyen az ideális méretű konyha
Amikor új ház építésébe, vagy jelenlegi otthonunk drasztikus átalakításába fogunk, a konyha az egyik legkritikusabb rész. A konyha a legtöbbször a családi élet színtere, és nem csak a főzésre és az ételek elfogyasztására való. Épp [...]