Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Aranygaluska

Aranygaluska

Az aranygauska a sütemények királynője, és kedvelt karácsonyi süti is. Imádjuk enni, ezért próbáltam a legkönnyebb módját megtalálni az aranygaluska készítésének. A receptben a cukor- és vaj mennyiségét is csökkentettem, mert kevesebbel is ugyanolyan finom.

Bátran fogj hozzá, megéri! Fontos tudni, hogy fél órára el kell felejtkezni közben a tésztáról, plusz még meg is kell sülnie kb 40 perc alatt, ezért másfél óra múlva kerül csak az asztalra. Úgyhogy farkaséhesen inkább válassz egyet alábbi muffin receptjeinkből vagy próbáld ki a mini bögrés sütinket!

Adventi muffin, sütőtökös muffin, sajtos zöldséges muffin

4 adag
Hozzávalók: 
25
dkg
liszt (BL55)
1
dl
tej
20
g
Friss élesztő
3
g
1
darab
tojás
20
g
vaj
1
teáskanál
reszelt citromhéj
15
dkg
Cukrozott darált dió
6
dl
tej
1
csomag
Vaníliás puingpor
30
g
cukor
40
g
vaj/margarin
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Egy bögrébe tölts 1 dl tejet, 20 g cukrot, melegítsd fél perc alatt langyosra mikróban, aztán dobd bele a 20 g élesztőt.

2. lépés

Egy tálba mérd ki a lisztet, sót, tedd bele a tojást, mikróban megolvasztott 20 g vajat vagy margarint, fél teáskanálnyi reszelt citromhéjat aztán öntsd hozzá az élesztős-cukros tejet. Gyurmázd tésztává. Ha mindenáron mindenhova ragasosan tapadna, tegyél még hozzá egy-két evőkanálnyi lisztet.

3. lépés

Most felejtsd a tésztát fél órára egy langyos helyen, pl. 1 percre bekapcsolt majd lekapcsolt sütőben.

Ezalatt megfőzheted a vaníliás pudingot, majdnem a zacskó előírása szerint, csak 6 dl (esetleg 6,5 dl) tejjel. Ez lesz a vaníliamártásod.

4. lépés

Olvaszd meg mikróban a 40g vajat/margarint, és pár cseppet kenj szét a tepsid/hőálló tálad aljában. Majd szintén az olvasztott vajba mártott evőkanállal szaggass kanálnyi darabokat a tésztából a sütőedénybe. Szórd meg alaposan cukrozott darált dióval, és egy kis reszelt citromhéjjal, majd csorgasd rá a megmaradt vajat.

Hideg sütőbe tedd a tésztát és 180 fokon, kb 40 perc alatt süsd aranypirosan illatozóra. A hideg sütőben indított sütési folyamattal a második kelesztést hajtod végre a legegyszerűbben.

5. lépés

A hígra főzött vaníliapudinggal nyakonöntve csúsztasd vendégeid elé, illete a saját tányérodba.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)