Krumplifőzelék, könnyedén és eccerűen

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Krumplifőzelék, könnyedén és eccerűen

Alapanyag kategória: babérlevél, burgonya, liszt

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Pucold meg és darabold fel a krumplit, tedd egy lábasba a főzéshez és öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi. Ha esetleg van füstölt hús főzéséből főző vized, azt is felhasználhatod a főzéshez vagy habarásához.

2. lépés

Tedd fel főni – mehet nagy lángon is. Sózd meg, nyomd bele a vöröshagyma krémet – vagy helyette egy kisebb vöröshagymát apróra vágva, vagy fokhagyma nyomón átnyomva. Mehet bele a babérlevél is.

Amikor felforr, vedd le alatta annyira a lángot, hogy ne forrjon ki, éppen csak forrdogáljon.

3. lépés

Amíg meg nem fő a krumli – kb 15 perc kell hozzá -, addig készítsd el a habarást, sürítést: a 2 evőkanál lisztet keverd ki 2 dl vízzel úgy, hogy először egy kevéssel kikevered simára és a többit csak ezután adod hozzá. Ne add még a főzelékhez!

4. lépés

A habarás előtt, úgy kb 10 perc főzés után, villával törd meg a krumplit a lábosban! Próbálhatod teljesen pűrésre is egy botmixerrel, én jobban szeretem, ha maradnak benne kisebb-nagyobb darabok is.

5. lépés

Amint kellően megfőtt a megtört krumpli, add hozzá a habarást és már csak éppen össze kell forralni, már kész is.

Tálalás előtt vedd ki belőle a babérleveleket, tegyél az asztalra ecetet, remekül illik házzá.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4 darab nagy méretű krumpli
  • ízlés szerint só
  • 2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál vöröshagymakrém
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl víz
Krumplifőzelék, könnyedén és eccerűen
Krumplifőzelék, könnyedén és eccerűen

Sosem voltam odáig a krumplifőzelékért, amíg az üzemi konyhán, étteremben étkeztem, aztán a férjem kedvéért megpróbáltam. Ha már elkészítettem meg is kóstolom – csak úgy ötletszerűen fogtam hozzá, nem kell ezt elbonyolítani.

Fejenként egy nagy krumpli vagy kettő kisebb, alig egy-két ízesítés! 5 perc krumlipucolás és darabolás, 5 perc amíg felforr, 15 perc főzés – miközben elkészül a sűrítés is, aztán már kész is. Még engem is meglepett milyen finom lett :-) Az azóta eltelt 30 egynéhány évben sokszor készítettem, változatlan módon, s mindig nagy élmény :-)

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

A helyes táplálkozás alapjai

2021. április 21.|

Az egészséges táplálkozás és a fogyás kéz a kézben szokott járni. Amikor a gasztronómia izgalmas és ízletes vizein evezünk, akkor rengeteg receptet találunk. De vajon mi kell ahhoz, hogy az egészségünk sose károsodjon?

A mezőgazdaságban dolgozóknak is keresniük kell a jó recepteket

2021. március 24.|

A városi gyerekek gyakran nézik hatalmas szemekkel a vonuló traktorokat, és utána szívesen játszanak a lakásban. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy mit is takar a mezőgazdaságban dolgozni. Az egyre gyorsuló világ azt jelenti, hogy több élelmiszerre van szükség, így újabb és újabb földeket szántanak fel.

Go to Top