Recept kategória: Húsételek, mártogatós, Vacsora ötletek
Alapanyag kategória: oldalas
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
EGy kicsit kend meg zsiradékkal a sütőedény alját, az oldalas vágd fel, akár minden csont mellett.
A zöldpaprikát, vöröshagymát és a paradicsomot kisebb cikkekre, szeletekre.
A fokhagymát is inkább úgy vágd fel, elég durvára, ezt tedd külön a többi zöldségtől, majd a végén kerül rászórásra.
2. lépés
Rakd az oldalasokat a sütőedénybe, önts alá kb 1/2 – 1 dl vizet! Szórd meg a zöldségekkel úgy hogy ne takarják el az oldalasokat, ha kell, az oldalasok legyenek inkább a zöldségágyon rajta.
3. lépés
Sóval, őrölt borssal – a színes borsot szeretem, ebben 4 féle bors van. A legjobb ha frissen őrlöd a borot a húsra. Jöhet rá finoman szórva az őrölt szerecsendió – vigyázz, ebből nagyon kevés kell!
Most jöhet rá a durvára vágott fokhagyma.
4. lépés
Takard le a tetővel vagy alufóliával és jöjjön a sütés, kb 6 a 8-s fokozatból:
5. lépés
A kész oldalasok mehetnek egy jénai tálba, a zöldséges zsírt pedig (eseteg egy sűrű szövésű fém szitán való átpasszírozás után) kínáld az asztalon melegen! Egy-egy kis adagot célszerű az oldalasra önteni belőle, bár e nélkül az öntet nélkül sem száraz.
Kínálhatsz hozzá sósvízben főtt burgonyát is, de – ahogy a fotón is láthatod – tócsnival, azaz rösztivel :-) Mindenféle friss saláta mehet mellé, de csalamádéval a legfinomabb :-)
Hozzávalók
- 1.5 kg oldalas
- 4 darab zöldpaprika
- 4 darab paradicsom
- 1 darab vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 teáskanál só
- 1 teáskanál színes őrölt bors
- 0.5 kávéskanál őrölt szerecsendió
- 20 dkg kacsazsír vagy libazsír

Sült oldalas sokféleképpen készíthető, ez a recept arról szól, amikor az oldalas zöldségágyon sül, sütőben. A sütés után keletkező szaftból pedig igen remek mártogatós vagy öntet készíthető.
Minimális előkészítés és munka kell hozzá, mellett mást is készíthetsz, amikor már bekerül a sütőbe. Csak rakd meg a sütőedényt – a kacsasütő a legalkalmasabb erre. Ha nem zárható a sütőedényed vagy tepsid, akkor alufóliával zárd le, hadd érjen jól össze minden íz, amíg megpuhul az oldalas.
Ez a recept akkor is finom sült oldalast eredményez, ha jó húsos oldalasra tettél szert: kívül finom ropogós lesz, csodálatos színnel, míg belül omlós marad.
Azt javaslom nem hagyd el a mártogatós/öntet készítését sem, mert csupán pár perc és az oldalasnak egy különös csillogást ad a tányéron, az ízt pedig töményen hozzáadja.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]