Recept kategória: Húsételek, mártogatós, Vacsora ötletek
Alapanyag kategória: oldalas
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
EGy kicsit kend meg zsiradékkal a sütőedény alját, az oldalas vágd fel, akár minden csont mellett.
A zöldpaprikát, vöröshagymát és a paradicsomot kisebb cikkekre, szeletekre.
A fokhagymát is inkább úgy vágd fel, elég durvára, ezt tedd külön a többi zöldségtől, majd a végén kerül rászórásra.
2. lépés
Rakd az oldalasokat a sütőedénybe, önts alá kb 1/2 – 1 dl vizet! Szórd meg a zöldségekkel úgy hogy ne takarják el az oldalasokat, ha kell, az oldalasok legyenek inkább a zöldségágyon rajta.
3. lépés
Sóval, őrölt borssal – a színes borsot szeretem, ebben 4 féle bors van. A legjobb ha frissen őrlöd a borot a húsra. Jöhet rá finoman szórva az őrölt szerecsendió – vigyázz, ebből nagyon kevés kell!
Most jöhet rá a durvára vágott fokhagyma.
4. lépés
Takard le a tetővel vagy alufóliával és jöjjön a sütés, kb 6 a 8-s fokozatból:
5. lépés
A kész oldalasok mehetnek egy jénai tálba, a zöldséges zsírt pedig (eseteg egy sűrű szövésű fém szitán való átpasszírozás után) kínáld az asztalon melegen! Egy-egy kis adagot célszerű az oldalasra önteni belőle, bár e nélkül az öntet nélkül sem száraz.
Kínálhatsz hozzá sósvízben főtt burgonyát is, de – ahogy a fotón is láthatod – tócsnival, azaz rösztivel :-) Mindenféle friss saláta mehet mellé, de csalamádéval a legfinomabb :-)
Hozzávalók
- 1.5 kg oldalas
- 4 darab zöldpaprika
- 4 darab paradicsom
- 1 darab vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 teáskanál só
- 1 teáskanál színes őrölt bors
- 0.5 kávéskanál őrölt szerecsendió
- 20 dkg kacsazsír vagy libazsír

Sült oldalas sokféleképpen készíthető, ez a recept arról szól, amikor az oldalas zöldségágyon sül, sütőben. A sütés után keletkező szaftból pedig igen remek mártogatós vagy öntet készíthető.
Minimális előkészítés és munka kell hozzá, mellett mást is készíthetsz, amikor már bekerül a sütőbe. Csak rakd meg a sütőedényt – a kacsasütő a legalkalmasabb erre. Ha nem zárható a sütőedényed vagy tepsid, akkor alufóliával zárd le, hadd érjen jól össze minden íz, amíg megpuhul az oldalas.
Ez a recept akkor is finom sült oldalast eredményez, ha jó húsos oldalasra tettél szert: kívül finom ropogós lesz, csodálatos színnel, míg belül omlós marad.
Azt javaslom nem hagyd el a mártogatós/öntet készítését sem, mert csupán pár perc és az oldalasnak egy különös csillogást ad a tányéron, az ízt pedig töményen hozzáadja.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza
A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]