Fincsi, szaftos oldalas sütése zöldségágyon

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Fincsi, szaftos oldalas sütése zöldségágyon

Alapanyag kategória: oldalas

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

EGy kicsit kend meg zsiradékkal a sütőedény alját, az oldalas vágd fel, akár minden csont mellett.

A zöldpaprikát, vöröshagymát és a paradicsomot kisebb cikkekre, szeletekre.

A fokhagymát is inkább úgy vágd fel, elég durvára, ezt tedd külön a többi zöldségtől, majd a végén kerül rászórásra.

2. lépés

Rakd az oldalasokat a sütőedénybe, önts alá kb 1/2 – 1 dl vizet! Szórd meg a zöldségekkel úgy hogy ne takarják el az oldalasokat, ha kell, az oldalasok legyenek inkább a zöldségágyon rajta.

3. lépés

Sóval, őrölt borssal – a színes borsot szeretem, ebben 4 féle bors van. A legjobb ha frissen őrlöd a borot a húsra. Jöhet rá finoman szórva az őrölt szerecsendió – vigyázz, ebből nagyon kevés kell!

Most jöhet rá a durvára vágott fokhagyma.

4. lépés

Takard le a tetővel vagy alufóliával és jöjjön a sütés, kb 6 a 8-s fokozatból:

5. lépés

A kész oldalasok mehetnek egy jénai tálba, a zöldséges zsírt pedig (eseteg egy sűrű szövésű fém szitán való átpasszírozás után) kínáld az asztalon melegen! Egy-egy kis adagot célszerű az oldalasra önteni belőle, bár e nélkül az öntet nélkül sem száraz.

Kínálhatsz hozzá sósvízben főtt burgonyát is, de – ahogy a fotón is láthatod – tócsnival, azaz rösztivel :-) Mindenféle friss saláta mehet mellé, de csalamádéval a legfinomabb :-)

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 1.5 kg oldalas
  • 4 darab zöldpaprika
  • 4 darab paradicsom
  • 1 darab vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 teáskanál só
  • 1 teáskanál színes őrölt bors
  • 0.5 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 20 dkg kacsazsír vagy libazsír
Fincsi, szaftos oldalas sütése zöldségágyon
Fincsi, szaftos oldalas sütése zöldségágyon

Sült oldalas sokféleképpen készíthető, ez a recept arról szól, amikor az oldalas zöldségágyon sül, sütőben. A sütés után keletkező szaftból pedig igen remek mártogatós vagy öntet készíthető.

Minimális előkészítés és munka kell hozzá, mellett mást is készíthetsz, amikor már bekerül a sütőbe. Csak rakd meg a sütőedényt – a kacsasütő a legalkalmasabb erre. Ha nem zárható a sütőedényed vagy tepsid, akkor alufóliával zárd le, hadd érjen jól össze minden íz, amíg megpuhul az oldalas.

Ez a recept akkor is finom sült oldalast eredményez, ha jó húsos oldalasra tettél szert: kívül finom ropogós lesz, csodálatos színnel, míg belül omlós marad.

Azt javaslom nem hagyd el a mártogatós/öntet készítését sem, mert csupán pár perc és az oldalasnak egy különös csillogást ad a tányéron, az ízt pedig töményen hozzáadja.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza

2025. augusztus 10.|

A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]

Go to Top