Recept kategória: egytálételek, kenyérsütőgép, Reggeli receptek, Uzsonna, Vacsora ötletek
Alapanyag kategória: liszt, sajt, sonka, szalonna, szárított élesztő
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Készítsd be a kenyérgépbe a vizet, mérd rá a liszteket, majd a sót, cukrot és olajat, szárított élesztőt, egymástól elkülönítve.
Indítsd el a dagasztó programot – de egy óra múlva mindenképp vedd ki belőle a tésztát. (Kenyérsütőgép márkától függetlenül!)
2. lépés
Amíg a gépben készül a tészta, addig vágd fel apró kockákra és pirítsd meg a füstölt szalonnát – a zsírja kisül. A füstölt sonkát vágd apró kockákra, a sajtot reszeld le.
Készítsd ki a sodrófát és a deszkát, nyújtó lapot. Némi lisztre lesz esetleg szükség – a deszka megszórására! Készítsd elő a szezámmagot, lenmagot vagy egyéb magvakat a szóráshoz, valamint a tojást is a tészta megkenéséhez.
3. lépés
A tésztát a gépből kivéve – meleg helyen – vékonyra nyújtjuk ki, sodrófával. Amennyire lehet, legyen téglalap formája.
4. lépés
A tésztára borítjuk a szalonnát és egy kanál hátuljával szétkenjük a teljes tésztán. Ezután jöhet a sonka és a sajt.
Szorosan felcsavarjuk kalácsnak úgy hogy a tészta hosszabbik oldala lesz a kalács hossza, ha kell, kissé meghajlítjuk a deszkán, hogy elférjen.
5. lépés
Felvágjuk a kalácsunkat háromszögekké és tepsire rakjuk. Célszerű alá szilikonlapot tenni vagy sütőpapírt. A tetejét megkenjük tojással majd megszórjuk magokkal.
6. lépés
Ha van rá idő, akkor egy kicsit pihentetheted a sütés előtt, meleg helyen, de e nélékül is megnőnek :-)
Kb 35 perc alatt megsül, egészen kis hőmérsékleten tedd a sütőbe! Sülés közben kicsit nőnek még. Gázsütőben a legkisebb – azaz 1-es fokozaton szoktam sütni, így kell a sütéshez 35 esetleg 40 perc. Amikor szép piros/barnás a teteje, akkor átsült.
Hozzávalók
- 4 dl víz
- 50 dkg liszt
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg teljes kiörlésű liszt
- 1 teáskanál lenmag liszt
- 2 kávéskanál só
- 2 teáskanál nádcukor
- 2 teáskanál olívaolaj
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg füstölt sonka
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 darab tojás a kenéshez
- ízlés szerint szezámmag
- ízlés szerint lenmag

Alap kelt tészta – kenyérsütőgéppel dagasztva és kelesztve – pirított szalonnával megkenve, megszórva sonkával és sajttal.
- Ha felcsavarom és úgy sütöm meg, akkor kalács :-)
- Ha a felcsavart kalácsot felkarikázom és a tepsire fektetem, akkor csiga :-)
- Ha ferdén vágom – háromszöget kivágva a rúdból, akkor megint egy másik formát kapok
Kedvedre variálhatod Te magad is, nem csak a formáját illetően: nagyon finom ha egyedüliként tesszük bele bármelyik tölteléket, legyen az sonka vagy sajt vagy szalonna.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]
Kiknek való a vendéglátás?
Gyakran felmerül az emberekben a kérdés: Bárkiből lehet vendéglátós? Erre a kérdésre hamar rá lehetne vágni válaszként az „igen”-t, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez az a terület amit az emberek csak akkor [...]