Sonkás, szalonnás, sajtos kelt tészta

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Sonkás, szalonnás, sajtos kelt tészta

Alapanyag kategória: liszt, sajt, sonka, szalonna, szárított élesztő

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Készítsd be a kenyérgépbe a vizet, mérd rá a liszteket, majd a sót, cukrot és olajat, szárított élesztőt, egymástól elkülönítve.

Indítsd el a dagasztó programot – de egy óra múlva mindenképp vedd ki belőle a tésztát.   (Kenyérsütőgép márkától függetlenül!)

2. lépés

Amíg a gépben készül a tészta, addig vágd fel apró kockákra és pirítsd meg a füstölt szalonnát – a zsírja kisül. A füstölt sonkát vágd apró kockákra, a sajtot reszeld le.

Készítsd ki a sodrófát és a deszkát, nyújtó lapot. Némi lisztre lesz esetleg szükség – a deszka megszórására! Készítsd elő a szezámmagot, lenmagot vagy egyéb magvakat a szóráshoz, valamint a tojást is a tészta megkenéséhez.

3. lépés

A tésztát a gépből kivéve – meleg helyen – vékonyra nyújtjuk ki, sodrófával. Amennyire lehet, legyen téglalap formája.

4. lépés

A tésztára borítjuk a szalonnát és egy kanál hátuljával szétkenjük a teljes tésztán. Ezután jöhet a sonka és a sajt.

Szorosan felcsavarjuk kalácsnak úgy hogy a tészta hosszabbik oldala lesz a kalács hossza, ha kell, kissé meghajlítjuk a deszkán, hogy elférjen.

5. lépés

Felvágjuk a kalácsunkat háromszögekké és tepsire rakjuk. Célszerű alá szilikonlapot tenni vagy sütőpapírt. A tetejét megkenjük tojással majd megszórjuk magokkal.

6. lépés

Ha van rá idő, akkor egy kicsit pihentetheted a sütés előtt, meleg helyen, de e nélékül is megnőnek :-)

Kb 35 perc alatt megsül, egészen kis hőmérsékleten tedd a sütőbe! Sülés közben kicsit nőnek még. Gázsütőben a legkisebb – azaz 1-es fokozaton szoktam sütni, így kell a sütéshez 35 esetleg 40 perc. Amikor szép piros/barnás a teteje, akkor átsült.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4 dl víz
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 1 teáskanál lenmag liszt
  • 2 kávéskanál só
  • 2 teáskanál nádcukor
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • ízlés szerint szezámmag
  • ízlés szerint lenmag
Sonkás, szalonnás, sajtos kelt tészta
Sonkás, szalonnás, sajtos kelt tészta

Alap kelt tészta – kenyérsütőgéppel dagasztva és kelesztve – pirított szalonnával megkenve, megszórva sonkával és sajttal.

  • Ha felcsavarom és úgy sütöm meg, akkor kalács :-)
  • Ha a felcsavart kalácsot felkarikázom és a tepsire fektetem, akkor csiga :-)
  • Ha ferdén vágom – háromszöget kivágva a rúdból, akkor megint egy másik formát kapok

Kedvedre variálhatod Te magad is, nem csak a formáját illetően: nagyon finom ha egyedüliként tesszük bele bármelyik tölteléket, legyen az sonka vagy sajt vagy szalonna.

 

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top