Recept kategória: egytálételek, kenyérsütőgép, Reggeli receptek, Uzsonna, Vacsora ötletek
Alapanyag kategória: liszt, sajt, sonka, szalonna, szárított élesztő
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
Készítsd be a kenyérgépbe a vizet, mérd rá a liszteket, majd a sót, cukrot és olajat, szárított élesztőt, egymástól elkülönítve.
Indítsd el a dagasztó programot – de egy óra múlva mindenképp vedd ki belőle a tésztát. (Kenyérsütőgép márkától függetlenül!)
2. lépés
Amíg a gépben készül a tészta, addig vágd fel apró kockákra és pirítsd meg a füstölt szalonnát – a zsírja kisül. A füstölt sonkát vágd apró kockákra, a sajtot reszeld le.
Készítsd ki a sodrófát és a deszkát, nyújtó lapot. Némi lisztre lesz esetleg szükség – a deszka megszórására! Készítsd elő a szezámmagot, lenmagot vagy egyéb magvakat a szóráshoz, valamint a tojást is a tészta megkenéséhez.
3. lépés
A tésztát a gépből kivéve – meleg helyen – vékonyra nyújtjuk ki, sodrófával. Amennyire lehet, legyen téglalap formája.
4. lépés
A tésztára borítjuk a szalonnát és egy kanál hátuljával szétkenjük a teljes tésztán. Ezután jöhet a sonka és a sajt.
Szorosan felcsavarjuk kalácsnak úgy hogy a tészta hosszabbik oldala lesz a kalács hossza, ha kell, kissé meghajlítjuk a deszkán, hogy elférjen.
5. lépés
Felvágjuk a kalácsunkat háromszögekké és tepsire rakjuk. Célszerű alá szilikonlapot tenni vagy sütőpapírt. A tetejét megkenjük tojással majd megszórjuk magokkal.
6. lépés
Ha van rá idő, akkor egy kicsit pihentetheted a sütés előtt, meleg helyen, de e nélékül is megnőnek :-)
Kb 35 perc alatt megsül, egészen kis hőmérsékleten tedd a sütőbe! Sülés közben kicsit nőnek még. Gázsütőben a legkisebb – azaz 1-es fokozaton szoktam sütni, így kell a sütéshez 35 esetleg 40 perc. Amikor szép piros/barnás a teteje, akkor átsült.
Hozzávalók
- 4 dl víz
- 50 dkg liszt
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg teljes kiörlésű liszt
- 1 teáskanál lenmag liszt
- 2 kávéskanál só
- 2 teáskanál nádcukor
- 2 teáskanál olívaolaj
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg füstölt sonka
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 darab tojás a kenéshez
- ízlés szerint szezámmag
- ízlés szerint lenmag

Alap kelt tészta – kenyérsütőgéppel dagasztva és kelesztve – pirított szalonnával megkenve, megszórva sonkával és sajttal.
- Ha felcsavarom és úgy sütöm meg, akkor kalács :-)
- Ha a felcsavart kalácsot felkarikázom és a tepsire fektetem, akkor csiga :-)
- Ha ferdén vágom – háromszöget kivágva a rúdból, akkor megint egy másik formát kapok
Kedvedre variálhatod Te magad is, nem csak a formáját illetően: nagyon finom ha egyedüliként tesszük bele bármelyik tölteléket, legyen az sonka vagy sajt vagy szalonna.
Nem elég eccerűek a receptek?
Hasonló Eccerű receptek
Csinálnék valami eccerűt
Olvass bele írásainkba is
Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza
A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]
Így és ezért használjuk az esszenciális olajokat a gasztronómiában
Főzni és sütni nem minden ember szeret, ettől függetlenül a főzés sokkal több lehet, mint az ételek elkészítése. A gasztronómia a kultúránk, személyiségünk és az ízlésünk kifejezésére is szolgálhat. […]
A kerti medence a kerti partik és családi összejövetelek kedvelt színtere
A kerti medencék ma már egyre több kertben és udvarban megtalálhatók, és bizony, ahol vannak, ott a kerti bulik és a családi rendezvények kedvelt színterei is. A kerti sütögetéseket, családi bulikat, baráti összejöveteleket fel tudja [...]