Sonkás, szalonnás, sajtos kelt tészta

Kezdőlap » Receptek, Kőeccerű, hát ezt főzd :-) » Sonkás, szalonnás, sajtos kelt tészta

Alapanyag kategória: liszt, sajt, sonka, szalonna, szárított élesztő

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

Készítsd be a kenyérgépbe a vizet, mérd rá a liszteket, majd a sót, cukrot és olajat, szárított élesztőt, egymástól elkülönítve.

Indítsd el a dagasztó programot – de egy óra múlva mindenképp vedd ki belőle a tésztát.   (Kenyérsütőgép márkától függetlenül!)

2. lépés

Amíg a gépben készül a tészta, addig vágd fel apró kockákra és pirítsd meg a füstölt szalonnát – a zsírja kisül. A füstölt sonkát vágd apró kockákra, a sajtot reszeld le.

Készítsd ki a sodrófát és a deszkát, nyújtó lapot. Némi lisztre lesz esetleg szükség – a deszka megszórására! Készítsd elő a szezámmagot, lenmagot vagy egyéb magvakat a szóráshoz, valamint a tojást is a tészta megkenéséhez.

3. lépés

A tésztát a gépből kivéve – meleg helyen – vékonyra nyújtjuk ki, sodrófával. Amennyire lehet, legyen téglalap formája.

4. lépés

A tésztára borítjuk a szalonnát és egy kanál hátuljával szétkenjük a teljes tésztán. Ezután jöhet a sonka és a sajt.

Szorosan felcsavarjuk kalácsnak úgy hogy a tészta hosszabbik oldala lesz a kalács hossza, ha kell, kissé meghajlítjuk a deszkán, hogy elférjen.

5. lépés

Felvágjuk a kalácsunkat háromszögekké és tepsire rakjuk. Célszerű alá szilikonlapot tenni vagy sütőpapírt. A tetejét megkenjük tojással majd megszórjuk magokkal.

6. lépés

Ha van rá idő, akkor egy kicsit pihentetheted a sütés előtt, meleg helyen, de e nélékül is megnőnek :-)

Kb 35 perc alatt megsül, egészen kis hőmérsékleten tedd a sütőbe! Sülés közben kicsit nőnek még. Gázsütőben a legkisebb – azaz 1-es fokozaton szoktam sütni, így kell a sütéshez 35 esetleg 40 perc. Amikor szép piros/barnás a teteje, akkor átsült.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4 dl víz
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 1 teáskanál lenmag liszt
  • 2 kávéskanál só
  • 2 teáskanál nádcukor
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • ízlés szerint szezámmag
  • ízlés szerint lenmag
Sonkás, szalonnás, sajtos kelt tészta
Sonkás, szalonnás, sajtos kelt tészta

Alap kelt tészta – kenyérsütőgéppel dagasztva és kelesztve – pirított szalonnával megkenve, megszórva sonkával és sajttal.

  • Ha felcsavarom és úgy sütöm meg, akkor kalács :-)
  • Ha a felcsavart kalácsot felkarikázom és a tepsire fektetem, akkor csiga :-)
  • Ha ferdén vágom – háromszöget kivágva a rúdból, akkor megint egy másik formát kapok

Kedvedre variálhatod Te magad is, nem csak a formáját illetően: nagyon finom ha egyedüliként tesszük bele bármelyik tölteléket, legyen az sonka vagy sajt vagy szalonna.

 

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Receptfüzet a vendégeidnek – ajándék, ami vevőt hoz vissza

2025. augusztus 10.|

A gasztronómia világa tele van ízekkel, élményekkel és kreatív megoldásokkal, amelyekkel könnyedén megerősíthetjük márkánkat és elkötelezhetjük vendégeinket. Egyedi receptfüzetek vagy gasztrokiadványok készítése kiváló lehetőség arra, hogy ajándék formájában plusz értéket adjunk vásárlóinknak, vendégeinknek – legyen [...]

Go to Top