Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Sonkás, szalonnás, sajtos kelt tészta

Sonkás, szalonnás, sajtos kelt tészta

Alap kelt tészta - kenyérsütőgéppel dagasztva és kelesztve - pirított szalonnával megkenve, megszórva sonkával és sajttal.

  • Ha felcsavarom és úgy sütöm meg, akkor kalács :-)
  • Ha a felcsavart kalácsot felkarikázom és a tepsire fektetem, akkor csiga :-)
  • Ha ferdén vágom - háromszöget kivágva a rúdból, akkor megint egy másik formát kapok

Kedvedre variálhatod Te magad is, nem csak a formáját illetően: nagyon finom ha egyedüliként tesszük bele bármelyik tölteléket, legyen az sonka vagy sajt vagy szalonna.

 

4 adag
Hozzávalók: 
4
dl
víz
50
dkg
liszt
10
dkg
zabpehely
10
dkg
teljes kiörlésű liszt
1
teáskanál
lenmag liszt
2
kávéskanál
2
teáskanál
nádcukor
2
teáskanál
olívaolaj
10
dkg
füstölt szalonna
10
dkg
füstölt sonka
10
dkg
reszelt sajt
1
darab
tojás a kenéshez
ízlés szerint
szezámmag
ízlés szerint
lenmag
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Készítsd be a kenyérgépbe a vizet, mérd rá a liszteket, majd a sót, cukrot és olajat, szárított élesztőt, egymástól elkülönítve.

Indítsd el a dagasztó programot - de egy óra múlva mindenképp vedd ki belőle a tésztát.  (Kenyérsütőgép márkától függetlenül!)

2. lépés

Amíg a gépben készül a tészta, addig vágd fel apró kockákra és pirítsd meg a füstölt szalonnát - a zsírja kisül. A füstölt sonkát vágd apró kockákra, a sajtot reszeld le.

Készítsd ki a sodrófát és a deszkát, nyújtó lapot. Némi lisztre lesz esetleg szükség - a deszka megszórására! Készítsd elő a szezámmagot, lenmagot vagy egyéb magvakat a szóráshoz, valamint a tojást is a tészta megkenéséhez.

3. lépés

A tésztát a gépből kivéve - meleg helyen - vékonyra nyújtjuk ki, sodrófával. Amennyire lehet, legyen téglalap formája.

4. lépés

A tésztára borítjuk a szalonnát és egy kanál hátuljával szétkenjük a teljes tésztán. Ezután jöhet a sonka és a sajt.

Szorosan felcsavarjuk kalácsnak úgy hogy a tészta hosszabbik oldala lesz a kalács hossza, ha kell, kissé meghajlítjuk a deszkán, hogy elférjen.

5. lépés

Felvágjuk a kalácsunkat háromszögekké és tepsire rakjuk. Célszerű alá szilikonlapot tenni vagy sütőpapírt. A tetejét megkenjük tojással majd megszórjuk magokkal.

6. lépés

Ha van rá idő, akkor egy kicsit pihentetheted a sütés előtt, meleg helyen, de e nélékül is megnőnek :-)

Kb 35 perc alatt megsül, egészen kis hőmérsékleten tedd a sütőbe! Sülés közben kicsit nőnek még.
Gázsütőben a legkisebb - azaz 1-es fokozaton szoktam sütni, így kell a sütéshez 35 esetleg 40 perc. Amikor szép piros/barnás a teteje, akkor átsült.


kövesd a kőeccerű facebook oldalt! hogy ne kattins hiába,
a "követem" menüben feltétlenül jelöld be, hogy elsőként jelenítsen meg minket :)
kövesd a kőeccerűt pinteresten és mentsd el a kedvenc ételeid pinjeit!
iratkozz fel hírlevelünkre, mit-főzzek-ma receptajánlóinkért és friss írásainkért!
kövesd a kőeccerűt instagramon is!


Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)