Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Szilvás gombóc

Szilvás gombóc

 Egyszerű lépésekből álló, gyorsított recept, szilva-szezonra... Amikor úrrá lesz rajtad a honvágy, vagy épp konyhai őstehetséged szeretnéd felvillantani! Azért egy óráig így is eltart majd a teljes folyamat, de hát a jó gombóchoz idő kell! A legextrább eszköz, amire szükséged lesz, a kézi krumplitörő, de elszántak villával, vagy más kreatív megoldással helyettesíthetik.

2 adag
Hozzávalók: 
60
dkg
burgonya
30
dkg
liszt
1
kávéskanál
1
tojás
1
teáskanál
étolaj
15
dkg
zsemlemorzsa
10
darab
szilva
5
dkg
kristálycukor
1
késhegynyi
őrölt fahéj
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

 Hámozd meg a krumplit, és nagy kockákra aprítva (4-be vagy 6-ba vágva) főzd meg 15 perc alatt.

2. lépés

 Öntsd le a vizet, add a krumplihoz a sót, és azonnal törd össze alaposan a krumplitörővel.

3. lépés

 Amíg a tört krumpli langyosra hűl, magozd ki a szilvákat, és egy kis tálban keverd össze a kristálycukrot és a késhegynyi fahéjat. Egy lábasban/serpenyőben pirítsd meg a zsemlemorzsát: közepes-nagy fokozaton folyamatosan kevergetve az eredetinél kicsit sötétebbre, és pirult illatúra kell változtatnod.

4. lépés

 Add hozzá a krumplihoz a lisztet és a tojást, aztán 1-2 perc alatt gyúrd lágy tésztáva. Akkor jó a tészta, ha tiszta, száraz kézzel gombóccá tudsz gömbölyíteni egy maroknyit. Ha nagyon ragacsos, gyúrj még 5 dkg lisztet a tésztához. 

5. lépés

Tegyél fel egy nagy lábasban/fazékban kiskanálnyi sóval nagy adag vizet melededni. Gombócolás következik, amíg a víz felforr: tépj egy maroknyi tésztát, picit gömbölyítsd, aztán nyomkodd szét akkorára a kezedben, hogy egy szilvát be tudj vele csomagolni. Tegyél a tészta közepébe egy szilvát, kiskanállal lapátolj a szilvamag helyére fahéjas cukrot, csukd vissza a szilvát, és résmentesen zárd össze rajta a tésztát. A széleket ujjal nyomkodd össze, sehol se lógjon ki a szilva a tésztaburokból. Kis optikai tuning után (vagyis gömbölyítés) főzésre kész a gombóc. (Ha nagy szilvával dolgozol, elég fél szilva egy gombócba!)

6. lépés

 A forrásban lévő vízbe evőkanállal engedd bele a gombócokat. 5 percen belül felemelkednek, és lebegni fognak a vízben. Ekkor még 4 percig főzd őket.

7. lépés

 Szedd a gombócokat a morzsába, és forgasd bele őket. Ha a gombócod úgy kívánja, tányérra szedve hintsd meg a tetejét porcukorral, mielőtt befalnád! 

Hasonló Eccerű receptek: 
Összedobta 2 felhasználó, a recept értékelése 
7
.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)