Szilvás gombóc

Alapanyag kategória: burgonya, cukor, fahéj, liszt, olaj, , szilva, tojás, zsemlemorzsa

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

 Hámozd meg a krumplit, és nagy kockákra aprítva (4-be vagy 6-ba vágva) főzd meg 15 perc alatt.

2. lépés

 Öntsd le a vizet, add a krumplihoz a sót, és azonnal törd össze alaposan a krumplitörővel.

3. lépés

 Amíg a tört krumpli langyosra hűl, magozd ki a szilvákat, és egy kis tálban keverd össze a kristálycukrot és a késhegynyi fahéjat. Egy lábasban/serpenyőben pirítsd meg a zsemlemorzsát: közepes-nagy fokozaton folyamatosan kevergetve az eredetinél kicsit sötétebbre, és pirult illatúra kell változtatnod.

4. lépés

 Add hozzá a krumplihoz a lisztet és a tojást, aztán 1-2 perc alatt gyúrd lágy tésztáva. Akkor jó a tészta, ha tiszta, száraz kézzel gombóccá tudsz gömbölyíteni egy maroknyit. Ha nagyon ragacsos, gyúrj még 5 dkg lisztet a tésztához. 

5. lépés

Tegyél fel egy nagy lábasban/fazékban kiskanálnyi sóval nagy adag vizet melededni. Gombócolás következik, amíg a víz felforr: tépj egy maroknyi tésztát, picit gömbölyítsd, aztán nyomkodd szét akkorára a kezedben, hogy egy szilvát be tudj vele csomagolni. Tegyél a tészta közepébe egy szilvát, kiskanállal lapátolj a szilvamag helyére fahéjas cukrot, csukd vissza a szilvát, és résmentesen zárd össze rajta a tésztát. A széleket ujjal nyomkodd össze, sehol se lógjon ki a szilva a tésztaburokból. Kis optikai tuning után (vagyis gömbölyítés) főzésre kész a gombóc. (Ha nagy szilvával dolgozol, elég fél szilva egy gombócba!)

6. lépés

 A forrásban lévő vízbe evőkanállal engedd bele a gombócokat. 5 percen belül felemelkednek, és lebegni fognak a vízben. Ekkor még 4 percig főzd őket.

7. lépés

 Szedd a gombócokat a morzsába, és forgasd bele őket. Ha a gombócod úgy kívánja, tányérra szedve hintsd meg a tetejét porcukorral, mielőtt befalnád! 

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 60 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál tojás
  • 1 teáskanál étolaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 darab szilva
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
Szilvás gombóc
Szilvás gombóc

Ez a szilvás gombóc egy krumplis tésztából készülő, házilag is könnyen előállítható étel. Egyszerű lépésekből álló, gyorsított recept a klasszikus íz eléréséhez!

Azért egy óráig így is eltart majd a teljes folyamat, de hát a jó gombóchoz idő kell! A legextrább eszköz, amire szükséged lesz, a kézi krumplitörő, de elszántak villával, vagy más kreatív megoldással helyettesíthetik.

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

A helyes táplálkozás alapjai

2021. április 21.|

Az egészséges táplálkozás és a fogyás kéz a kézben szokott járni. Amikor a gasztronómia izgalmas és ízletes vizein evezünk, akkor rengeteg receptet találunk. De vajon mi kell ahhoz, hogy az egészségünk sose károsodjon?

A mezőgazdaságban dolgozóknak is keresniük kell a jó recepteket

2021. március 24.|

A városi gyerekek gyakran nézik hatalmas szemekkel a vonuló traktorokat, és utána szívesen játszanak a lakásban. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy mit is takar a mezőgazdaságban dolgozni. Az egyre gyorsuló világ azt jelenti, hogy több élelmiszerre van szükség, így újabb és újabb földeket szántanak fel.

Go to Top