Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Szuper sörös sült csirke

Szuper sörös sült csirke

Szuper ez a sült csirke, mert nagyon keveset kell vele dolgozni és szuper mert annyira kőeccerű is elkészíteni. Szuper, mert az íze mennyei finom, lágy és kellemes lesz a csirke minden porcikája :-)
Egy kisebb grill csirkét vettem hozzá, súlyra kb 1,40 kg volt. A pultban rászokás írni grill csirke, így megismered a boltban. Egyébként a nyakánál lesz egy lyuk rajta és hátul pont akkora, hogy a sörös üveg éppen bele fog férni. Az üveg szája ha éppen kiért a csirkéből, akkor még elfér a hagyományos gázsütőben is, ahogy láthatod a recept fotóján is.

Kb 5 percig tart átmosni és befűszerezni a konyhakész, grillcsirkét, az idő többi része a sütéshez kell. Alkalmas olyankor, amikor nem akarsz vagy nem is tudsz a tűzhely mellé állni. Jó ha tudod kicsit állni hagyni a csirkét a füszerben, ízletesebb lesz a végeredmény. Akár már előző nap befűszerezed és így tárolod a hűtőben a sütésig.
Az ízt tovább fokozhatod kedvenc fűszereiddel, ételízesítővel is. Az őrölt borsot én pl a színes bors örleménnyel adtam hozzá. Ebben a bors keverékben van: feketebors, koriander, szegfűbors és rózsabors. Frissen őrölve dörzsöltem a csirkébe.

A nagy ötlet a receptben, hogy sülés közben a felforrósodó és párolgó sör is hozzáteszi a magáét a fenséges ízhez. Gyerekeknek is adhatod, sem alkohol tartalma nincs sem sör íze, a kész ételnek. Az üveg sörnek csak a felét hagyd benne, a másik fele jutalom a szakácsnak :-)

4 adag
Hozzávalók: 
1
darab
grillcsirke
2.5
dl
világos sör
30
dkg
ízlés szerint
pirospaprika
ízlés szerint
őrölt bors
Elkészülési idő: 
80 perc
Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

regisztrálnod és bejelentkezned kell ahhoz, hogy jelölni tudd a receptet!

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Mosd át a grillcsirkét és a fűszerekkel dörzsöld be alaposan, kívül és belül egyaránt. Só is jöhet rá!

Hagyd állni így, akár egy éjszakára is a hűtőben, de akár folytathatod is a következő lépéssel az étel elkészítését.

2. lépés

A tepsibe tegyél sütőpapírt, állítsd a közepére a félig telt üveg sört. Az üvegről a papírt le kell áztatni, el kell távolítani(pl fémszivaccsal könnyen meg lehet szabadulni tőle)
Az üveg köré szórd az összes sót!
A sörös üvegre húzd rá a csirkét úgy, hogy a szája felül kilógjon a csirkéből, szabadon legyen.

3. lépés

Tedd a sütő aljába és süsd nagy fokozaton kb 45 percig, majd az utolsó 15 percre vedd kissé lejjebb a lángot. (a gázsütőben 6-os fokozaton kezdtem sütni és 4-en fejeztem be) Az idő kb idő. Egy villával vagy hústűvel szúrd meg óvatosan, fel ne lökd, s ha elég puhának találod, akkor készen is van.

Sülés közben a csirkéből csöpög a lé, amit a só felvesz és a párolgással sót juttat a sütő és a csirke levegőjébe, keveredve a sör párájával :-)

Összedobta 1 felhasználó, a recept értékelése 
10
.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)